Páralecsapódás miatt minden télen penészesek a szobákban a sarkok. Eddig szavóval küzdöttünk ellene, valami más megoldást szeretnénk találni. Mit tegyek?
A legfőbb gond a lakás túl gyenge szellőzése, a túl jól záró nyílászárók miatt. Ez főleg egészségügyi téma, a penészedés másodlagos, csak az látványos.
Modern ablakok esetén legalább 6 óránként kellene szellőztetni, éjszaka is, ami ugye nonszensz, éjjel kettőkor felkelni szellőztetni.
Marad az említett beépített szellőztetőrendszer.
Én mondjuk simán egy lyukat fúrtam a mennyezet alá, bele 63-as pvc cső, nagy mínuszok esetén elzárható, de amúgy mindig nyitva van. Azóta ritkán vagyunk betegek télen, meg penész sincs. Nem is megy el több pénz, mint ha ablakon szellőztetnénk.
A szigetelés nehezen kivitelezhető (sok pénz kell hozzá) és szakember sem tudja mindig jól megcsinálni. Saját példán tapasztaltam, hogy direkt igyekeztünk kiküszöbölni a penészt, ilyen szigetelést csináltattunk, vastagabb ott, ahol gond volt (első sorban betonkoszorú fölött és alatt). Na most az ott tökéletes lett, nem penészesedik, viszont a penész talált magának új helyet, méghozzá olyat, ahonnan még véletlenül sem lehet egyszerűen eltávolítani.
Ami nekem bevált: van egy páragyűjtőm minden nagyobb szobában. Egy műanyag dobozka, egy tablettát kell beletenni, ami hónapokig elég és magába szívja a levegő nedvességét, mint valami szivacs. Ezen felül mindennap 5-10 perces szellőztetés, akkor is ha mínuszok vannak, kereszthuzattal. Nálam ez elég jól megoldotta a problémát, azóta Szavot csak nagyon ritkán kell használni és akkor is csak apróbb foltok jönnek elő, ami már sokkal kevésbé zavaró.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!