Páralecsapódás, penész? Mit tegyek?
Új építésű társasházban lakunk. Már tavaly is problémánk volt a penésszel, megy a szakértői vizsgálat a ház megfelelő szigeteltségét illetően.
Nem tudom mit tegyünk, vagy mi a jó, de egy hete van fűtésünk, és minden helységben megjelent a penész.
Van egy másfél éves gyermekünk is, akit nagyon féltek. Természetesen szavo-val kezeljük a penészt, de ezen kívül mit tehetnénk?
Reggelente folyik az ablakokról a víz, és még hol vannak a kinti nagy minuszok.
Mi a jó, ha meleg van bent, vagy ha hűvösebb? Jelenleg 22,6 fok van a lakásban, és igazából a gyermekünk miatt, nem is nagyon lenne jó ha ennél hidegebb lenne.....
Minden hasznos tanácsot szívesen fogadok.
Igen, azt elfelejtettem írni, hogy naponta többször szellőztetek, amikor minden ablakot kinyitok.
Elég sokat mosok, és biztos az is közrejátszik a problémánkban, de azt is próbálom azzal kompenzálni, hogy többször benyomom a klíma párátlanító funkcióját.
Ne is mondd......borzasztó mennyi probléma van a lakótömbbel-lakással. Egy rakás kaki, marha sok pénzért, amit most borzasztó nehezen nyögünk ki, és ráadásul még élvezni sem lehet.
Köszönöm a válaszod.
Szerintem borzasztó magas a lakásban a páratartalom, ha folyik a víz az ablakokon.
Először vegyél egy páratartalom mérőt, az pár ezer forintba kerül. 55-65 % körüli páratartalom az ideális.
Ha ennél jóval magasabb értéket mérsz - a leírtak alapján nagy rá az esély - akkor ki kell vonni a párát a levegőből.
A megfelelő teljesítményű páramentesítő nem olcsó, de hatásos. 50-70 ezer forintba kerül. A berendezés belsejében van egy hűtött fémlap. Beszívja a párás levegőt, a pára a fémlapon kicsapódik, majd visszamelegíti a száraz levegőt szobahőmérsékletre, így nem hűti a szobát.
Pont egy éve lakást újítottunk fel. Aljzatbetont kellett javítani majd aljzatkiegyenlítő meg egy kis vakolás. Szóval ezekkel az anyagokkal rengeteg víz került a szobába. Kölcsön kaptam egy ilyen szerkezetet. Több napon keresztül napi 4-5 órát dolgozott és napi 2-3 liter vizet vont ki a levegőből. Egy csepp penész sem volt télen.
Most télre vettem egy olcsóbb, kisebb teljesítményű páramentesítőt.( Solac 14 ezer forint volt) Mosás után használom mert a száradó ruha megemeli a páratartalmat.
Nagyon szépen köszönöm a hasznos, segítő válaszokat............holnap ismét szavo-zás lesz, aztán ráállok a mégtöbb szellőztetésre, párátlanító funkcióra, illetve a hőfok is lejjebb lett véve........meglátjuk meddig bírjuk.
köszönöm mégegyszer
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!