Miert "izzad" az ablak? (lent)
Bocsi a hulye megfogalmazasert de akadt egy problemank. ket szobas lakasunk van es iden telen egyre vizesebbek az ablakaink . Valamitol folyton bevizesednek a termopan ablakaink, fokent a szobakban. Egy ido utan mar kisebb "tocsak" is keletkeznek a padlon, annyi viz folyik le az ablakokrol. Naponta sokszor letorlom oket mert muszaly, annyira vizesek es mintha egyszeruen nem tudnam oket szarazra torolni.
Mi lehet a baj, mitol vizesek ennyire???
u.i. telorol irok, bocsi az ekezet miatt
Szerintem ez ellen nem lehet semmit tenni, ez általános. Nálunk ugyanez van, de a szomszédunknál is.
Tényleg annyit tehetsz, hogy próbáld minél gyakrabban letörölni, mi is ezt szoktunk. Meg vettünk egy páramegkötőt, de nem hiszem, hogy az sokat érne.
uhh, de nekem eddig nem volt ilyen, de azert koszi. meg varok valaszokat!
muszaj*
Az oka a külső-belső hőmérséklet különbség és az, hogy "túl jól zár". Nincs természetes szellőzés. Próbáld ki a részsellőzés funkciót, bár nem kizárt, hogy akkor is lecsapódik a pára. Ha így sem oldódik meg, akkor sűrűbben kell rövid ideig szellőztetni.
Esetleg páragyűjtő.
És figyel a penészedésre is.
Sajnos nálunk is ez a probléma.
Adott abszolút (gramm/köbméter) páratartalomnál ha elkezded hűteni a levegőt, akkor a relatív páratartalma egyszercsak eléri a 100%-ot (a levegő teljes páramegtartó képességét), és ott elkezd a víz kicsapódni. Ez a hőmérséklet a harmatpont. Minél kisebb a levegő abszolút páratartalma, annál alacsonyabban van a harmatpont.
Az ablak azért vizesedik, mert a felületének hőmérséklete a beltéri levegő harmatpontja alatt van. Két dolgot tudsz tenni: 1. vagy az ablak hőmérsékletét emeled meg (jobb hőszigetelésű ablakok beépítésével), de arra vigyázni kell, hogy az ablak ne legyen jobb hőszigetelő, mint a fal, mert akkor az ablak helyett a falon lesz a harmatpont, ami azonnali penészedéshez vezet. Vagy 2: csökkented a beltéri levegő abszolút páratartalmát, gyakori kereszthuzattal.
6-os vagyok. :)
A hecc kedvéért megnéztem mit csinál a nyitó-bukó között, konkrétan meg se moccan az ablak... valamit látnom/észlelnem kéne?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!