A kérdés megválaszolásához sok mindent tudni kell.
Van jó hőszigetelés? Mekkora a ház? Van emelet? Van pince?
Nálunk 25 KW kazán van a pincében egy 90 m2 házhoz, emelet nélkül. Nagyon jól befűti a légteret, de mivel külön hőszigetelés nincsen, ezért leállás után viszonylag gyorsan ki is hűl. Egy kandalló ezzel ellentétben leállás után is tovább fűtené a légteret, tehát nem lenne jégverem a ház reggel. A kazán leállás után nem tartja a hőt. A vízteres kandalló sokkal drágább, 3-400.000 Ft kiépíteni, egy kazán beszereléssel együtt ennek fele.
Mi nem vettük a kazánt hanem a házzal együtt jött, de én a vízteres kandallóra szavazok, két szoba közé beépítve.
Egy vízteres kandalló miatt vajon nem lesz pokol abban a szobában, ahova teszik? Mert az egésznek pont az lenne a lényege, hogy a hőt megtartsa és a levegőt is fűtse.
Ha tehát van egy 100 m2 házad amihez olyan 20 KW teljesítmény kell, és a kandallót egy 25 m2-es szobába teszed, akkor nem lesz elviselhetetlenül meleg abban a szobában?
Mi is vízteres kandallóra gondoltunk...
Előrebocsátom nekem vízteres kandallóm van. Leírom az előnyeit és hátrányait.
Előnyök:
Esztétikus, kellemes meleget ad egyből abba a térbe , ahol van, jó érzetet is kelt a tűz látványa és nagyon gyorsan befűti a helyiséget. Teljesítmény szempontjából egyenértékű lehet egy normál kazánnal.
Hátrányok:
Valóban ott van a legmelegebb, ahol a kandalló van, ezért akkor a legjobb ha a ház központi részébe tudod elhelyezni vagy ahogy én csináltam, kandallóventillátorral elviszem a plusz meleget a lakás többi részébe. Sajnos ehhez nálam légcsatornákat kellett kialakítani, de így már egyenletes fűtésem lett.
További gondok, hogy a tüzelőanyagot be kell vinni a lakásba, ami kosszal jár és pár ajtónyitogatással.
Egy picit van szaga is a kandallónak, hiszen begyujtáskor és a fa utánpótlásakor egy pici füst kijön mindig.
Én ha választhattam volna , akkor egy faelgázosító kazánt vettem volna, de sajna az nem fért el sehol, így maradt a vízteres kandalló. Nem bántam meg ugyan, de a fent említetteket érdemes belekalkulálni.
Kiegészítve még az előzőeket. A vízteres kandalló azért nem csinál olyan meleget magakörül mint egy kályha, ugyanis a tűzteret körbeveszi a víztartály.
Egyébként 1-2 fokkal mindig melegebb volt a kandallós helyiségben nálam is mint a távolabbi szobákba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!