Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Vízteres kandalló vagy Kazán?

Vízteres kandalló vagy Kazán?

Figyelt kérdés

2012. dec. 14. 08:50
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

A kérdés megválaszolásához sok mindent tudni kell.

Van jó hőszigetelés? Mekkora a ház? Van emelet? Van pince?

Nálunk 25 KW kazán van a pincében egy 90 m2 házhoz, emelet nélkül. Nagyon jól befűti a légteret, de mivel külön hőszigetelés nincsen, ezért leállás után viszonylag gyorsan ki is hűl. Egy kandalló ezzel ellentétben leállás után is tovább fűtené a légteret, tehát nem lenne jégverem a ház reggel. A kazán leállás után nem tartja a hőt. A vízteres kandalló sokkal drágább, 3-400.000 Ft kiépíteni, egy kazán beszereléssel együtt ennek fele.

Mi nem vettük a kazánt hanem a házzal együtt jött, de én a vízteres kandallóra szavazok, két szoba közé beépítve.

2012. dec. 14. 10:31
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Mi először kandallót akartunk és a ház egyik központi részén (nappali) van is kémény a kandalló is ad le hőt így oda nem is kellett volna radiátor és szép is :) viszont a kémény átmérője kicsit kisebb volt mint ami megfelelő lett volna és ha valamibe belekezd az ember akkor az úgy legyen megcsinálva ahogy kell,viszont nem akartam,hogy szétkapjanak nekem itt mindent...a melléképület kéménye szuper volt,de oda az egereknek semmi értelme nem lett volna a kandallónak így kazán lett.Egyébként a benti kisebb kéményre egy kályha lett rákötve és a nagyon enyhe időkbe vagy volt tavasz végén is példa 1 kicsit hűvösebb napra akkor nem a kazánt piszkáljuk csak rádobunk pár fát a kályhára és szupi.
2012. dec. 14. 10:32
 3/5 anonim ***** válasza:

Egy vízteres kandalló miatt vajon nem lesz pokol abban a szobában, ahova teszik? Mert az egésznek pont az lenne a lényege, hogy a hőt megtartsa és a levegőt is fűtse.

Ha tehát van egy 100 m2 házad amihez olyan 20 KW teljesítmény kell, és a kandallót egy 25 m2-es szobába teszed, akkor nem lesz elviselhetetlenül meleg abban a szobában?

Mi is vízteres kandallóra gondoltunk...

2012. dec. 14. 10:47
 4/5 Zsolt75 ***** válasza:
100%

Előrebocsátom nekem vízteres kandallóm van. Leírom az előnyeit és hátrányait.

Előnyök:

Esztétikus, kellemes meleget ad egyből abba a térbe , ahol van, jó érzetet is kelt a tűz látványa és nagyon gyorsan befűti a helyiséget. Teljesítmény szempontjából egyenértékű lehet egy normál kazánnal.

Hátrányok:

Valóban ott van a legmelegebb, ahol a kandalló van, ezért akkor a legjobb ha a ház központi részébe tudod elhelyezni vagy ahogy én csináltam, kandallóventillátorral elviszem a plusz meleget a lakás többi részébe. Sajnos ehhez nálam légcsatornákat kellett kialakítani, de így már egyenletes fűtésem lett.

További gondok, hogy a tüzelőanyagot be kell vinni a lakásba, ami kosszal jár és pár ajtónyitogatással.

Egy picit van szaga is a kandallónak, hiszen begyujtáskor és a fa utánpótlásakor egy pici füst kijön mindig.

Én ha választhattam volna , akkor egy faelgázosító kazánt vettem volna, de sajna az nem fért el sehol, így maradt a vízteres kandalló. Nem bántam meg ugyan, de a fent említetteket érdemes belekalkulálni.

2012. dec. 14. 14:55
 5/5 Zsolt75 ***** válasza:
100%

Kiegészítve még az előzőeket. A vízteres kandalló azért nem csinál olyan meleget magakörül mint egy kályha, ugyanis a tűzteret körbeveszi a víztartály.

Egyébként 1-2 fokkal mindig melegebb volt a kandallós helyiségben nálam is mint a távolabbi szobákba.

2012. dec. 14. 14:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!