Jó ötlet ennél a fűtésnél a kondenzációs kazánra
való átállás? Illetve hány százalékos megtakarítás
érhtő el átlagban?
Figyelt kérdés
Tartályos PB-gázzal fűtök,a házban(180m2) padló+radiátoros fűtés van és egy nyílt égésterű tárolós kazán(90% körüli hatásfokkal)
Megéri a kondenzációs kazánra való átállás,mert azt is írják,hogy 55-57 fokos visszatérőig kondenzál?(Tudom-tudom szigetelés is kéne,de az több év múlva lesz)
A kondenzációs kazán jó ötlet. A termomaxot én sem ajánlom. Az Aristonról jókat hallottam, bár nem ismerem. Érdemes még körbeszaglászni a remeha kazánokat is. Roppant csendes üzeműek és kis méretük van. De azt jó lenne kideríteni, hogy ilyen hideg időben milyen előremenő hőfokkal működik a rendszer. (mármint a jelenlegi kazán) Ha max. 60 fokot lehet tartani, akkor nyert ügyetek van. A hatásfokokkal meg csak óvatosan! Nem mindegy hogyan számítjuk. Egy 95%-os hatásfokból simán lehet 110% is. És mindkettő igaz. Persze mint tudjuk, a 100% feletti hatásfokot a világegyetem jelenlegi törvényei büntetik! A különbség az égéshőre, illetve a fűtőértékre vonatkoztatott teljesítményben rejlik. A kettő között pont a kondenzáció a különbség.
2012. dec. 9. 19:42
12/20 A kérdező kommentje:
Elég a 60 fok is,bár így hosszabb ideig megy a fűtés!És mekkora megtakarítás érhető el egy nem mai energiaigényű háznál?
2012. dec. 9. 22:25
13/20 A kérdező kommentje:
Mondjuk,ha hagynám 70-80 fokos előremenővel a radiátorokat üzemelni,mellette még mindig ott van a padlófűtés,tehát akkor "félkondenzációs" üzemben működne!Szerintem!
2012. dec. 9. 22:27
14/20 A kérdező kommentje:
Egyébként köszönöm mindenki segítségét!Így már eltudok igazodni!A kéményt(Schiedel) már átnézettem,és azt mondták ehhez nyugodtan köthetek új kazánt,mivel rendbe van huzatja,stb(ezt ők mondták).A kazáncsere meg tavasszal lesz majd,tehát telet még ezzel a nyílt égésterűvel fogom kihúzni valahogy!Egyébként olyan 600 000 körül van a fűtésem jelenleg,és 17-18 fokos a ház,igaz egyszerű szobatermosztáttal,időjárás függő szabályozás nélkül!(igazából a mostanihoz is lehetne kötni ilyen i.f szabályozót,de mindenképpen egy ko.ka.,és ahhoz minden kiegészítőt kapcsolni fogok)
2012. dec. 9. 22:38
15/20 anonim válasza:
Ha szigetelsz, akkor az előremenődet csökkentheted.
60 fok fölött is elég rendesen kondenzál, 65 a max előremenőm (-15 alatt), az utólagos beépítés miatt a WC-be folyik a kondenzvíz, elég jól látom, hogy mikor mennyi van, akkor is van bőven.
Az a jó, ha folyamatosan megy, a kondezációs kazánok nagyon jól érzik magukat részterhelésen is, nem véletlenül nem mindegy hogy mennyire tud lemenni a teljesítménye!!! Ezzel a módszerrel és a külső hőmérő, saját termosztát összeállítással, kb. hőingadozás mentesen tartja a beállított hőmérsékletet.
Zárt égésterű kazánoknál (turbós és a kondenzációsok) értelmezhetetlen fogalom a huzat, elvégre ventilátor nyomja a levegőt és a füstgázt, mindenképpen bélelned kell.
2012. dec. 10. 11:12
16/20 anonim válasza:
Kondenzációs kazánhoz nem kell kémény, nekünk is oldalfali kivezetéssel oldották meg. Van egy rövid fehér műanyagcső, ami kilóg a falon túl a kertbe. Persze ez csak akkor jó, ha külső fal mellé a kazánt.
2012. dec. 10. 12:21
17/20 anonim válasza:
"Kondenzációs kazánhoz nem kell kémény, nekünk is oldalfali kivezetéssel oldották meg. Van egy rövid fehér műanyagcső, ami kilóg a falon túl a kertbe. Persze ez csak akkor jó, ha külső fal mellé a kazánt."
Ezt azért manapság csak nagyon kivételes esetben szokták engedélyezni. Jó pár éve szigorították meg a szabályt.
Persze látok én is olyan új bekötéseket, amit 100%, hogy feketén csináltak, mert engedélyt a jelenlegi szabályozás mellett nem kaptak volna rá.
2012. dec. 10. 14:42
18/20 A kérdező kommentje:
Na ez a műanyagcső nem is rossz ötlet!Igaz nem külső fal mellett van a kazán,viszont a helyiségének van külső fala,tehát eltudom úgy vezetni!:)
2012. dec. 10. 18:53
19/20 anonim válasza:
16. vagyok. Három évvel ezelőtt szerelték be a kazánt, az oldalfali kivezetést hivatalosan engedélyezték. Voltak feltételei (földtől való távolság, szomszédos épülettől való távolság stb.), de mindegyiknek megfelelt a kivezetőcső helye.
2012. dec. 10. 19:46
20/20 anonim válasza:
2 éve próbálkoztam parapettel, kb. lehetetlen szabályosan ilyet engedélyeztetni, csak kenőpénzzel vagy illegálisan lehet.
A törvény kb. így szól:
Minden esetben törekedni kell, hogy a füstgáz elvezetés fölfelé történjen, ahol nem lehetséges (igazából ilyen nagyon kevés van), ott mehet oldalra.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!