A radiátor mögé helyezett alufólia tényleg érezhetően növeli a szoba hőmérsékletét? Vagy csak minimálisan javít a helyzeten? Mennyivel tud többet egy speciálisan erre a célra gyártott fólia, mint az alufólia?
En vettem 1 cm-es poliester-habot es azt vontam be alufoliaval, rajzszeg segitsegevel.
Nalam segitett. Novekedett 1-2 fokot.
Hú, ez nagyon jó hír! Köszi a válaszokat!
Hamarosan be is szerzek egy ilyen fóliát.
viszont a fentebb említett házi készítésű hőtükör is egy jó megoldás... bár nem túl költséghatékony
a polisttirol ("nikecell") táblát is be lehet vonni akár alufóliával ez így is működni fog de figyelembe véve hogy 1 tábla kb 1000Ft inkább érdemes hővédőt venni pl amit padlófűtés alá is használunk. ez remek szigetelő illetve remekül visszaveri a hőt.
természetesen akinek maradt pár tábla a homlokzati szigetelésből az bátran megpróbálhatja bevonni alufóliával. ebben a formában már hasznosnak mondható. de Csak alufóliát ne tegyetek fel mert semmi jótékony hatása nem lesz.
Sokáig én is azt hittem egy alufólia sosem veri vissza a hőt, meg mi az hogy tükrözni a hőt, hát nem fény az.
Ez mind abból fakadt, hogy a 90-es években az általános iskolában elavult fizikát tanított nekünk egy elavult tanár. Aki úgy magyarázta el a hőt, hogy minél nagyobb a hő annál jobban rezegnek az atomok és annál jobban löködösik egymást és úgy terjed a hő hogy az egyik atom meglöki a másikat. De ez csak az egyik módja a terjedésnek (ez ellen védenek a vastag alacsonyfajlagos súlyú szigetelőanyagok)
Amit soha tanultam, hogy a hő egy sugárzás is és surgárzásként is terjed, pont úgy mint a fény, a nap hője is így jut el hozzánk. Sőt a hő egy a szemünk számára nem látható tartományba eső fénysugár. A hőkamerák is ezen az elven működnek és így képesek látni a hőt.
Ha pedig a hő egy ugyan olyan sugárzás mint a fény, akkor a tükröződő felületek, mint például az alumínium nagyon szépen vissza tudják verni.
Ezért van, hogy a jégkrémek csomagolása belülről tükröződő anyagokból van, sok hőtendő ételnél is látod ezt pl. tejes dobozok belseje a joghurtok teteje stb... Ezeket vízzáró tehetnék simán nem tükröződő műanyagokkal is de szándékosan a hőtükör hatás miatt használnak itt fémeket.
Tehát igen az a kis vékony alumíniumréteg vissza fogja verni a hőnek egy részét, de a tökéletes védelemhez szükség van egy vastagabb szigetelő anyagra is, ami az anyagon belüli hőterjedést képes elnyelni, nem csak a sugárzásként érkező hő egy részét visszaverni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!