Rezsiköltségek családi házban?
Jelenleg egy lakásban lakom és szeretnék egy családi házat venni az Alföld déli részén. Van kilátásban egy négyszobás ház mellékhelységekkel, központi fütéssel (saját gázkazánnal üzemel), gáztüzhellyel, villanybojlerrel, vizvezetékkel csatornázás nélkül. Egyedül élnék benne és csak 18 - 20 fokra fütök télen is.
A kérdésem, hogy akik hasonló körülmények között élnek, azoknak mennyi (számszerint) a´gáz, villany és vizszámlájuk havonta (illetve, ha óra után fizetnek, az évi összes).
Elöre is köszönöm a válaszokat.
Ugyan nem dél-Alföld, de hasonló helyzet (kb 110nm, rossz szigetelés):
Gáz: télen 20-35ezer/hó, nyáron 2-4ezer/2 hó (ha folyamatosan -20 lenne, akkor 40-45 is lenne)
Víz: 3-5 ezer/2 hó (nyáron locsolás miatt több)
Villany: 10-13ezer/hó, számítógépem megy éjjel-nappal, ez kb 4ezer/hó
Egyebek: szemétdíj, kommunális adó, stb: kb 10-12ezer/év.
Hasonló helyen, hasonló adottságokkal, de ettől még nem biztos, hogy sokkal okosabb leszel.
Víz: átlagban 6 köbméter/hó. 2.200,- Ft/hónap, de ennek kb. fele alapdíj.
A gázt nem tudom havi szinten átlagolni, úgy egy szezon 2.000,- köbméterből szokott kijönni. Leolvasás csak évente egyszer van. Nem havonta egyforma összeget fizetek, hanem havonta az éves fogyasztás bizonyos százalékát.
A villanyszámlám havi szinten 12.000,- Ft körül van. AS bojler fogyasztása havonta 150 kilowatt körül van.
Pluszban itt is van még kukadíj, kábel tv, internet
Fejér megyében 150nm-es 5szobás ház. Gáz fűtés miatt 25000.-havonta,20-21fok szokott lenni kb télen,villany 14000.- bojler miatt,na jó meg szgép is megy egész nap;).Csatorna nincs,így vizet olcsóbban megússzuk,3havonta 6000.-körül,de a gödör ürítés elég húzós,9000.-,ez kb 7-8hetente,mert spórolok(mosógép udvarra)
Ja és ketten élünk itt.
Lehet több mint egy városi panel,de nem mennék vissza semmi pénzért.:)
Bács-Kiskun megyei adatot nem tud senki irni? (A szoba jöhetö helyek Kiskörös, Kecskemét, Kalocsa, Kiskunfélegyháza, Kiskunhalas, Baja, Bácsalmás)
Nagyon örülnék ottani értékenek.
Nem kell feltétlenül kicseréltetni a kazánt. Nálunk is gázkazán van, plusz a pincében még egy vegyestüzelésű, ugyanarra a radiátoros központi rendszerre rákötve. Általában a gázos megy, de néha rá lehet segíteni fával.
Egyébként nekem vagy egy kb. 25 éve épült 100nm-es pécsi családi házam és Budapesten egy 46nm-es panellakásom.
A kettőnek nem nagyon térnek el a rezsiköltségei.
Mindkettőben óra szerint mérik a vizet, villanyt. Tehát itt is, ott is ugyanannyit fizetek. KábelTV, internet, úgyszintén ugyan annyi. Szemétdíj szintén.
Ami különbség, az a fűtés (és ez független a lakásban lakók számától). A panelban a távfűtés télen 25-28e körüli, nyáron 10e. A jóval nagyobb családi házban egész évben 19e az átalány és februárban, mikor jönnek leolvasni, esetleg rá kell fizetni 10-20e-t. (Ez idén volt, mikor nagy hideg volt januárban és nem fűtöttem a vegyestüzelésűvel). Ezekben a számokban benne van a melegvíz előállítás is.
Van még a közös költség, amit a panelban csak úgy fizetünk, kapni nem kapunk érte semmit. Ez 9e Ft havonta, ami egy családi háznál nincs.
Tehát területre (és körülményekre) vonatkoztatva olcsóbb a családi ház fenntartása, mint egy panellakásé. (Legalábbis az én esetemben.)
(Előző vagyok.) Azt elfelejtettem megemlíteni, hogy a panelban is gáztűzhely van. Ha meg se gyújtom egész hónapban, akkor is 2-3eFt átalányt fizettetnek velem. A családi házban ez is pontos mérés szerint megy.
Aztán a panelnál a házban ragaszkodnak hozzá, hogy a "Díjbeszedő" nevű cégnek fizessük egy csekken némelyik közüzemi díjat összevonva. (Ha minden számlát így fizetnénk, összevonva, akkor megérteném, hogy kényelmesebb így. De hogy egyiket így, másikat úgy... ennek semmi értelme.) Erre is kiszámláznak kezelési költségnek a számlákon felül plusz 1-2eFt-ot havonta.
A családi háznál Te döntöd el, hogyan akarsz fizetni, nem kötelezhet senki semmire. Így itt is lehet valamit spórolni.
Aztán a panelban vízmérőket kellett nemrég cseréltetnem saját költségen. (20eFt) Ezen felül a vízszolgáltató havonta szintén 1-2eFt-ot hozzátesz a számlához "mellékvízmérő ügyviteli díj" címen.
Ez a családi háznál Pécsen nincs. Még a mérőcserét is a szolgáltató végezte díjmentesen.
Bár ez lehet, hogy településenként is eltérő.
Szia!
Én Kiskunhalasról írok, igaz nem egyedül lakom, de családi házban. 2 felnőtt 2 gyerek /kicsik/.
140 nm-es, új építésű, jól szigetelt ház,
villanyszámla: 15000-18000.-/hó; ( 2 számítógép, mosogatógép, villanytűzhely)
kábel tv : 4380.-/hó,
gáz: 25300.-/hó átlag, (23 fok van a lakásban)
víz : 6000.-/hó + locsolás:4000.-/hó
Szép estét !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!