Tüzifám nem jó. Holyan javíthatom a hatásfokát?
Azt hiszem cser fát hoztak hasítva. Már akkor is nagyon nedves volt. A lakásba behordtam pár hete legalább 1/2 m3, de így is nedves, vagy legalábbis nem tudom, mi a baj vele.
Alig akar égni, az izzása is gyatra. Próbálom vékonyabbra hasítani, hogy legalább égjen egy kicsit.
Eléggé el vagyok keseredve, mert a téli tüzelő nagy része ez.
- 15 fokban mit fogok csinálni?
Nem bántásképp, csak kérdés, mert szegény anyukám is járt már így...
Biztos, hogy akác? Értesz hozzá, vagy megbízható helyről vetted? Ha tiszta a kémény, meg a csövek, akkor az akácnak nedvesen is jól kell égnie... ez az egyetlen fa, ami ilyenkor is jól ég...
Viszont a biobrikettet neked is tudom javasolni. Sajnos, nem állok úgy anyagilag, hogy előre betárazzak fából. Amikor nagyon nedves, mindig napraforgóbrikettel, vagy fabrikettel vegyesen használom, és nem kazánba, hanem kályhába, nekem eddig nagyon bevált.
A brikett önmagában drága lenne, de így keverve megéri.
Én is gondolkodtam ezen a megoldáson, csak még nem nagyon ismerem a fabrikett lelkivilágát.
Lehet tényleg úgy kellene keverni és aztán mindíg kiszáradna annyi,hogy a következőkre elég legyen egyébként persze hogy megismerem az akácot és általában szikkadt fát hoznak, de ez most effektív elázott.
Tisztában vagyok vele, hogy korábban kellett volna hozatnom tüzifát. De a 21 éves fiam most fejezte be a 6. évet (sem családi pótlék, sem gyerektartás - már 3 éve), adminisztrátori fizetésből és sajnos hitelem is van :( ... nem tudtam hozatni. 2,5 hónapja kezdett dolgozni a fiam, kemény 72 eFt-ért.
A kémény rendben, mert magam kormoltam ki :)))))
És valóban lehet hallani, ahogy a víz kifő a fából :(
Sajnos szabályozni sem tudom úgy .... körberakva mindenhol, és vékonyabb hasábokra vágva, így van esély, hogy égjen is. A fűtőértéke valóban sokkal kevesebb, mert a kályha körül meg tudok lenni ... tavaly az akáccal való fűtésnél körülötte is igen meleg volt.
Sajnos nem tudom, mi lesz -15 fokban :(
Brikettet megpróbálok venni.
Most vettem az Aldiban fa nedvességmérőt és csodálatos módon amelyik fa bennt van a szobában az már 15 alatti nedvességtartalmú, a szabadban száradó kicsivel 20 fölött, de ami bennt van a kamrában az csak úgy süvített fölfelé. sajnos nem nagyon jól láttam a sötétben, de olyan 40.
mindenesetre a lényeg, hogy aránylag jó szárad, ha bennt tartjuk, csak mindíg idejében pótolni kell. Csurom vizesen hoztam be és nincs egy hete.
Jobb híján vettem 10 csomag keményfa brikettet. Tegnap ki is próbáltam. Végre kellemes meleg lett. Sokkal jobb mint a nedves fával, de nem az a forróság. De mindegy egyelőre jó lesz, addig is szárad a többi fa.
Előzőleg végigszurkáltam őket a nedvessségmérővel és amelyik 10 körül volt, azzal begyújzottam a szokásos módon. Ugyanúgy sistergett a víztől. Valszeg csak a külső felületét méri a szerkezet, a közepe felé még csupa víz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!