Tüzifám nem jó. Holyan javíthatom a hatásfokát?
Azt hiszem cser fát hoztak hasítva. Már akkor is nagyon nedves volt. A lakásba behordtam pár hete legalább 1/2 m3, de így is nedves, vagy legalábbis nem tudom, mi a baj vele.
Alig akar égni, az izzása is gyatra. Próbálom vékonyabbra hasítani, hogy legalább égjen egy kicsit.
Eléggé el vagyok keseredve, mert a téli tüzelő nagy része ez.
- 15 fokban mit fogok csinálni?
A cserfa fűtőértéke magasabb az akácnál, és a sima tölgynél, így csak az lehet a gond, hogy nyers.
Vegyél hozzá fabrikettet, vagy biobrikettet, olyat, ami olajos, pl. napraforgóból. És keverve használd. Amíg a brikett elég, melegít, és kiszárítja a fát.
Rakd körbe a kályhát/kazánt fával, két nap alatt száraz lesz.
Lehetőleg minimum két oldalra tegyél, amíg az egyik szárad, a másikkal fűtesz.
A briketten majd gondolkozom.
A kályhám már totál körbe van rakva. A tetejére is raktam szegélykövet, arra a régi gáztűzhely rácsát, azon is száradnak.
Tavaly bükk fám volt (azt hiszem) imádtam. Gyönyörű rózsaszín maradt a samottom a kályhán belül ... tudtam tervezni, gyönyörű parázsa volt. Most meg csak küszködik :( kormol, nem lángol, hiába totál ki van nyitva a hamuzós ajtaja :(
Egyértelmű, hogy előbb szárítja magát a fa. De amikor már vélhetően kiszáradt, akkor sincs szépen izzó parazsa, csak olyan fekete:(
Hasonlóképpen jártam, hasonló megoldásokkal próbálkozom, de sajnos nem sok sikerrel. Egyelőre fel is adtam, kár elbarmolni a fát, csekély meleget tud igy adni és csak mindent összekormol. és rossz hallgatni, nemhohy szépen ropogna atűz, hanem sistereg ahogy forralja a vizet. Én is körberaktam már mindenhol, de nem hiszem, hogy Karácsony előtt használható lenne.
Pont az eső után sikerült vennem. Nem gondoltam, hogy ennyit számít. Máskor mindíg nyáron rendelem, És most jó száraz nyár volt. Szép kis tanulság. Én most szégyenszemre gázzal fűtök, neked van más lehetőség?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!