Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Milyen tapasztalatok vannak...

Milyen tapasztalatok vannak gázkazán tisztítást, karbantartást követő gázfogyasztás csökkenésről?

Figyelt kérdés

2012. okt. 22. 09:04
 1/5 A kérdező kommentje:

Nem tudom mik a tapasztalatok, az enyémet leírom, mert erősen eltér a szakemberek általános véleményétől, de lehet, hogy nem szerencsésen választottam karbantartót és ezt évek alatt több százezer forintom bánja.

Amíg a gázkészülékek tisztítása, karbantartása kapcsán 5%-os fogyasztás megtakarításról olvastam nem foglalkoztatott a dolog, mert az időjárás eltérés okozta változás ezzel összemérhető, így nem is mutatható ki. Azonban nemrég 20-30%-os arányról olvastam: [link] Rövidesen ettől magasabb értéket (30-40%-ot) találtam: [link] Itt ugyan növekedésről van szó, de tisztítás esetén csökkenésre (megtakarításra) átszámítva 23,08-28,57%.

Nálunk az éves gázdíj (alap-, készletezési- és egyéb járulékos díjak nélkül) 400 eFt, így minden 10% megtakarítás 40 eFt, itt tehát évi 80-114 eFt-ról van szó. Hosszú ideig bediktálás alapján havi számlákat fizettem, és bár a számlákat csak 5 évig őrzöm, a bediktált, illetve évente egyszer a szolgáltató által leolvasott mérőállásokat feljegyezve megőriztem; 2 éve havi átalányt fizetek, azóta a mérőállást naponta leírom. És őrzöm a mérőcsere jegyzőkönyveket is. Így a különböző évek azonos időszakainak fogyasztását össze tudom vetni: az időszak fogyasztását 31 napra arányítom, így még a nem azonos napokon történt havi leolvasás sem okoz pontatlanságot. A kazán 24 kW-os fali kombi turbó (zárt égésterű) ki- bekapcsolós üzemű gázkazán. Szeptember 1-én szoktam be- és április 30-án szoktam kikapcsolni rajta a fűtést. A bekapcsolt állapotban a szoba termosztáttól függ a működés. A termosztát programozható, éjszakára és hétvégi nappalokra 20,5 °C, hétközi nappalokra 20 °C a beállított érték. A kapcsolási tartománya +- 0,5 °C. (Kísérleteztem a hétközi nappalokon alacsonyabb értékkel, de nem lett kevesebb a napi fogyasztás és hazaérkezéskor rosszabb volt a hőérzetünk, minden tárgy hideg volt.) Mivel nálunk ez a fűtési időszak (voltak is olyan évek, amikor szeptember elején, vagy április második harmadában igen hideg volt), így a különböző évek szeptember-április időszakának fogyasztását hasonlítottam össze. A legkisebb és legnagyobb fogyasztás közti különbség 4,44%. (A legkisebb értékhez arányítottam, így nagyobb, kedvezőtlenebb a számolt érték.) Más összevetésem szerint semmilyen összefüggés nincs a kazán tisztítása, karbantartása és a fogyasztás között, azt csak az időjárás befolyásolja. Ugyanis az első kazánt (az más gyártmányú, de ugyanilyen jellemzőjű volt) 6 évig évente tisztították, karbantartották, aztán 4 évet kihagytam, majd újra kértem 2 évet; az új kazánt a garancia feltételek miatt 4 évig tartották karban és most 2 és fél éve nem volt kinyitva. A fogyasztás mindeközben kicsit csökkent, kicsit nőtt (a számított határon belül), de nem mutatott összefüggést a karbantartással. Karbantartatlan időszakban előfordult kisebb fogyasztás, mint karbantartottban és hosszabb karbantartatlan időszakban sincs egyre növekvő jelleg.

Az idézett cikkek idézett mestereitől eltérően nálunk még a karbantartás díja (régebben 6-7 eFt, később 10 eFt) sem térült meg. Bár bőven megelégedhetnék az idézett mesterek ígért értékeivel, mégis mohó lettem, hátha van még eredményesebb is. Keresem azt a szakembert, aki ettől is több megtakarítást tud elérni; díjazásként felajánlom a megtakarítás felét: ez már az eddigi százalékoknál is 40-57 eFt. Ha nincs jobb ajánlat, akkor az idézett szakembereket fogom keresni az ajánlatommal. Az lenne jó, ha fogyasztók erősítenék meg, hogy van ilyen hatékony karbantartás.

2012. okt. 22. 09:10
 2/5 anonim ***** válasza:

Teljességgel kizártnak tartom az ilyen mértékű megtakarítást. Egy ilyen karbantartás során, az égőfejeket, a tűzteret tisztítják ki. Emellett pontosan beállítják az adott kazán paramétereit, más szóval optimalizálják.

Két évente én is elvégeztetem ezt a munkát, nagyjából hasonló összegért. Kíváncsi ember lévén engem is foglalkoztat ez a kérdés, és mindig rákérdezek a szakitól, hogy hogy is van ez. Rendszerint azt válaszolják, hogy csakis új, korszerű gázkazán beépítésével érhető el kb 25%-os energiamegtakarítás.

Nem korszerűtlen a jelenlegi kazánom, de állítólag a most készült modern berendezések, jóval kevesebb energia felhasználás mellett nyújtják azt, amit a régebbi kazánok

Ezek az én meglátásaim a kérdéssel kapcsolatban, kíváncsian várom én is, hogy ki, mit szól hozzá a továbbiakban.

2012. okt. 22. 11:20
 3/5 anonim ***** válasza:
én a cikket úgy értelmezem, hogy az évek alatt nem karbantartott gáz berendezés akár 20-30%-al is többet fogyaszthat a kelleténél. a megfelelő beállítással, tisztítással karbantartással ez a 20-30% megtakarítható.
2012. okt. 22. 20:55
 4/5 A kérdező kommentje:

Tisztelt Bali2!

Nem tudom hány évre gondolsz. Mint írtam az első kazánnál 4, most 2 és fél év karbantartás kimaradás volt/van. Ezalatt kis romlás sem mutatkozott.

2012. okt. 23. 00:39
 5/5 anonim ***** válasza:

azt én sem gondoltam, hogy ennyi megtakarítható.

nekem egyszer a gázos nem azt mondta, hogy "X" megtakarítható, hanem, hogy gyorsabban tönkremegy a kazán.

2012. okt. 23. 20:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!