Milyen tapasztalatok vannak gázkazán tisztítást, karbantartást követő gázfogyasztás csökkenésről?
Nem tudom mik a tapasztalatok, az enyémet leírom, mert erősen eltér a szakemberek általános véleményétől, de lehet, hogy nem szerencsésen választottam karbantartót és ezt évek alatt több százezer forintom bánja.
Amíg a gázkészülékek tisztítása, karbantartása kapcsán 5%-os fogyasztás megtakarításról olvastam nem foglalkoztatott a dolog, mert az időjárás eltérés okozta változás ezzel összemérhető, így nem is mutatható ki. Azonban nemrég 20-30%-os arányról olvastam: [link] Rövidesen ettől magasabb értéket (30-40%-ot) találtam: [link] Itt ugyan növekedésről van szó, de tisztítás esetén csökkenésre (megtakarításra) átszámítva 23,08-28,57%.
Nálunk az éves gázdíj (alap-, készletezési- és egyéb járulékos díjak nélkül) 400 eFt, így minden 10% megtakarítás 40 eFt, itt tehát évi 80-114 eFt-ról van szó. Hosszú ideig bediktálás alapján havi számlákat fizettem, és bár a számlákat csak 5 évig őrzöm, a bediktált, illetve évente egyszer a szolgáltató által leolvasott mérőállásokat feljegyezve megőriztem; 2 éve havi átalányt fizetek, azóta a mérőállást naponta leírom. És őrzöm a mérőcsere jegyzőkönyveket is. Így a különböző évek azonos időszakainak fogyasztását össze tudom vetni: az időszak fogyasztását 31 napra arányítom, így még a nem azonos napokon történt havi leolvasás sem okoz pontatlanságot. A kazán 24 kW-os fali kombi turbó (zárt égésterű) ki- bekapcsolós üzemű gázkazán. Szeptember 1-én szoktam be- és április 30-án szoktam kikapcsolni rajta a fűtést. A bekapcsolt állapotban a szoba termosztáttól függ a működés. A termosztát programozható, éjszakára és hétvégi nappalokra 20,5 °C, hétközi nappalokra 20 °C a beállított érték. A kapcsolási tartománya +- 0,5 °C. (Kísérleteztem a hétközi nappalokon alacsonyabb értékkel, de nem lett kevesebb a napi fogyasztás és hazaérkezéskor rosszabb volt a hőérzetünk, minden tárgy hideg volt.) Mivel nálunk ez a fűtési időszak (voltak is olyan évek, amikor szeptember elején, vagy április második harmadában igen hideg volt), így a különböző évek szeptember-április időszakának fogyasztását hasonlítottam össze. A legkisebb és legnagyobb fogyasztás közti különbség 4,44%. (A legkisebb értékhez arányítottam, így nagyobb, kedvezőtlenebb a számolt érték.) Más összevetésem szerint semmilyen összefüggés nincs a kazán tisztítása, karbantartása és a fogyasztás között, azt csak az időjárás befolyásolja. Ugyanis az első kazánt (az más gyártmányú, de ugyanilyen jellemzőjű volt) 6 évig évente tisztították, karbantartották, aztán 4 évet kihagytam, majd újra kértem 2 évet; az új kazánt a garancia feltételek miatt 4 évig tartották karban és most 2 és fél éve nem volt kinyitva. A fogyasztás mindeközben kicsit csökkent, kicsit nőtt (a számított határon belül), de nem mutatott összefüggést a karbantartással. Karbantartatlan időszakban előfordult kisebb fogyasztás, mint karbantartottban és hosszabb karbantartatlan időszakban sincs egyre növekvő jelleg.
Az idézett cikkek idézett mestereitől eltérően nálunk még a karbantartás díja (régebben 6-7 eFt, később 10 eFt) sem térült meg. Bár bőven megelégedhetnék az idézett mesterek ígért értékeivel, mégis mohó lettem, hátha van még eredményesebb is. Keresem azt a szakembert, aki ettől is több megtakarítást tud elérni; díjazásként felajánlom a megtakarítás felét: ez már az eddigi százalékoknál is 40-57 eFt. Ha nincs jobb ajánlat, akkor az idézett szakembereket fogom keresni az ajánlatommal. Az lenne jó, ha fogyasztók erősítenék meg, hogy van ilyen hatékony karbantartás.
Teljességgel kizártnak tartom az ilyen mértékű megtakarítást. Egy ilyen karbantartás során, az égőfejeket, a tűzteret tisztítják ki. Emellett pontosan beállítják az adott kazán paramétereit, más szóval optimalizálják.
Két évente én is elvégeztetem ezt a munkát, nagyjából hasonló összegért. Kíváncsi ember lévén engem is foglalkoztat ez a kérdés, és mindig rákérdezek a szakitól, hogy hogy is van ez. Rendszerint azt válaszolják, hogy csakis új, korszerű gázkazán beépítésével érhető el kb 25%-os energiamegtakarítás.
Nem korszerűtlen a jelenlegi kazánom, de állítólag a most készült modern berendezések, jóval kevesebb energia felhasználás mellett nyújtják azt, amit a régebbi kazánok
Ezek az én meglátásaim a kérdéssel kapcsolatban, kíváncsian várom én is, hogy ki, mit szól hozzá a továbbiakban.
Tisztelt Bali2!
Nem tudom hány évre gondolsz. Mint írtam az első kazánnál 4, most 2 és fél év karbantartás kimaradás volt/van. Ezalatt kis romlás sem mutatkozott.
azt én sem gondoltam, hogy ennyi megtakarítható.
nekem egyszer a gázos nem azt mondta, hogy "X" megtakarítható, hanem, hogy gyorsabban tönkremegy a kazán.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!