Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Ha fűteni fgunk, el fog múlni...

Ha fűteni fgunk, el fog múlni a párásodás?

Figyelt kérdés

Gázos téglalakásban lakunk,éjjel is még 22 fok volt,így nem fűtünk. Tavasszal költöztünk,nyáron megcsináltuk a nyílászárók szigetelését.

Eddig nem is volt semmi,most viszont bejött a hideg kintre,tegnap még mostam is,kiteregettem (máshova nem is tudok a szobán kivül),és az ablakon reggelre folyt a pára,ráfolyt a falra is.

Szerintem még 2-3 hétig nem kell fűtenünk,nem megy 20 fok alá a benti hőmérséklet.

Mit tehetek a pára ellen?

Fűtéssel meg fog szűnni? A konvektor az ablak alatt van.

2012. okt. 8. 10:26
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:
Mi nem szigeteltük a falakat,csak az ablakokat,mert 1-2 éven belül panelprogram,már be van fizetve,és akkor lesz új nyílászáró,külső szigetelés.
2012. okt. 9. 10:36
 12/20 anonim ***** válasza:
Az után még rosszabb lesz a pára kérdés...
2012. okt. 9. 11:02
 13/20 A kérdező kommentje:

És ezzel nem foglalkoznak szigeteléskor?

Mert oké hogy én magamtól bementem,vettem szigetelőcsíkot,felpakoltuk,senki nem szólt hogy pára lesz.

De azért a panelprogram eléggé elterjedt ahhozhogy erre gondoljanak.

2012. okt. 9. 11:17
 14/20 anonim ***** válasza:

eleve az ember is termel párát, nem is keveset és ha nincsen szellőztetve feldúsul. a kissé rossz ablakokon ez kiszellőzött, most ezt lezártátok. szigetelés után jobb lesz a helyzet, mert ha a falak nem hűlnek le annyira, nem tud kicsapódni a pára és nem lesz penész. de most ha nem is lesz vizes az ablak, akkor is kitud csapódni a pára.

[link]

tessék egy táblázat. ha a fal eléri a kritikus hőfokot az adott páratartalomnál, akkor csapódik ki és lesz penész.

átszellőzési irányba szedjetek ki egy kis tömítést

2012. okt. 9. 22:52
 15/20 anonim ***** válasza:

> falak páraáteresztő képessége jelentősen romlik.

Romlik, de korántsem jelentősen, állítólag 1% páratartalmat jelent mindössze, vagyis szinte jelentéktelen.

Kérdezőnek: ahogy korábban írtam: páramentesítő gép! Hidd el, megoldja az összes gondod! Nálunk egyszerűen csodát tett. Kéthetente vakartuk a penészt a falakról, miután megvettük a gépet, _teljesen_ megszűnt a penész, még a legeldugottabb sarkokban sincs.

2012. okt. 10. 09:16
 16/20 A kérdező kommentje:

Most a lefekvés előtti szellőztetéssel és a redőny le nem engedéssel egyenlőre megszűnt a párásodás (igaz nem is mostam).

21-22 fok még mindig van a szobában,nem fűtünk.

mindenképp meg akarom várni a fűtést,hogy hogy alakul,amit kinéztem gép 45ezer,eléggé drága,meg akarok győződni hogy biztos kell-e. (mert akkor minek szigeteltünk,hisz amibe kerül ez a gép plussz áram,akkor nem spóroltunk semmit a kevesebb fűtésdijjal)

2012. okt. 10. 09:26
 17/20 anonim ***** válasza:
Az ablak van szigetelve, nem a fal, ott bizony hőhid lesz és szépen kicsapódik a pára, nem fogjátok a penészt megúszni... Télen meg úgysem tudtok órákig szellőztetni. Nekünk megéri a havi ezres, hogy ne magas páratartalmú és penészes levegőt lélegezzenek be a gyerekek.
2012. okt. 10. 09:31
 18/20 A kérdező kommentje:
Csak az ablakon volt eddig pára,falon nem,így én várok vele inkább.Nem a havi ezres sok,hanem az egyben kb 50ezer...
2012. okt. 10. 09:51
 19/20 anonim ***** válasza:

Nyugi, neked van igazad, hogy meg szeretnéd tesztelni a fűtési szezonban is a párásodást.

És nem kell télen órákig szellőztetni, csak gyakrabban hirtelen egy egy-két perces kereszthuzatot csinálni.

Egy 2-3 ezer forintos páratartalom mérőbe esetleg érdemes befektetni, hogy ne csak az ablak párásodása jelezze a magas páratartalmat. Ha tartósan 70-75% fölött van a relatív páratartalom érdemes gyakrabban (1-2 óránként) szellőztetni.

Ahogy írták, az emberi szervezet is termel párát, minden egyes kilégzéssel növeljük a páratartalmat. De a fürdés és a ruhaszárítás dobja meg igazán. A télen általános reggeli és esti szellőztetés mellett jól szigetelő ablakok esetén nem árt egy egy rövid intenzív szellőztetést beiktatni minden nyílászáró kinyitásával.

2012. okt. 11. 15:50
 20/20 anonim ***** válasza:

kedves előző. nem a magas pára miatt lesz penész, hanem a kicsapódás miatt és 22 fokon ha a pára 60-65% és a fal 14-15 fok, akkor ott kifog csapódni a pára.

nálam most is 70% a pára és mégsincsen penész sosem, mer a fal nemtud a kritikus érték alá hűlni a szigetelés miatt.

2012. okt. 11. 23:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!