Vályogházban élők!?
Ez igazából a fekvéstől is függ. Nekünk régi építésű vályoguk van, eredetileg nyaralónak lett véve de mivel itt kaptam munkát meg a párom is itt lakott mindig is így ide költöztem. Igazából idebent elég jó szokott lenni nyáron, 3 éve lakok már itt idén nyáron volt az amikor 1-2 szobába 28 fok volt az átlaghőmérséklet ott is csak azért mert délután 2-ig tűzött be a nap. És abba a két szobába nincsenek redőnyök mert egyrészt minek. De egyes szobákba elég kellemes volt az idő, olyan 25-26 fok körül volt, persze ebbe benne van hogy gyakran volt nyitva az ablak meg tulajdonképpen bejött a meleg meg azért 3 hét után a falak is képesek átmelegedni. De még mindig jobb mint egy téglaház azt hozzá teszem. Ha viszonylag sok árnyékot kap a ház akkor maximum csak olyan 25 fok van.
Télen viszont nagyon jó. Központi fűtésünk van de fatüzelésű, én mindig délután begyújtok munka után kb este 9 ig fűtök, utána már nincs rá szükség. A legnagyobb hidegben is bőven elég volt csak nappal, fűteni olyan 10-től este 8 ig utána elég jó volt. Enyhén hűvös időben meg többnyire csak délután fűtöttem. Olyan 23-24 fok mindig megvolt hidegbe is akár az úgy teljesen jó volt. Nyár elején meg olyan 22 fok körül szokott lenni az átlag az meg teljesen elfogadható. Szerintem érdemes ilyen házba fektetni csak figyelni kell hogy ne vizesedjen mert az bajjal jár, nagy bajjal.
A földfalak ugyan jobban tartják a hőt, de azért azok is át tudnak melegedni. Nálunk olyan 23-24 fok szokott lenni, de azért ha hetekig kánikula van, akkor már átmelegszik a ház. Olyan két hetet bír ki.
Mindenesetre kb. 3-5 évente van csak olyan, hogy már kellemetlenül meleg van bent.
Arra ügyelj viszont tényleg, hogy a vizet távol kell tartani a háztól: olyan helyen érdemes csak megvenni, ahol 0% az esély arra, hogy árvíz, belvíz legyen, és amikor felújítasz, ne sajnáld az energiát és a pénzt az alsó vízszigetelésre, valamint az esővíz elvezetésére.
Viccelsz? Ha egy háznak jó a hőszigetelése, akkor nem csak a "hideget" tartja jól, hanem a meleget is. Márpedig egy vályogház megfelelően záródó nyílászárókkal ideális ebből a szempontból.
Van még egy nagy előnye - amit sokan éreznek, de kevesen tudják a magyarázatát.
Van egy olyan termodinamikai paraméter, hogy HŐTEHETETLENSÉG. Na ebben a vályogfal verhetetlen.
Írták előttem, hogy 1-2 hét kánikula után melegedett csak fel a lakásuk. Ez emiatt van. Télen egy jól felfűtött vályoghát úgy működik, mint egy cserépkályha, tartja a meleget, nehezen hűlnek ki a falak. Nincs meg az a "panelleffektus", hogy leáll a fűtés és egy óra múlva hideg a lakás.
És szerintem ez a legfontosabb hőtani tulajdonság, ami a vályogház mellett szól, fontosabb mint a hővezetés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!