Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Tényleg béleltetnem kellene a...

Tényleg béleltetnem kellene a kéményt fatüzelés esetén?

Figyelt kérdés
Vettem egy házat. Az előző lakó mobil fatüzelésű kályhával fűtött. Kihívtam a kéményseprőt soron kívül, hogy söpörje ki a kéményeket, ami nem igazán valósult meg. Még szinte rá sem nézett a kéményre és már azt szajkózta, hogy béleltetni kell a kéményeket. A kémény jó állapotban van. Én is fával akarok fűteni. A mobil kályhákat már megvettem. Kémény bélelésre nincs felesleges pár százezer forintom. Én csak azt érzem hogy még leakarnak plusz pénzzel húzni. Megfagyni nem akarok télen. Mit csinálnátok a helyemben?

2012. szept. 15. 18:17
 1/8 anonim ***** válasza:
Nem béleltetném ki. Vennék egy kéményseprőkefét(vasboltban láttam ilyent) és kitakarítanám magam. Először a padláson lévő tisztítóajtótól felfelé,majd lefelé ugyanúgy.Ne felejtsd el a végén a kormot a koromzsákból(az alsó tisztítóajtó és a padlószint közötti rész)kitakarítani.Utána gyújts meg ott,vagy a füstcső becsatlakozási pontján összesodort újságpapírt,abból már látni fogod, hogy milyen a hozata. Különben pedig nem árt szénmonoxidérzékelőt felrakni.
2012. szept. 15. 20:57
 2/8 anonim ***** válasza:
Törvény szerint kéne...
2012. szept. 15. 22:45
 3/8 anonim ***** válasza:

A lényeget nem írtad . MILYEN KÉMÉNYED VAN ?

Én már láttam olyan kéményt ( vályogházba ), hogy a mennyezetbe vágott lyuk ,alatta téglából ,A födém vastagsága maradt az eredeti anyag ( deszka és szalma vályog keverék )a padlás felőli oldalon fa keret és erre rakta a balfék a vályogból a kéményt . Cserép fölött megint tégla

Tehát milyen kéményed van ?

2012. szept. 16. 08:32
 4/8 A kérdező kommentje:
Végig tömör kisméretű tégla.
2012. szept. 16. 09:25
 5/8 gomzoli ***** válasza:
Csak akkor előírás, ha újonnan épül. Nálunk a tiédhez hasonló téglaépítésű (lehet úgy 60 éves) van, igaz még nincs használatba véve, de megvizsgáltattam, és kitisztíttattam a kéményseprővel, ő azt mondta, hogy erre bármekkora cserépkályhát, vagy kandallót rá lehet kötni (gondolom a nagy átmérő miatt), de egy árva szóval nem emlegetett bélést, vagy ilyesmit.
2012. szept. 16. 10:54
 6/8 Bence_ ***** válasza:
Azt hittem csak ott foglalkozik a kéménnyel, ahol gáztüzelés van.
2012. szept. 16. 20:31
 7/8 anonim ***** válasza:

A kéményed kívülről vakolt legyen ( tehát nem fúga hiányos stb .... ) A huzatot ellenőrizd ! ! ! Újságpapírt teszel a füstcső csatlakozásnál a falon a lyukba és meggyújtod .

Hevesen fog égni , a végén az utolsó égő papírfoszlányt a huzat kikapja a kéményen keresztül. Egy kéménybe egy kályha , ha mégis kettőt teszel magasságban min 30 cm eltérés kell, én javaslom az 50 cm-t

Ha ennek ellenére aggódsz , vegyél szénmonoxid riasztót ( ezt mindenképpen ajánlom az ára

13 000 Ft körül van , a család élete fontos )

2012. szept. 17. 08:46
 8/8 anonim ***** válasza:

Lemaradt az előzőről , hogy a lakott helységen kívül Pl: padlástér - legyen a kémény hőszigetelve ( nem éghető pl: üveggyapottal ), ilyen a szerelt kémény is . A téglakéményedre is igaz a hőszigetelés . A kémény egy méteren képes 15 - 16 C fokot is csökkenni a hőmérséklet .Ha csökken a füstgáz hője kicsapódik a pára a belső felületre , ami az egyéb összetevőkkel savas hatású lesz és kimarja a kémény anyagát ( tégla , fúga ) és bekövetkezhet a tragédia .Romlik a " huzathatás " , kiszivárog a szénmonoxid - ami mindig lefelé megy - és ha nem szellőzik a padlásod garantáltan a lakásban fog megállni.

JÓL GONDOLD ÁT !

2012. szept. 19. 19:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!