A lapradiátor gazdaságosabb mint a hagyományos radiátor?
Az előttem írónak igaza van.
Nálam van mindkettő. Lapradiátor meg régi öntöttvas is. A fűtési rendszeremben van vegyes tüzelésű kazán meg egy egy éves elég modern és modern vezérlésű gázkazán.
A gázhoz jobban passzol a lapradiátor, mert sokkal érzékenyebben és jobban szabályozható a rendszer, valamint elegendő alacsonyabb előremenő is. Így összességében pár százalékot lehet spórolni a fűtésszámlán.
Vegyes tüzeléshez viszont jobb az öntöttvas, nagy vízterű radiátor. Igaz, hogy ezek 80 fok körül kezdenek el "élni" de sokkal jobba tartják a hőt, ha esetleg éjjel mondjuk kialszik a tűz. A kazánban is lehet normálisan tüzelni, nem kell lefojtani, ami problémákhoz vezetne.
Ezek a saját tapasztalataim.
Oda jobb a lap, igen. De csak akkor éri meg szerintem a csere, ha pontosan a fogyasztás alapján fizetsz a fűtés után. Akkor is sok év, mire megtérül a befektetés.
Közben még egy dolog eszembe jutott. ha nyitott a fűtési rendszer (Pl vegyes tüzelésnél elég gyakori), akkor szintén előnyösebb az öntvény radiátor, mert sokkal kevésbé korrodálódik. Míg egy öntöttvas radiátort még az unokáid is használhatják, addig egy lemez 15-20 év alatt kirozsdásodhat nyitott rendszerben.
Minél jobban szabályozható egy rendszár oda be tudsz tenni kis vízterű radiátort pl lap. Minél nehezebben oda meg az öntöttvas radiátort. Mivel az öntött vas radiátornak marha nagy a tehetetlensége ott még az sem lenne gond ha 10 percig 90 fokos víz jön aztán 1 percig csak 20. Nem éreznéd, hogy ingadozik a hőmérséklet. Ugyan ezt egy kis vízterű lapradiátorral nem tudod megtenni, ott egyszer hőgutát kapnál utána meg hideg lenne.
Példa kicsit szélsőséges, de remélem érthető.
09-10 13:00! Pont ezt akartam írni, hogy szélsőséges a példád. Persze tudom, hogy csak elméletben értetted, hogy érzékeltesd a hőtehetetlenséget.
Csak érdekességképpen említeném meg, hogy az öntvénynek van egy olyan tulajdonsága, hogy ha hősokkot kap, akkor repedhet.
Néhány éve egy-két tudatlan ember eljátszotta ezt egy bizonyos típusú török gyártmányú öntvény kazánnal. A 90 fokra fűtött kazánnál jutott eszükbe, hogy rá kéne tölteni a rendszerre a csapról, amiből 15 fokos víz folyt.
Ettől persze szépen el is repedt a hátsó tag. Ezután elterjedt az interneten, az összes fórumon hogy az XY kazán "repedésre hajlamos".
Pedig csak annyit kellene érteni hozzá, hogy a forró öntvényre nem zúdítjuk rá a hideg vizet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!