Szeretném lecserélni egy 110 nm-es ház fűtési rendszerét gázkonvektorról radiátorosra, azaz gáz cirkó kazán vezérlésű melegvizes vagy mifene megoldásra. Van valami elképzelésetek, hogy mibe kerül ez a mutatvány Székesfehérváron?
3 szoba, konyha, fürdő, wc, belmagasság kb.3 m.
Nem forint, fillér érdekel, hanem csak a nagyságrend.
Kazán: 250 (kondenzációs, egyszer kell megvenni, ne ezen spórolj!)
Kémény: 250
Gázterv és munka: 200
Radiátorok, csövek, szerelvények: 300
Munka: 200
Összesen: kb. 1,2 mFt
Ha több helyen is szeretnél egyszerre meleg vizet használni akkor egy indirekt tárolót ajánlok.
~1.5 millió környékén leszel
Kedves Bence!
Köszönöm neked is a segítséget. Mit jelent az indirekt tároló? A célját értem, (több helyen meleg víz) de hogyan kell elképzelni?
Köszönöm!
Judit
"A célját értem, (több helyen meleg víz)"
Se Bence, se te nem vagytok tisztában az indirekt tároló lényegével, Bence a direkt tárolóra gondolt, bár ezt meglepő módon igen ritkán használják.
A direkt tároló úgy néz ki, mint egy tartály a kazán után, amibe belemegy a kazánból a felmelegített használati melegvíz (hmv). Ez a víz megy tovább a csapokhoz, és egy harmadok csövön jön vissza. Ennek a visszatérő csőnek a lényege az, hogy a rárakott szivattyúval, és a tárolóban tárolt melegvízzel meg lehet azt csinálni, hogy a kazántól sok méterrel távolabb is a melegvíz megnyitására azonnal legyen melegvíz, mert a csőben mindig mozog a víz, nem tud lehűlni. Persze így idővel lehűl a tárolóban a víz, továbbá, amikor csapot nyitunk, akkor eleinte hideg víz megy a tartályba, ezért van egy második szivattyús kör, ami meg szükség esetén a kazán felé keringeti vissza a vizet, és ezzel melegíti a tároló vizét. Ezt a fajta tárolót azért hívják direkt tárolónak, mert nincs benne hőcserélő.
Ugyan ezt a feladatot amúgy meg lehet oldani indirekt tárolóval is, de abban hőcserélők vannak, illetve önmagában elég nagy mennyiségű víz (300- akár 1000-2000 L, hőtárolás végett), ennek a fajta tárolónak egész más a célja, feladata a különböző hőforrások és fogyasztók összekapcsolása, pl: Gázkazán, vegyestüzelésű kazán, vízteres kandalló, napkollektor, radiátorok, padlófűtés, hmv, stb. Ez a tároló adja a csomópontot, illetve egy tárolási kapacitást, ami azért fontos, mert pl. a napkollekor nappal felmelegíti benne a vizet, éjjel a radiátorok elhasználják a tárolt energiát, stb.
Bár Bencének részben igaza van, de ez a tárolósdi egy teljesen külön történet, később is lehet bővíteni.
1. Drain–Back tartály
2. Kollektorköri szivattyú
3. Használati melegvíz cirkulációs szivattyú
4. Kollektor szabályozó automatika
5. Hőközpont HK-TEP-… (500-2100 liter)
6. Radiátoros fűtési kör szivattyúja
7. Padló, fal és mennyezetfűtési kör szivattyúja
8. Keverőszelep
9. Radiátoros fűtési kör
10. Padló, fal, mennyezetfűtési kör
11. Gázkazán
12. Gázkazán / Hőközpont szabályozó automatika
13. Gázkazán kör keringtető szivattyúja
14. Szilárdtüzelésű kazán
15. HV (hidegvíz) betáp
16. HMV (használati melegvíz) csapolók
Forrás: [link]
"KissFerenc1960 válasza:
nem rég cseréltünk kazánt, nagy nehezen megtaláltuk az aranyközép utat az ár és minőség szempontjából. aki kazán cserén gondolkozik az alábbi linket ajánlom figyelmébe: "
Jó-jó, hogy megtaláltátok az arany középutat, de nem írtad le, hogy mit is pontosan.
Webshopból meg van egy pár, én személy szerint a [link] oldalra esküszöm.
Azt hiszem tudom miről írtam.
Indirekt tároló egy bojler amit a kazánod fűt fel.
Olyan tárolót vettem amiben két hőcserélő van, így később pl egy napkollektor ráköthető így nyáron szinte csak a nap által felmelegített meleg vizet használnánk.(használnád)itt egy kép egy két hőcserélős tartályról. [link]
Két hőcserélős általában 200l környékéről indulnak.
Azért szereltem fel ilyet mert egy átfolyós vízmelegítőnél általában csak 1 csap használható. Egy ilyen tartálynál meg nyugodtan lehet akár 2-3 fogyasztó is (csap). Ha nem szeretnél ilyen tartály, vagy nem tudod hova tenni akkor van olyan készülék amiben van beépített tartály 40l-60l. Azok is jók. Átfolyós kazánt én nem vennék.
Cirkulációs szivattyú akkor kell, ha igényled,hogy egyből meleg víz folyjon a csapból vagy az egyik végpont messze lenne a készüléktől.
Korszerű kazánok már kezelik a napkollektort is meg a cirkulációs szivattyút is.
Kerestem neked, itt van pár beépített tárolós. [link]
Kedves Segítőkész Válaszolók! Nagyra értékelem, hogy ennyire alapos és mindenre kiterjedő válaszokat kaptam.
Van benne homályos rész, nem tagadom, de mivel se a szakmámban, se a magánéletemben nem volt eddig szükség ilyen jellegű tudásra, nézzétek ezt el nekem. :)
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a maximális hozzáállást, a megosztott tudásotokat és a válaszra fordított időtöket.
kedves valaszolo!
nagyon jo modorod van,es kedves vagy.
k.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!