Pécsiek, kifizettétek már az idén bevezetett ingatlanadót?
Nincs ingatlanadó.
Telekadó van 2011 január 1-től és építményadó van 1992 január 1-től. Viszont kommunális adó nincs.
Országszerte nagyon sok helyen így van.
Az adót a bevallásod alapján vetik ki (jobb helyeken az önkormányzat az adó bevezetésekor, illetve az adóalap változásakor kiküldi a szükséges nyomtatványt az adóalanyoknak)
Menj be az önkormányzathoz és kérd el az adófolyószámlád másolatát, abból kiderül előírták-e neked, vagy sem (mentes is lehetsz)
Akkor ajánlom figyelmedbe Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 51/2011. (X.29.) önkormányzati rendeletét.
Mindegy hogy mi az elnevezése, ha LAKÁSok után is fizetni kell.
Le van írva az adómentesség feltétele is:
"mentes a lakcímnyilvántartás szerinti lakhelyéül szolgáló lakása után
tulajdoni hányada arányában fizetendő adó alól a 62. év feletti egyedülálló
adóalany, amennyiben havi jövedelme nem éri el a mindenkori öregségi
nyugdíjminimum háromszorosát amennyiben a lakás hasznos alapterülete
nem haladja meg a nyolcvan négyzetmétert."
Én nem tartozom bele.
Elolvastam.
A teljes cím: "Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének
51/2011. (X.29.) önkormányzati rendelete
az építményadóról"
"Mindegy hogy mi az elnevezése, ha LAKÁSok után is fizetni kell."
Nem mindegy mi az elnevezése. A lakásokat és egyéb épületeket építményadó, a telkeket, beépítetlen területeket ingatlanadó alapján lehet adóztatni.
Ha végigolvasod a rendeletet, kiderül, hogy nem most vezették be (akkor az lenne benne, hogy 2012. január elsejétől bevezeti az építményadót)
A módosította a fogalommeghatározást (E rendelet alkalmazásában), az adó mértékét (3.§) és az adómentességet (4/A. §)
Bejelentkezned pedig neked kell:
"5.§ Az adóalany bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségeinek az
önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon köteles eleget
tenni."
Innen pedig világosan kiderül, hogy már évek óta van építményadó Pécs területén:
"7.§ A jelen önkormányzati rendelet 2012. január 1. napján lép hatályba. Ezzel
egyidejűleg hatályát veszti az építményadóról szóló 70/2002. (XII.13.)
önkormányzati rendelet"
Boccs, elírtam:
"a telkeket, beépítetlen területeket ingatlanadó alapján lehet adóztatni"
Természetesen nem ingatlanadó, hanem telekadó.
Mellesleg hiába haragszol rám, nem én hozom a törvényeket és rendeleteket.
Nem rád haragszom, csak nem értem mért kell ilyen szőrszálhasogatónak lenned.
A kérdésem nem arra irányult hogy mi a helyes elnevezése a lakásuk után 2012 január 1-étől fizetendő adónak.
Igen volt, korábban is építményadó, a gazdasági épületek, garázsok, stb, után, de nem a lakóingatlanok után!
A telekadót pedig nem értem mért vetetted fel. Én egy szóval sem kérdeztem, mivel nem is érint. Üres telke nem minden embernek van, alkása viszont általában igen, hacsak nem hajléktalan az illető.
"Bejelentkezned pedig neked kell:
"5.§ Az adóalany bejelentési, bevallási, adatszolgáltatási kötelezettségeinek az
önkormányzati adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon köteles eleget
tenni.""
Ezt hogy érted? Azt írod, hogy nem kell bevallást csinálnom a lakásomról, miközben utána beidézted a rendelet szövegéből hogy köteles vagyok rá.
"Innen pedig világosan kiderül, hogy már évek óta van építményadó Pécs területén:
"7.§ A jelen önkormányzati rendelet 2012. január 1. napján lép hatályba. Ezzel
egyidejűleg hatályát veszti az építményadóról szóló 70/2002. (XII.13.)
önkormányzati rendelet"
Na, látom már megint ezen lovagolsz. De kit érdekel, nem ezt kérdeztem. Akkor még egyszer! Igen volt, korábban is építményadó, a gazdasági épületek, garázsok, stb, után, de nem a lakóingatlanok után!
2012 január elsejétől eszerint mindenkinek, akinek van lakóingatlana Pécsen és nem hajléktalan, évente több tízezer forintnyi adót kell fizetnie a LAKÁSA után, amit korábban NEM kellett.
mindenkinek, akinek van lakóingatlana Pécsen és nem hajléktalan*
*mielőtt belekötsz ebbe is: ...és nem tartozik bele a mentességbe, azaz nem egyedülálló kisnyugdíjas, stb...
Gondolom, nem volt még sok adóügyed.
"nem értem mért kell ilyen szőrszálhasogatónak lenned"
Azért, mert az adóügyek szőrszálhasogatásból állnak.
Ha vita támad az ügyfél és a hivatal (akár önkormányzat, akár NAV, vagy bármelyik más hivatal) között, pont ezek a szőrszálhasogatások döntik el, hogy kinek van igaza.
"Igen volt, korábban is építményadó, a gazdasági épületek, garázsok, stb, után, de nem a lakóingatlanok után!"
Akkor bővítették az adóztatott ingatlan típusokat.
"Azt írod, hogy nem kell bevallást csinálnom a lakásomról"
Ezt sehol nem írtam.
"mindenkinek, akinek van lakóingatlana Pécsen és nem hajléktalan"
Ez a kettő nincs összefüggésben egymással: Hajléktalannak is lehet lakóingatlan tulajdona és nem mindenki lakóingatlan tulajdonos aki lakik valahol.
Ismét leírom neked:
Nem mindegy, hogy minek neveznek egy adónemet. A megnevezéstől függ, hogy mit adóztat.
Az sem mindegy, hogy újonnan bevezette adó, vagy meglévő adó módosítása (már csak a bírság miatt sem, amit kivethetnek rád)
Az adóhoz a bevallást neked kell megtenned. Megteheted önként, vagy felszólításra.
Ha pedig az önkormányzatnál akarsz reklamálni, készülj fel, hogy még szőrszálhasogatóbbak lesznek, valamint ha ilyen hangnemet használsz velük is, biztos lehetsz benne, hogy nem világosítanak fel az esetlegesen igénybe vehető kedvezményekről sem.
Mondd, neked nincs más dolgod, mint hogy itt kötözködj?
Ez bezzeg megy, de a kérdésre nem tudsz válaszolni.
Én a lakóingatlanom után fizetendő adót akkor is csak röviden ingatlanadónak fogom hívni.
De hogy neked is megfeleljen, ingatlanadó (a továbbiakban az az adó, melyet a 2012. január 1-étől hatályos Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 51/2011. (X.29.) önkormányzati rendelete
az építményadóról, amely felváltotta a korábbi építményadóról szóló 70/2002. (XII.13.) önkormányzati rendelet alapján kell fizetni a Pécs város területén lévő lakás célú építménnyel rendelkező tulajdonosoknak, akik nem 62. év feletti egyedülálló adóalanyok és ezzel együtt akiknek havi jövedelme eléri a mindenkori öregségi nyugdíjminimum háromszorosát valamint ezzel együtt a lakcímnyilvántartás szerinti lakhelyéül szolgáló lakásuk hasznos alapterülete meghaladja a nyolcvan négyzetmétert.)
Ha ennyire zavar elnézésedet kérem, hogy ezt a fogalmat röviden egy szóval írtam ki és nem egy 13 soros meghatározást írtam ki a kérdés címében.
Tudtommal az ezen az oldalon feltett kérdések a közembereknek szólnak és nem egy hivatalos önkormányzati eljárási kérelem. Így ennek megfelelő a nyelvezete is akár tetszik akár nem.
A kioktatást pedig megtarthattad volna magadnak. Kormánytisztviselőként elhiheted hogy van közigazgatási alapvizsgám és ha minden jól megy rövid időn belül szakvizsgám is lesz.
tegnap 16:30:
"Kormánytisztviselőként elhiheted hogy van közigazgatási alapvizsgám és ha minden jól megy rövid időn belül szakvizsgám is lesz"
Ez aztán jellemző a hivatalnokokra:
A fogalmakat nem tudják (ingatlanadó, építményadó; bevezetés, módosítás, hajléktalan, lakóingatlan tulajdonos)
Szöveget értelmezni nem tudnak (a linkelt rendeletet)
De az egójuk akkora, hogy csak na.
Kioktatni meg mindenki ki tudnának.
Bizony, fizetni fogsz, akár tetszik akár nem.
Még az a legszebb az egészben, hogy pont egy kormánytisztviselő akarja kihúzni magát az adófizetés alól.
Ne is jelentkezz be fizetésre, lapíts csak tovább is, remélhetőleg majd pár év múlva a nyakadba varrják egyszerre az egészet kamatostul, büntetéssel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!