Szerintetek ventilátor helyett jobb lenne egy szélgépet venni?
A válaszom egyértelműen igen. Pont úgy bukkantam erre a kérdésre, hogy épp én is ilyet kerestem. Nekem ugyanis tetőteres házam van és a tetőtérben használok egyszerre kettő ventilátort, ami mesterséges huzatot csinál éjszaka, ezáltal sokkal gyorsabban, és tartósabban hűl le a levegő az egész lakásban. (Csak hát jobb lenne egy, és halkabb)
Namár most...Én az ablaknak irányítom mindkét ventilátort, ezáltal (légsebességmérővel mérve viszonylag pontosan) 2500m3/óra légcserét tudok létrehozni.
Ez összehasonlíthatatlanul intenzívebb hűtést csinál, mintha csak nyitva lenne az ablak éjszaka. Ugyanis azokon a fránya dög meleg napokon valamiért éjszakára mindég megáll a szél, és szinte semmi légáram nincs. Csupán az a baj vele, hogy kicsit hangos a két venti, de én már megszoktam. Amit tudok ajánlani, és ár-érték arányban szerintem a legjobb...(én ha ezen a nyáron már nem is, de jövő tavasszal biztosan fogok venni egyet) az a DF20P. Ami legfontosabb adat hozzá:légszállítás nagyobb mint 8000m3/óra. Ha figyelembe veszem, hogy a szumma 2500m3/órás ventilátorok 0,9-1 m/s-ot csinálnak egy 1,1x1,1m-es ablaknál(a befele jövő áramlás sebessége egy ablak esetén)akkor elvileg egy ablaknál csinál a fenti szélgép kb.3-3,5 m/s-ot, ami megfelel 10,8-12,6 km/órás szélnek. A fenti méréseket szélsebességmérővel mértem(csak a teljesség kedvéért). A ventilátorok, szélgépek esetén sokszor sajnos nem adják meg a légszállítási adatokat, ezért csak olyat érdemes venni, ahol ez megvan. Így igenis lehet hűteni a ventilátorral sokkal kevesebb fogyasztással, mint a klíma. (Fenti ventilátor fogyasztása:125w, 60m3/w). Ami viszont még rendkívül fontos : megfelelő távolságra kell elhelyezni a ventilátort az ablaktól, hogy a levegő fluktuációja miatt a kialakult légtölcsérnél a kiáramlás mellett ne tudjon az ablaknál még véletlenül sem visszaáramolni a levegő. Ilyenkor ki tudja használni az ember azt a jelenséget, hogy a légtölcsér szélén enyhe vákum alakul ki ezért a mellette lévő levegőréteg is belekerül a légáramba. Mire lelassul a levegő, addigra már kint találja magát, és kialakul a kényszeráram. Ezzel a trükkel lehet sokkal több levegőt megmozgatni egy axiális ventilátorral, mint annak gyárilag megadott értéke.
Én már így hűtöm a házat már vagy 6-7 éve. Remélem tudtam segíteni.
Tegnap kaptam meg az ipari ventillátort....hát nem tudom mit mondjak. A légszállítása elképesztő, de sajnos a hangja is. Addig amíg nem késő inkább lebeszélnék arról mindenkit, hogy ilyenbe ruházzon. A hangereje nem való háztartási használatra. És nem volt túl olcsó (41 000FT) Én azért nem keseredem el, mert szét fogom szedni, és csak a motort a rajta lévő ventillátorral tartom meg. Csinálok vagy csináltatok hozzá egy egyszerű csapágyház szerű tartót, amivel sokkal halkabb lesz. (Azelőt is csináltam már ilyet)
Végszónak anyit, hogy mielőtt bárki is beruházna egy szélgépbe fontos, hogy halgassa meg előbb. Ennyi
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!