Kéményseprők - pénzbeszedők?
Több ismerősöm fizeti a kéményseprés díját, holott évek óta nem használják a kéményt, nincs is már berendezés. Persze be sem megy, csak beszedi a pénzt.
Nálam hasonlóan működött eddig: én ugyan használom a kéményt, de mivel egy évben 2x is kitakarítom ezért eddig csak fizettem a kéményseprő díjat, sőt, egy ötszázassal meg is toldottam, hogy NE JÖJJÖN BE. Egyszerűen azért, hogy én úgyis megcsinálom, ne piszkoljon. Eddig bevált, idén viszont ragaszkodott hozzá, hogy bejöjjön. Mivel több kenőpénzt nem adtam neki, így ráírta a papírra, hogy nem engedtem be. Lehet ebből bajom?
"qkker-nek: Amikor kihívtad a kéményseprőket, ők kikotorták a kéményt."
Anyám szerint -és inkább neki hiszek- csak a pincében molyoltak, kiszedtek 1 vödör trutyit, elvették a pénz, aztán viszlát.
10-es: köszönöm a választ, ettől tartottam! A régi kéményseprővel egy ötszázas csúsztatásával beírta azt, hogy nincs használatban..
Papírt azt sosem kaptam: jött a csekk, befizettem és mindenki ment a dolgára...
Inkább jövőre leszerelem a csengőt, ne jöjjön be senki akit nem hívok!
13/13: "Nagyot szakszerű és helytálló amit írtál, de egy dologban etikátlan a hozzáállásotok"
Nekem csak annyi közöm van a kéményseprőkhöz, hogy 48 éve családi házban élek, ugyanabban a községben, kb fele időben a szüleimmel az ő házukban, jó ideje pedig a saját házunkban.
Azt, hogy elmondta-e a kéményseprős, hogy a kormot nekik kell kiszedniük, nem tudhatom.
Amíg gyerek voltam a szüleim intézték, láttam, hogy szedik a kormot.
A saját házunkban is tudtam, hogy nekünk kell kiszedni (amikor beköltöztünk pár évig ugyanaz volt a kéményseprős, akivel a szüleim házában is találkoztam)
Mindig megkérdezte mindegyik, hogy kell-e seperni.
Amikor új kéményseprős lett pár éve, az első seprési alkalom után szólt, hogy a kormot szedjük ki a kazánnál. (nálunk a padlásról seper, a szüleimnél a kazánházból. A miénk 80as években épült belső kéményes ház, a szüleim házához később lett építve a kazánház, külső kéményes)
Azt, hogy dőlő füstű válaszoló édesanyjának a figyelmét felhívták-e arra, hogy a kormot nem a kéményseprők szedik ki, nem tudhatom.
".Pl azt elmondtad, hogy a lekotort korom meddig érhet" Nem mondtam ilyesmit, mert nem tudom, meddig érhet, ha egyáltalán van erre valami szabályozás. Azt viszont tudom, hogy ha elzárja valami a füst útját, akkor másfele próbál meg eltávozni a füst. Ha a füstcső bekötésnél akár korom, akár bármi más elzárja a füst útját, akkor "visszajön" a füst (ömlik a kazán/kályha orrán-száján)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!