Hogyan lehetne ezt a házat kibővíteni?
Jelenleg meglévő házhoz szeretnénk egy plusz szobát, dupla garázst és pincelejárót, valamint pincét építeni. A bővítést úgy gondoltuk, hogy az étkezőben lévő ablak helyett ajtót vágunk a falba, így csatlakozna az új házrész a régihez.
A telek 43x19,3 méteres, 6,5 métert kell elhagyni a szomszéd háztól, de hátra még több mint 28 méteres hely van.
Több variációt is elképzeltünk már a bővítésre, de még egyik sem tűnt az igazinak. Nem szeretnénk, hogy a kocsibeálló nagyon sok helyet elvegyen az udvarból, hiszen ez a házunk egyik fő előnye. Fontos lenne még az is, hogy a jelenlegi állapotot minél jobban megóvhassuk, tehát a tetőt lehetőleg ne kelljen megbontanunk, így az nem lenne többletköltség- és munka.
Várom a javaslatokat a kialakítandó házrész alaprajzához!
A képek, alaprajzok:
A telekről egy vázaltot is rakj fel, elvileg van a tervek között.
Pince a ház mellé így utólag meredek, könnyen megrogyhat a ház.
Én az új szobát a földszinti szoba (nappali?) mellé tenném. A tetőhöz annyiban nyúlnék hozzá, hogy leszednék 3 sor cserepet a szoba melletti szakaszon, és azokhoz a gerendákhoz csavaroznám az új szoba tetőgerendáit. Persze így lesz a tetőben egy törés, de szerintem nem olyan vészes. Ha viszont hátulra kerülne a szoba, nem tudom, milyen tetőt lehetne rá rakni, hiszen belelógna az emeleti szoba ablakába!
Esetleg tetszene még az, hogy hátulra kerüljön a szoba, és fölé egy tetőterasz, de az talán drágább. Bár a fene tudja, födém úgyis kell, viszont a tetőt megspórolnátok.
A kocsibeállót én levinném a föld alá, ez főleg az első megoldásnál lehet jó. Csak arra ügyeljetek, hogy onnan ne legyen átjárás a pincébe, vagy ha igen, akkor jól, akár légmentesen záródó ajtón keresztül. Így a benzingőz nem ott ülepszik le.
Nem az utcafront irányába gondoltam, hanem vele párhuzamosan. Így a ház L alakúvá válik, és ezt a szobát megkerülve jutsz be. Amúgy belegondolva nálunk is így van, és a ház mellett épp csak annyi hely van, hogy a kocsi beférjen. Ennek előnye, hogy abszolút nem lehet belátni az udvarra, mert a ház meg a bent álló kocsi eltakarja. A terasz meg az L alak közrefogott részén van, onnan nyílik a bejárati ajtó.
Esetleg ezen is érdemes elgondolkozni, ha megoldható. Én szeretem azt, hogy nem látnak be az udvarba, biztonságosabbnak is érzem.
Én mindenképpen az utcafronttal párhuzamosan bővítenék, mert hülyeségnek tartom, hogy a kocsibeállóval helyet vegyek el a telekből, így az a lehető legkisebb kell legyen.
Ahogy már írtam, a pince így utólag elég meredek, így inkább egy nagy tárolót javasolnék.
Én ahogy írtad az ebédlő ablak helyére ajtót tennék, és kiköltöztetném a WC-t, valamint onnan lehetne egy pince lejárót építeni, az ebédlő ablaka átkerülne a mostani WC helyére. A földszinten hátul az ebédlő mögött építeném a pincét, felette a garázs, az új WC. Az emeleten a hátsó szobát hosszában ketté osztanám és a garázs feletti részen bővíteném mindkettőt. A tetőt simán be lehetne kötni a régihez minimális bontással!
Ha lesz kedvem, majd rajzolok is, ha nem elég érthető...
:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!