Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » A kerítésem előtt jogom van...

A kerítésem előtt jogom van egy kisebb virágágyást, vagy bokrokat ültetni?

Figyelt kérdés
Kisváros kertvárosi lakóövezetéről van szó. Van erre valami jogszabály, vagy előírás? Sok helyen láttam egyébként ilyet, nem tudom, hogy lehet-e és mekkora területen. A ház előtt murva van leszórva, kb. 1,5 méteren, járda pedig nincs az egész környéken egyáltalán, mindenki az úttest szélén közlekedik.
2012. márc. 6. 17:03
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
100%
Virágot, kisebb bokrokat lehet, bár járdának valamennyi helyet akkor is szabadon kell hagyni, ha a kutya nem használja. De a járda és az úttest közötti sávot beültetheted. Drága növényeket viszont nem érdemes kiültetni, mert másnapra kiszedik.
2012. márc. 6. 17:11
 2/17 anonim ***** válasza:
40%
Az attól függ, hogy az a terület a tied vagy az önkormányzaté. Ha az övék, akkor ugyan tehetsz oda bármiylen növényt, de NEKIK joguk van lenyirni, eltávolitani, stb. Kérdezd meg az önkormányzatot.
2012. márc. 6. 17:17
 3/17 anonim válasza:

Sajnos az a tapasztalat.hogy a kerités elé ültetett bokrok,vagy virágok közé,az arra járók(tisztelet a kivételnek)szemetesnek használják

Elméletileg közterület,nem lehet ültetni,de gyakorlatilag sokan ültetnek,lényeg,ne zavarja a közlekedést,mert ha a kocsinak utban van,bizony eltapossák,és akkor a fáradságos ültetés ,locsolás oda van,és még számon se kérheted.

2012. márc. 6. 17:31
 4/17 A kérdező kommentje:
Pont azért is szeretném beültetni, mert több szomszédom "ralinak" meg parkolónak használja a portámat, holott nekik még több helyük is van a házuk előtt. Rendszeresen nagy sebességgel ráhajtanak a murvámra, utána befékeznek rajta, felverik a port, vagy várakoznak a házam előtt, a motort járatva mobiloznak az autóban, és nekem sajnos 2 méterre van a kerítésemtől a ház, az ablak. Elég zavaró, ráadásul bőven meg tudná ezt csinálni a saját portáján is. Ezért gondoltam, hogy kicsit beültetném diszkréten a kerítésem mellett, hogy vegyék már magukat észre. Járda egyébként nincs sehol az egész környéken, úgyhogy azt nem mondhatja senki, hogy a járdából veszem el a területet. A szemetet egyébként most is idedobálják, úgyhogy abban nem hiszem, hogy lenne változás.
2012. márc. 6. 18:24
 5/17 anonim ***** válasza:
100%
Ha a parkolás ellen akarsz valamit, akkor ne beültesd, mert azt észre sem veszik, amíg el nem kezd virágozni, és simán rámennek, hanem az úttest és a járda határára tegyél pár díszsziklát olyan távolságban, hogy közöttük az autó ne tudjon a murvára rámenni. Nálunk is több helyen van ilyen az utcában, dekoratív és praktikus megoldás.
2012. márc. 6. 19:26
 6/17 anonim ***** válasza:

Tiltani nem szokták a növényültetést, hacsak nem valami extra veszélyes dolog lenne...

Sok településn ösztönzik a népet, hogy virágokat ültessenek, van ahol még ingyen adnak virágpalántát is...

Az autósok ellen ez kevés. Nem fog feltűnni nekik, ahogy írták előttem, amíg nem virágoznak... Akkor meg már késő. És csak te leszel mérges.

A díszszikla kiváló ötlet, és úgy ültethetsz is biztonságosan. Legalábbis autók ellen, de ha ez nem tetszik az autós szomszédnak, nehogy belemásszon gyalog...

Valami bokor-sor is klassz megoldás,

Továbbá faültetés!!! De azt is jól körbe kell venni pár karóval és fényvisszaverő szalaggal, amíg kicsik...

A járda lerakása önkormányzat feladata. Ha kitalálják, hogy járdát építenek, akkor majd szólnak, és kénytelen leszel elfogadni. Mint mi az ároképítést nemrég,,,

2012. márc. 6. 22:38
 7/17 A kérdező kommentje:
A díszsziklát, hogy kell letenni, csak úgy a földre és kész? Nem lopják el? Szerintem fát nem lehet ültetni mert ha megnő, a lombja be fog lógni az úttestre, nem?
2012. márc. 6. 23:00
 8/17 anonim ***** válasza:

A díszsziklának komoly súlya van, nem lehet csak úgy felkapni és vinni. Annyit meg nem ér (párszáz forint darabja), hogy kínlódjanak érte.

A magas növények (tuják, fák) ültetésének szabályai vannak, amit az önkormányzatnál meg kell kérdezni. Meg van adva, hogy mitől hány méterre kell hogy legyenek.

2012. márc. 6. 23:20
 9/17 anonim válasza:

Sziklák,vagy bármi hasonló,ami akadályozza a forgalmat,nem szabad ki rakni,mi felénk még gumit is ástak le a földbe,hogy az ö kapuja elé ne álljon más.A közterületesek járták a környéket,és akinek kö,vagy gumi,vagy bármi ami 1 méterre kint volt a keritéstől,szóltak hogy távolitsa el.

Persze ez csak a szükebb utcákra vonatkozik.szerintem is utána kellene érdeklődni a lehetőségeket.

2012. márc. 7. 19:32
 10/17 A kérdező kommentje:
Engem csak azért zavar, mert a szóban forgó illetők gyakorlatilag kisajátították a házam előtti részt, ugyanakkor nekik is van saját házuk, az előtt is tudnának farolgatni, ott is fel tudnák verni a port és oda is be tudnák verni a kipufogógázokat, merthogy elméletileg ott laknak. Ehelyett gyakorlatilag ide jönnek haza az én házam elé, nem kis zajt és port kavarva. Én soha életemben nem álltam meg az ő házuk, kerítésük előtt, nemhogy minden nap ott farolgassak primitív módon és kisajátítsam az ő területüket.
2012. márc. 7. 20:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!