Mióta használják a gázszolgáltatók a számlázáskor az elfogyasztott köbméternek a fűtőérték mértékegységével történő beszorzását, a köbméter egységárával történő beszorzás helyett?
Ez az 1600%-os emelés honnan jön? Mutass rá valamit légyszi. 20 éve is pár ezer volt a gáz meg most is, csak most több pár :)
Nem cikizni akarlak, félre ne érts, én is káromkodok egy nagy számla kézhez vételekor, csak a 16x-os különbség nem igaz. 3-4x-es talán, de az is 10-20 év alatt.
A korrekciós tényezőnek nincs ehhez köze.
A gáz ára miatt meg az oroszokkal kell tárgyalni, akik meg leszarják, hogy nincs pénzünk. Ha nem mi, akkor majd megveszi más tőlük, sajnos.
Jó rámutatok. :) Tehát. A számlát a Mj egységárának alapján számítják ki. Ahány Mj-t fogyasztottál, amit az elfogyasztott köbméterből számol ki, annyiszor a Mj egységára. Ez ma 3,6 Ft. 1996-ban 0,26 Ft volt. 3,6 osztva 0,26-tal, az 13,84 :) Tehát 13,84-szeresére emelkedett így a gázszámla értéke, plusz 17% Áfa emelés, ugyanis 96-ban 10 % volt az Áfa. Ehhez még jön a korrekciós tényezővel történő felszorzás, ami az én esetemben még plusz 12 köbméter gázt jelent, amit nem fogyasztottam el, ennek ellenére ki kell fizetnem.
Az e havi számlámban pontosan ez azt jelenti forintosítva, hogy amiért most 80.000 (nyolcvan-ezer) Ft-ot kellett fizetnem, azért 1996-ban 4500 Ft-ot kellett fizetnem. Ennyivel emelkedett meg a gáz ára, ami közgazdaságtanilag megindokolhatatlan, főleg úgy, hogy ezzel szemben a bérek pusztán 2,5 x emelkedtek, szemben a tizenhatszoros áremeléssel.
Én nem káromkodtam a számla miatt és ki is tudtam fizetni, de ez nem magyarázat, mert közgazdasági szempontból annak, hogy nekem mennyi pénzem van, vagy nincs, kevés a jelentősége. Ha nekem kötegben állnának a 100 milliók a bankban, akkor sem működhet úgy egy ország, hogy a közüzemi díjak havi összege meghaladja (!) az adott országban az átlag havi jövedelmet. Ugyanis azt még csak meg sem közelítheti, mert az közgazdasági és pénzügyi nonszensz, ad abszurdum, függetlenül attól, hogy nekem mennyi pénzem van, vagy nincs. Az államnak az a feladata, hogy az állampolgárokat, illetve a háztartásokat terhelő havi költségeket mindenkor összhangban tartsa az aktuális havi jövedelmekkel. Nyilván emberemlékezet óta nem fordult elő, hogy egy országban egy átlagos háztartás havi rezsiköltsége akárcsak megközelítse a havi átlagbért, nemhogy meghaladja azt. Akkor mégis miből éljen meg az, aki a fizetéséből él, ha az egész havi bérét, amiért napi 8 órát dolgozott 1 hónapig, kompletten be kell szolgáltatnia egy "közszolgáltatónak"? Kérjen kölcsön, értem, gondolom ez a válaszod, más is mondott már hasonlót. Rendben van, de ez nem gazdaságpolitika.
96-ban a számlám 4-5ezer volt, most kb 20. Az ingatlan, a szigetelés és a fűtési rendszer ugyan az, persze :) Hiába csavarod, ez sehogy sem lesz 16x-os különbség.
A korrekciós tényező konkréten 1.0 (az utolsó számlán).
Ha nagyságrenddel emelkedett a fűtési díjad ennyi idő alatt, akkor ott valami más gond lehet. Az ablakok milyenek?
Sajnos nincs 96-os számlám, de szerintem akkor még csak köbméterre vonatkoztatták a díjat (ez egyébként mindegy, az égéshő nem változik meg pár év alatt, meg ugye erre van az említett korrekciós tényező).
"Kérjen kölcsön, értem, gondolom ez a válaszod"
A dolog ezen részébe nem kívánok beleszólni, te meg légy szíves ne mondd meg az én véleményem. Azt majd én.
Engem gépészmérnökként csak a dolog műszaki vonatkozása érdekel.
Örülök, hogy gépészmérnök vagy és gratulálok, nem akartalak megsérteni.
96-ban a Mj egységára 0,26 Ft volt. Most 3,6 Ft. Ha elosztjuk a 3,6-ot 0,26-tal az 13,84. tehát 13,84-szeres az áremelés, hiszen ezzel a számmal szorozza be az elfogyasztott Mj-t. Az én esetemben, mivel én 506 köbmétert fogyasztottam ebben a hónapban, így 506 x 1,022975 (korrekciós tényező) = 518 x 34,71 (Mj)= 17 966 (Mj) x 3,5 (Ft) + 27 % Áfa (ez pedig azóta 17 %-kal nőtt, mert 10% volt, nyilván ez is emeli a gázszámla összegét)
Ez meglepő, hogy te 20.000-t mondtál a gázszámládra. Nekem "nagyon jó" kazánom van, Vaill. ecotec pro. Nem tudom, akkor sok az 506 köbméter fogyasztásom?
"Nem tudom, akkor sok az 506 köbméter fogyasztásom?"
igy tizenév távlatából megválaszolom. Attól függ mekkora házat fűtesz ennyivel. Ha egy 2szobás panelt akkor sok, ha egy 2 szintes 300m2-es házat akkor meg nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!