Egy családi ház fűtését lehetséges úgy megoldani, hogy mindenféle kazán stb. nélküli legyen? Tehát éppúgy, mint a pannellakásokban, nem tudom a paneloknál hogy kerül a forró víz a radiátorokba, de ilyesmire gondolnék családi ház esetében is.
Valamint, hogy melegvíz tekintetében is éppolyan komfortos legyen, mint egy panel, ne kelljen várni félperceket, de mégcsak 10 mp-et sem a melegvízre, hanem ha megnyitom a melegvíz-csapot, azonnal follyon belőle nem a tűzforró, hanem a melegvíz.
Ilyet lehetséges megvalósítani?
Azt is érdemes megemlíteni, hogy a távfűtés baromi drága! Amíg egy panelban a távfűtés mondjuk 40 m2-re havi ~40000 Ft, addig én ennyi pénzből (gázzal) kifűtök egy 120 m2-es családi házat!
:)
Atya ég.. Ne haragudj, de én nagyot néztem a kérdéseden :)
Igazából, te azt szeretnéd, amitől a legtöbb ember legszívesebben megszabadulna..
Én családi házban élek, és nem kell várni semennyit ahhoz, hogy jöjjön a meleg víz.
A paneloknál egy kiépített rendszer van, aminek van 1 közös kazánja.
A távhőszolgáltató nem fogja neked bekötni a fűtést :) ez pedig nem rossz hír! Sőt, á milyen borzasztó is lenne, ha a családi házakat is ők látnák el fűtéssel.
A legtöbb panelban nem lehet szabályozni a fűtés hőmérsékletét. Hiába lettek (pl anyósoméknál) ezek a szabályozók marhadrágán beszerelve.. Náluk mindig ugyan annyira van meleg. 21-22 fok, ha maxra veszed a fűtést, akkor 23 fok. Ráadásul a fürdőszobában nem is csinálták meg a szabályozót, ahol a melegvíz miatt állandóan pára és forróság van bent.. a fűtés meg megy ezerrel. Olyan meleg van a fürdőben, hogy rosszul lehet lenni tőle.
Másrészt, a víz hőmérsékletét sem tudod szabályozni, csak meleg-hideg csapok nyitogatásával. Ha a házadban van kazán, ott általában azon lehet szabályozni ezeket. Hány fokos legyen a melegvíz, hány fokos a szobahő.. stb.
A mi kazánunk kb akkora mint egy bőrönd. Fel van téve a falra és el van takarva egy szép kis szekrénnyel. Miért tartasz ennyire egy kazántól? :)
Köszönöm a válaszokat! :)
Amúgy a kérdés csak elméleti, mert nem készülök házvásárlásra. Csak kíváncsi voltam, hogy megoldható-e. Mert hátha a későbbiekben, a távoli jövőben mégiscsak egy picike házikóban laknék, abban az esetben kivitelezhető-e ez a megoldás? Tudom, hogy drágább, mint fával, szénnel fűteni, de ha valaki eddig is egy 60 nm-es panelban fizette a fűtésszámlát, akkor ezután is ki fogja tudni fizetni egy házban. Nyilván drágább, de ez a legkényelmesebb.
Amúgy eddig akárhol voltam barátoknál, vendégeskedni a családi házakkal mindig volt valami probléma. Valami sosem stimmelt. Vagy a víz volt gázos, a tusoló pl. olyan, hogy vagy forró víz jött belőle, vagy hűvös víz, be sem lehetett állítani rendesen. Vagy olyan helyen is jártam, ahol a normál hőmérsékletű víz olyan nagy nyomással jött, hogy hajmosásnál kiszedte volna az összes hajszálamat. A meleg víznél meg alig volt nyomás.
Vagy sokat kellett várni, mire jött a meleg víz a csapból.
Vagy egyszerűen hideg volt. Nyilván spóroltak a fűtéssel, most érthető, ha mindenki ott fogja meg a pénzt, ahol tudja, de a válság előtti időkben is ez volt, olyan házban még nem jártam, ahol elfogadható lett volna a hőmérséklet. Egyszóval én még olyan házat nem láttam, ahol ne lett volna valami problémás.
Azonkívül viszonylag sok balesetről hallani, hogy felrobbant a kazán, gázszivárgás és hasonlók.
Nem szimpatikusak nekem ezek a tüzelési módszerek, hogy szénnel, fával. Én félek a tűztől meg a mérgező gázoktól.
A központi fűtésre szavazok.
"Tudom, hogy drágább, mint fával, szénnel fűteni, de ha valaki eddig is egy 60 nm-es panelban fizette a fűtésszámlát, akkor ezután is ki fogja tudni fizetni egy házban."
Kifizeted a távhőszolgáltató költségeit is?
1 házért csak saját költségedre építenék ki a rendszert, ami akár százmilliós összeg is lehet.
"1 házért csak saját költségedre építenék ki a rendszert, ami akár százmilliós összeg is lehet."
Akkor is ennyi, ha közvetlen a lakótelep szomszédságában lenne az a ház? Csak nem. Akkor nem kell messzire vinni a csöveket. Meg akkor nem kérnék mások is, hogy bevezessék hozzájuk is.
Biztosan vannak, akik kérik, ezért is hajlandóak megcsinálni egyes területi szolgáltatók. Ha ennyire sokba kerülne, még egy milliárdos se csináltatná meg.
Előző: ki tudja milyen az a gázkazán, itt is olvastam már olyan kérdést, hogy nem fog felrobbanni, olyan furcsán zörög, stb.?
"Akkor is ennyi, ha közvetlen a lakótelep szomszédságában lenne az a ház?"
Nem, akkor "csak" százmillió.
Tervezés-árokásás-csövek beszerzése-csövek lefektetése- szigetelés- hőközpont kiépítése-stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!