Rezsi! Most akkor mennyi az annyi?
Tapasztalatokra lenne szükségem ki mennyit fizet. Szeretnék albérletbe költözni, spórolnék is természetesen de annyira változó adatokat olvasok, hogy már nem tudom merjek-e. Valaki azt írja 15.000 Ft-ból mindent fizet úgy, hogy spórol nagyon, más csak a fűtésre 20.000 Ft-ot ír.
Ha tényleg odafigyelek a spórolásra mennyiből tudnám körülbelül kihozni úgy, hogy egyedül laknék egy egyszobás lakásban?
Azért írnak ennyire változó adatokat, mert ennyire különböző lakások vannak. A megoldás az, hogy ha megnézel egy konkrét lakást, akkor megkéred a bérbeadót, hogy mutassa meg az előző számlákat.
Viszont ha spórolni akarsz, akkor ne vegyél ki egy egész lakást, hanem csak egy szobát. A közös konyha, fürdő simán kibírható, viszont úgy kb. a felét kell csak fizetned, mint egy teljes lakás esetén.
Kisvárosban nem tudok szobát kivenni, ezért gondoltam egy egyszobás lakásra. Az a baj, hogy régóta nem laknak benne, így számlát nem tudnak mutatni, de remélem valami kiinduló infót majd kapok.
Köszönöm az eddigi válaszokat, még szívesen olvasok többet is!
A rezsi valóban nagyon változó.
Én is panelban lakok, a fűtés hőfokszabályzós, tehát tudok állítani a hőfokon. Le tudom venni a fűtést, fel tudom tekerni. Tehát ilyen értelemben tudok spórolni rajta, viszont mégis havi általányt kell fizetni rá. Meleg vízzel eggyütt nekünk pl. 26ezer ft. Évente egyszer leolvassák, és akkor vagy kap vissza az ember, vagy még fizet rá.
Villanyt megintcsak nem lehet megmondani, hogy mennyi. 4000 ft, de 14000 ft is lehet. Mennyit vagy otthon, mennyit fogyasztasz.
A víz ugyancsak hasonló. Sőt, ez függ attól is, hogy gázos lakásba mész-e. Ha gázosba, akkor csak hidegvizet fizetsz mondjuk 6m3-t, plusz a gáz ára a melegítésért, ha távfűtésesbe, akkor van hidegvíz külön, és külön meleg.
Van még a közösköltség is. Ez is változó. 5000ft is lehet ha szerencséd van, de én tudok olyan lépcsőházról panelban, ahol 12000ft. Ok, ebben felújítási költség is benne van, de ez tulajtól függ, hogy megfizetteti-e veled, vagy sem.
Akkor érdemes érdeklődni arról is, hogy milyen tv/net/telefonszolgáltató van a lakásban. Milyenre van lehetőség előfizetni. Mert ha mondjuk egy szuperdrága van csak a lépcsőházban, akkor hiába olcsóbb egyik rezsi, ha ezekért kisebb vagyont fizetsz.
Gázos lakásban nem laktam még, de hallomás/olvasás alapján ott lehet sokat spórolni. Nyáron nagyon alacsony a számla, hisz csak a vizet kell melegíteni vele, és főzni, télen pedig valóban úgymond naprakészen lehet spórolni a fűtésen. Persze ha nem általányban fizeti az ember, hanem havi bemondással.
Egyenlőre ennyi jutott eszembe.
Pest, 35 nm-es panel, egyedül élek.
közös költség: 10 ezer
villany: 4-5 ezer
fűtés: 5 ezer nyáron, 15-20 ezer télen.
víz, szemétszállítás, gáz átalány: 5-7 ezer
tévé, net, telefon: 6000
Hát 15ezres havi rezsi úgy jön ki, hogy 4-5 fő lakik együtt. :D Tapasztalat.
A legutolsó nyomorék panelban is csak a közös költség 6-8ezer. Nem mindegy, átalányban kéne-e fizetni. Mosógépet pl használsz-e, mert az viszi ám rendesen a pénzt. Nem mindegy, hogy hanyadik emelet, alattad-feletted-melletted laknak-e és fűtenek-e. Hőszabályzós? Ablakok ki vannak cserélve?
Az ilyen számlát nem tudunk mutatni fajta bérbeadókkal pedig csak óvatosan, nagyon jó átverési mód. Ha tényleg nem lakott ott senkii, vagy nem mutat semmit, akkor kérdezd körbe a szomszédokat, kinek van akkora lakása kb, mint a tiéd és hogy mennyit fizet.
Átlagban a kis garzonban lakó ismerőseim olyan 35-40-et fizetnek rezsire, de ebben már a net is benne van talán.
Köszi!
Azt tudom, hogy az ablakok ki vannak cserélve, földszinti lakás, mellette mindkét oldalt van másik :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!