Cirkófűtés esetén, ha elzárunk pár radiátort, kevesebb lesz a fogyasztás?
Ott spórolsz, hogy kisebb a hőleadó felület (hiszen az elzárt radiátorok felülete kiesik), ezért lassabban hűl le a víz, tehát kisebb energia melegen tartani.
Másrészről aki csavargatja a radiátorokat, annál a tapasztalat is ezt mutatja. Mi panelban élünk, itt a leadott hőmennyiséget mérik elvileg, amióta elkezdtük csavargatni a radiátorokat (nappal a nappaliban megy, éjjel a hálóban), fűtésszámlánk alapdíjon felüli része megfeleződött. Tudom, hogy más rendszer, de nyilván azért feleződött meg, mert feleannyi hőt adnak le a radiátorok, márpedig ha cirkófűtésnél feleannyi hőt adatsz le, akkor feleannyi energiát igényel a felfűtés is.
Bár vannak itt, akik szerint ez nem igaz, mert kihűl a szoba és többe kerül felfűteni - de ez kicsit urban legend szagú, én még élő embert nem láttam, aki azért fűt ezerrel, mert az olcsóbb.
Ja, persze ha van rá mód, érdemes a napenergiát befogni, amikor besüt a nap a hálóba, akkor húzzátok el az összes függönyt (az áttetszőt is), az üvegházhatás révén több fokot tud melegíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!