Ha albérletben laktam, ami leégett és minden cuccom oda, akkor van valami kárpótlás, vagy oda minden és ennyi volt?
Jó eséllyel igen, annyi volt.
Persze azt sem ártana tudni, hogy miért volt a tűz.
Mert ha pl. a tulajt felszólítottad, hogy csináltassa meg a vezetékeket, mert füstöl, aztán miután füle botját se mozdította te hívtál egy szerelőt, saját pénzen megcsináltattad, de így se voolt jó... akkor talán pert nyerhetsz.
Ha pl nem szóltál a vezetékekről, csak lazán használtál mindent, még a végén az egészet a te nyakadba varrhatják.
Ha az ingóságokra is kiterjedt a biztosítás, akkor kérheted ugye a kártalanítást. Ennyiből elég nehéz bármit is mondani.
Attól függ, hogy a tulajdonosnak milyen biztosítása volt. De amikkel én találkoztam azoknak a biztosítások mindegyike vonatkozott az ingóságokra. Valamilyen összeghatárig. Más kérdés, hogy soha nem tudtam elképzelni ezek meglétét hogy bizonyítod.
Az biztos, hogy ha a tulajdnak volt biztosítása, az alapján kap pénzt a te holmiaidra, akkor oda kell neked adnia. Ha van egy csöpp esze, meg becsülete, akkor magától adja, ha nem akkor a bíróság megítéli.
Azért az sem mindegy, hogy ki/mi okozta a tüzet!
Ha mondjuk, elaludtál égő cigivel az ágyadban, akkor egyértelműen te, és akkor marad a tulaj lakásbiztosítása, ha volt neki olyan, és ha ingóságokra is vonatkozik. Ilyenkor a biztosítót kell megkeresned, ha a tulajjal nem tudsz egyezségre jutni.
De ha pl elektromos tűzről volt szó, pl. kigyulladt vmelyik elektromos készülék, ami a berendezés része, akkor téged mindenképpen kártalanítania kell a tulajnak. Akár volt biztosítás, akár nem. Ha nem, úgy bírósághoz kell fordulni, mert a tulajnak mindenképpen fizetnie kell a károd mértékének erejéig, akár saját zsebből is!
Persze nálad ez már - gondolom - tárgytalan, mert nem ma tetted fel a kérdést, csak azért írtam ezt be, mert hátha más is jár így....
Egyébként BÉRLŐKÉNT is lehet bármikor, bárhová INGÓSÁG biztosítást kötni - akár a neten is online -, ilyenkor a lakást magát ki kell hagyni a tételek közül, csak a saját cuccaid értékét kell meghatároznod, és olyankor mindenképpen fizet neked a biztosító, ha kár ér! Filléres tétel, pár ezer forint - a cuccaid értékének függvényében - éves szinten, igazán megér ennyit a biztonságod, pláne ha mondjuk értékes laptopod vagy lcd tv-d van, vagy hifi-cucc, vagy bármi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!