Eladnátok a házatokat, ha már irreális lenne a törlesztőtök?
Ugyanez a dilemma. 32 ezer volt a kezdő törlesztőnk, múlt hónapba 83-at hagytam ott. minket ez rettentően megterhel. Épphogy nullára kijövünk minden hónapban.
De akárhogy számolom, nem tudnánk eladni annyiért amennyi a tartozásom. mi felvettünk 5,7 milliót. Fizetjük 5 éve. Megkérdeztem mennyit kellene befizetni, ha most eladnánk. 6 milliót mondott :( Sajnos amikor felvettük 182 ft volt a frank árfolyama, így nem tudunk végtörleszteni, én ettől független kérdeztem, mert nekünk már ez a törlesztő a határ.
A lényeg 300ezerrel kell többet fizetnem, mint amit felvettünk, úgy hogy már 5 éve fizetjük és gyakorlatilag 1 éve már 60ezer felett van a törlesztőnk. Viszont az ingatlanok ára úgy lement, hogy még a vételkori árával sem tudnánk eladni, pedig szépen kipofoztuk.
Így maradunk és imádkozunk, hogy ne legyen a törlesztő több, munkahely maradjon, fizetés legalább ne csökkenjen :(
Gondolom hozzám intézted a kérdést :) Ha eladnák bármennyiért ugye menni kellene albérletbe. És amellé még külön törleszteni gyakorlatilag a "semmire" hát nem tudom.
Azt mondom jelenleg nyögjük..nem olyan könnyen ugrál az ember, ahogy írod te is mindenetek benne van. Nekünk is. És bár nem számoltam ki pontosan mennyit törlesztettünk 5 év alatt, de min 2millió megvan, azt ajándékba adnám nekik ás még rá is kell fizetnem..érted, hogy ne értenéd..
Szóval egyelőre maradunk, törlesztünk, még egy fillérrel sem vagyunk elmaradva, bízom benne, hogy sikerül ezt tartani. De egyelőre nem akarunk mindent feladni, a hátunk mögé dobni és több milliót csak úgy "elfelejteni" Mert nem lehet. Persze más lesz (remélem ilyen nem lesz) hogy csúszik a tölesztő, akkor lehet másként látom majd, de most várunk :( Spórolunk, mindent írok ami veszek és a következő hónapban lesem még hogy min lehet összébb húzni.
Én eladnám. 15 év alatt 130 ezrével még 23 milliót kellene kifizetnetek a lakásra. És semmi nem garantálja, hogy lejjebb fog menni az árfolyam, sőt.
Ha viszont sikerül eladnotok, akkor nullán vagytok. 50 ezerért már lehet kapni albérletet. Ha okosan félreteszitek a fennmaradó 80 ezret, akkor 15 év múlva majdnem 15 milliótok lesz kp-ban, amiből már bőven lehet ugrálni. Ha netán - legalább egy részével - fundamentát köttök, azzal még néhány milliót lehet nyerni.
Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ugyanekkora teher mellett ugyanennyi idő alatt szert tehettek egy kétszer ennyit érő lakásra, VAGY ugyanekkora teher mellett, de FELEANNYI idő alatt vehettek egy ugyanakkora értékű lakást, mint a jelenlegi. Legyen mondjuk 8 év. Ha ennyit kibírtok albérletben, utána lesz egy olyan lakásotok, ami már teljesen a tiétek, a bank nem viheti el. Ha a jelenlegit megtartjátok, akkor viszont 15 évig éltek létbizonytalanságban.
Ráadásul ugye nem csak időt, de rengeteg pénzt is spóroltok, közel 10 milliót. Értem én, hogy sok munkátok van a lakásban, de gondolj bele: ha valaki azt mondaná, hogy ad egy ugyanannyit érő lakást, mint a tiétek, és még pluszban 10 milliót, akkor odaadnád a mostani lakásotokat, vagy azt mondanád, áh, mit nekem 10 milla?
És még egy gondolat: az albérlet nem bizonytalan. Ha elkezdtek félretenni, már néhány hónap múlva többszázezres tőke lesz a kezetekben, amivel - ha nem tetszik az albérlet, ha kirak a tulaj, ha bármi történik, már tudtok valamit kezdeni. Míg ha netán a bank rakna ki a mostani lakásotokból, akkor nemhogy pénzetek nem lenne, amihez nyúlhattok, de még tartozásotok is marad.
És még egy utolsó gondolat: ha bármelyikőtök munka nélkül marad, meg tudjátok oldani a további hiteltörlesztést?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!