Vályogház vakolásához, mész kell a vakolathoz vagy mészpótló is jó?
#6-os: én is olyan házban lakom aminek a fele vályog. (lehet, h teljesen, a nő akitől vettük nem volt 100as) De nem merem dryvitolni mert mindenhol azt olvasom, hogy a vályogfal jó páraáteresztő. Ha kivülről lezárod akkor bent penészedni fog. Van már tapasztalat?
Igaz ez nem csak vályognál fordul elő. Egy haverom dryvitolta a belvárosi lakását, azóta a plafonig penészedik az egész... Üdv.
Jó a mészpótló is, mi csináltunk már vele, de amúgy a mész az igazi. Bár én mészhidráttal meszelek mostanába. Könnyebb keverni, egyenletes, nem olyan matt felületet ad. (bár ezt megoldhatjuk egy nagyon kicsi hamuval is)
Aki szerint egy év múlva lejön a mészhabarcs, annak mondanám, hogy nálunk a 300 éves kastély mészhabarcsból, kisméretű, kézivetésű téglából van, 300 évet kibírt, a hülye önkormányzat lemalteroztatta, a dongaboltozatos, gyönyörű téglapincét bevakoltatta. A pincét körbe vízszigeteltette, gyönyörű lett... mint valami panelház kb... Bezzeg a szomszédot megbüntették, mert nem úgy épített vissza egy régi, a házzal egyszerre épített kaput, ami beszakadt. Ennyit a műemlékvédelemről... a színe meg... diszperzites festék, de olyan rikító sárga... na de ne offoljak. A vályogházhoz csak mészhabarcs, vagy tapasztás a megfelelő. Ellenkező esetben nem szellőzik a ház, és ha kívül-belül cementes, a fal emészti önmagát, ha csak kívül, belül fog penészedni, nedvesedni, ha csak belül (ilyet még nem láttam) akkor elméletileg még tűrhető, mert kívülről ki tud száradni, napsütés, szél hatására. De ami kívül vakolva van, abba olyan dohos szag van, és a fal is nedvesedik, minden oldalról. Míg a másik ház, ugyan akkor épült, ugyan azok csinálták, több mint 60 éves ház, ami nincs körbevakolva, eredeti sártapasztása van, nem betonozták le az alját, (szoba deszkapadló, konyha, kamra földpadló meszelve) belül tiszta szagú, nem ázott a fal, és nem is tudod lekaparni ujjal a tapasztást. És itt igazából a nem igazán szigetelt házakról van szó, amik régiek. A 70-80-as években építettek már ki vannak emelve 1 m magas lábazatra, a lábazatnál szigetelve, a padló nagyrészt szigetelve. Tehát ott a falba nem jut fel a talajpára. Aki meg 3 éve épített vályogházat, az majdnem olyan, mint amikor az általános iskola 3-os gyerek dicsekszik az egyetemista testvérének, hogy 4-est kapott... Nekem egy 80 éves vályogházam van, tapasztással, körbe, padló deszka, rajta parketta, pincével, a baj a konyha betonozva volt és még PVC-zve is... úgyhogy ott a fal (ami utólagos ugyan, tehát bármikor cserélhető lenne) majd cserére szorul. A baj a szoba felőli eredeti fallal van, majd azt fogom kikaparni egy vályognyira, és kisméretű téglával kiegészíteni, de azt is tapasztani fogom. Én esküszöm a régi technológiára. Igaz, nem lakok benne, amolyan hétvégi kikapcsolódás, meg befektetés, családi darab. Szép nagy kerttel, most gondolkodok, hogy megveszem a két szomszéd kertjét is, így lesz egy elöl egy (olyan 10-12 m), hátul 2 teleknyi területem. Beültetem szőlővel, gyümölcsfákkal, van kemence is benne, amit már 40 éve nem használtak, de azért én már használni szeretném. :) úgyhogy amolyan kikapcsolódásnak csinálom.
Ha még élő a probléma, akkor saját tapasztalatom alapján, csak meszet használjál a vert vagy vályog falhoz! A cementes vakolat akár egy oldalon is káros, nem engedi az átszellőzést. Ha igazán profi módon akarod a belteret is kialakítani, akkor a falak tövébe dréncsövet tegyél és a belső térből vezesd ki a falon keresztül a talaj párát, nedvességet. Ezt akkor tedd, ha betont kell alkalmaznod a belső burkolat alatt (padlófűtés, járólap, stb.) A beton alatt pedig nagyszemű 8-16 mm frakcióju sódert kitöltésként. Kivül szintén dréncsővet a fal tövében, nagyszemű sóderrel beterítve. Nem kerül rá beton sem, de még föld sem. Ezzel elérjük, hogy a kavics szerkezet miatt nem alakul ki kapilláris rendszer. A csapadék víz ugyanúgy kiszárad mint ahogy az bejutott. Festéket is csak mészalapút használjál, mert a diszperzit is műanyag és cement módjára viselkedik. Az ősi építkezés is csak a folyami (édes vízi) homokot és a meszet ismeri. Több ezer éves épületek is így lettek megépítve és még mindég állnak. Párásabb időben újra köt a mész, nem porlad.
Bátran használd a meszet, mert egészségesebb otthont tudsz kialakítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!