Van a lakásodban kb 6 millió forintnyi ingóság?
A lakásbiztosítási kalkulátorokat nézegettem és kb ennyit hoznak ki. Szerintem ez irreálisan sok, mert nincsenek értékes festményeink, műtárgyaink, bundáink. A bútorok is ósdi 25-30 évesek, már bőven megérettek a lomtalanításra. A háztartási gépeink is több évtizedesek.
Így el nem tudom képzelni mire hozták ki a 6 milliót.
A mi konyhabútorunk kb 30 éves, sima, legegyszerűbb 2,40-es blokk konyha a szocreál időkből. Még a szüleimtől örököltem. Fogalmam sincs akkoriban mennyibe került. De lomtalanításkor különbeket látok kirakva.
Oké, ha mondjuk elmennék a Kikába és vennék egy kanapét, szobabútort, az benne lenne simán fél millába. Na, de nem hiszem, hogy egy szokásos magyar lakásban, pl egy vidéki kis faluban Marika néninél ez lenne az átlagos.
Mosógép: 30 éves Hajdu. Nem hiszem, hogy százezereket érne.
Autókulcs! Egy harminc éven felüli Ladánk van. Már másoltattam hozzá kulcsot, pár száz forintba került.
A radiátor a lakás része, nem ingóság.
A biztosító csak a kárt téríti meg adott esetben, nem? És nem azt a számlát fizetni ki, ha mindenből újat vennék.
Oké, elhiszem, hogy vannak olyan lakások, ahol lehet ennyi érték. Csak éppen azt tartom egy kicsit igazságtalannak, hogy a biztosító aszerint és nem a ténylegesen felmért érték szerint számol.
Második meg harmadik vagyok. Értem amit írsz. De ha a régi konyhabútorod leég mondjuk (isten őrizz!!) akkor nem tudsz 30-40 ezerből újat venni.
Szerintem csináld azt, hogy mondjuk saccold meg, mennyi érték van a lakásodban, és ha elvesznének, megsemmisülnének, mennyiből tudnád azokat pótolni, illetve biztos van olyan amit nem is akarnál pótolni.. pld. egy sarokülőgarnitúra, mert mondjuk felesleges... vagy nem kell két konyha a házba, stb. stb..ezek csak példák!)
És ha megvan a végösszeged, akkor menj be a biztosítóhoz, és kérj szerződés módosítást, alacsonyabb össszegre.
Teszem azt, ha neked 2 millió elég lenne a lakás teljes újra feltöltéséhez, akkor köss biztosítást 2 milliós ingóságra.
Az lehet, de pl ha autóra biztosítást kötsz, akkor sem a vadi új gyári listaárat nézik. És ha pl van cascod és ellopják a 15 éves kocsidat, nem fogják helyette kifizetni egy vadi újnak árát.
Ha így lenne, gondoljatok bele, mekkora szerencse és örömünnep lenne, ha valakinek ellopnák az autóját. Vehet helyette egy vadi újat és még árulnia sem kell a régit.
Ha lakásra ez így van, akkor az elég faramuci helyzet, hogy nem a tényleges felmérhető kár után fizetnek. Így gyakorlatilag a tulajdonosoknak az az érdekük, hogy leégjen a lakás, hiszen akkor a pénzből mindent felújíthatnak és mindenből vadi újat vehetnek.
Szerintem ez így nincs jól.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!