Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Kell engedélyt kérnem, ha ki...

Kell engedélyt kérnem, ha ki szeretnék veretni két nem főfalat a lakásomban?

Figyelt kérdés

Az egyik fal két szoba között van,azt szeretném kiverni és a két szobát kb. egyforma nagyságúra növelni-csökkenteni.

A másik falnál húzódik viszont a fölöttem lakó szennycsöve.Azt is elbonthatom?A cső köré meg kitlálnék valami "oszlopot".

Szóval szerintetek kell e engedély?

Köszi

2009. máj. 8. 14:43
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
Azért e felettetek lakónak szóljatok hogy mikor építkezés van lehetőleg kímélje a csövet.
2009. máj. 9. 14:54
 12/17 anonim válasza:
Biztos vagy benne,hogy nem fő fal?Mi 2 éve nekifogtunk kivertük a fal felsőfelét,persze házilag,egy picit lassan ment a munka,a felső szomszéd megtudta hogy mit akarunk csinálni és kihovta az ellenöröket(bocs,nemtudom hogynevezik öket)akiktöl felszolitást kaptunk hogy azonnal rakjuk vissza a falat mert ha nem büntetés jár.Ugyhogy előszőr gyözödj meg arrol hogy nem főfal.
2009. máj. 14. 07:39
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

Voltam hasonló helyzetben, én egy átadóablakot nyitottam a konyha és a nappali között. A felső szomszédom, egy 85 éves néni eleinte be akart perelni, mert attól félt, hogy rám omlik a lakása. Mondtam neki, hogy nyugodtan, de az első tárgyalásig se fog eljutni vele, csak rámegy a pénze az eljárási illetékre. :-) Hiszen a közfal az én tulajdonom (9 centi vastag egyébként, és nem panel), a ház statikai állapotát egyáltalán nem befolyásolja, azt teszek vele, amit akarok. Ha akarom, az egész lakást eegybenyitom egyetlen szobává, senkinek semmi köze hozzá. Ahhoz viszont, hogy két külön lakást nyissak egybe, már tényleg kell minden lakó hozzájárulása, mert a közfalak és a folyosó közös tulajdon.

Főfalat tehát nem szabad kiütni. Ha nem vagy biztos a sdolgodban, mérd meg a fal vastagságát, vagy hívj szakembert.

A szomszédoktól azonban érdemes előre elnézést kérni a zajért, ami az átalakítással jár.

2009. máj. 14. 10:57
 14/17 anonim ***** válasza:
100%

Én is voltam ilyen helyzetben, én a konyha és a nappali közötti 9 centi vastag közfalon ütöttem egy tálalóablakot. A fölöttem lakó 85 éves néni meg be akart perelni, mert attól félt, hogy rámomlik a lakása. Mondtam neki (miután megkérdeztem egy jogászt, persze), hogy tegye csak nyugodtan, legfeljebb rámegy a pénze az eljárási illetékre, de a pert meg nem nyerheti, mert a saját tulajdonommal - azaz a közfallal - azt teszek, amit én akarom, akár az egész lakást egybenyithatom egyetlen helyiséggé, senkinek semmi köze hozzá.

Mndanom se kell, nem perelt be. :-)

Szóval a közfalhoz NEM KELL ENGEDÉLY. A főfal más helyzet, az ugyanis közös tulajdon, mégha a saját lakásodon belül is van. Ha nem vagy biztos benne, hogy melyik, akkor hívj kőművest, statikust.

A szomszédokat is ajánlott előre értesíteni a bontásról és elnézést kérni a kellemetlenségekért, mondjuk a lépcsőházba kitett papíron. Egy kis odafigyelés és udvariasság csodákat művelhet. :-)

2009. máj. 14. 11:02
 15/17 anonim válasza:

1- A közös (gondolok itt a csőre) dolgokat nem szabad elbontani engedély nélkül.

2- a monolit szerkezetű falaknál kell a szakértő írásos véleménye.

3- a nem statikai falak elbontása nem engedély köteles, de a társasház alapító okirat lehet akadály.

4-ilyen esetben szakértő bevonása kötelező. (ajánlott FÜGGETLEN SZAKÉRTŐ)

2009. máj. 15. 08:14
 16/17 anonim ***** válasza:
A jogiforum.hu-n nagyon jó szakemberek és független szakértők tudnak segíteni ebben neked.
2009. máj. 15. 10:27
 17/17 anonim válasza:

Szia!

Kérdezz meg csak egy építészt. Mi kettő 50m2-es lakást nyitottunk össze. Szerencsénkre nem volt tartófal közötte és semmi nem kellett hozzá. Megnézte egy mérnök, azt mondta, saját tulajdon azt csinálok vele amit akarok, mivel nem érint tartófalat és a homlokzaton sem változtatok. Nekünk is volt egy szennyvízcső, amit sikeresen eltüntettünk.

2009. máj. 15. 12:13
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!