Kondenzációs kazán kinél mennyit fogyaszt ilyen időben?
Így nem lehet választ adni rá, hogy mennyit fogyaszt.
Egy biztos: kevesebbet fogyaszt, mint a nem kondenzációs technológia, csak irigykedni tudok, hogy neked ilyen van...
Hát az irtó sok! 10 m3/nap ilyen 10-15 fokos időben?!
Én tavaly vettem új kazánt, igaz nem kondenzációs, hanem sima turbós kombit.
A ház 100nm-es, 30 éves, szigetelés nélküli, régi nyílászárós. A fűtési rendszer is ezer éves, a vegyes tüzelésű kazán miatt vastag csöves, részben nagy öntöttvas radiátoros. Tehát nem igazán gázfűtésre optimális.
A termosztát reggel és délután, este 20 fokon van, amikor nem vagyunk itthon és éjjel 19-en.
A mostani időben napi pár m3 megy el. Kb 2-3, esetleg 4. Az biztos, hogy az idei fűtési szezonban még bőven 100m3 alatt vagyunk, pedig nem 10 napja kezdtünk el fűteni.
Nagyon nem mindegy, milyen állapotúak a nyílászárók és a fal mennyire szigetel, de soknak tűnik. Mi az előző házunkban normál gázkazánnal 30 év feletti ablakokkal, minimális 4-6 cm-es polisztirol falszigeteléssel fogyasztottunk ilyesmi mennyiségű gázt. Ha most ennyi, januárban lesz 70-75ezres számlátok, valami gond lehet. Vagy a fűtésrendszer kiépítéssel vagy a kazánnal. Érdemes lenne valaki hozzáértővel megnézetni.
Most nekünk is kondenzációs kazánunk van és a mi házunk (120 nm, 2,6 m belmagasság, padlófűtés)nagyon jól hőszigetelt nagyon profin kiépített fűtésrendszerrel és télen a legnagyobb hidegben sem jött ki a napi átlag 7 m3-nél többre 20 fokra fűtve. Most nem tudnám megmondani, mennyi gázt használnánk, mert még legtöbbször csak a vízteres kandallóba gyújtunk be, 2 naponta 2 vödör keményfával és úgy nem megy 20 fok alá. De amikor hagyjuk a gázkazánt bekapcsolni, az is kb. 2 naponta kapcsol be. Napi 2-3× összes ablakot kinyitva szellőztetve.
Mi részben azért választottunk nem kondenzációst, mert a vastag csöveknek, nagy vízterű radiátoroknak kell a magas előremenő hőmérséklet. Épületgépész is azt javasolta, hogy ésszerűbb lenne egy hagyományosat venni és a maradék pénzből inkább szigeteltetni, ha most a teljes rendszer átépítésére nincs pénzünk.
Ezért inkább vettünk egy márkásabb, német gyártmányú kazánt.
Állítólag ezek a mostani kazánok 10-12 évnél nem nagyon bírják tovább. Úgyhogy a következő majd lehet hogy nekünk is kondenzációs lesz.
(A régi kazánunk 25 éves volt már, Fég, de tulajdonképen műszakilag nagy probléma nem volt vele.)
Van itt egy cikk erről:
Igazából nem is a cikk a fontos, hanem alatta a hozzászólások. Nagyon sokat lehet tanulni belőle, és arra is választ kapsz, hogy hány oka lehet annak, hogy ilyen sokat fogyaszt a kondenzációs kazánod. Szerintem ha konkrét kérdésed van, az a szakértő, aki ennél a cikknél válaszolgat, biztosan segít.
Milyen fűtési módszert használsz?
A hőeloszlás (fűtési vízmennyiség) a radiátorokon be van szabályozva?
Milyen termosztátot használsz, mechanikus vagy elektronikus?
Egyébként sok a 10m3 gáz jelen időben.
Minden helyiségben a radiátorokon a szabályzó legmagasabbra van tekerve, azaz 5-re. Elektronikus vezeték nélküli termosztátunk van. Módszeren mit értesz? Meleg vizet is ez adja. Nem átfolyós,van külön hőtároló, ami lent van a kazán alatt a pincébe. (na ezt még nem szigeteltük le, nem tudom mennyire oszt vagy szoroz).
Az ajtót, ablakokat hétvégén szigeteljük olyan bemarós technikával. Azután gondoltam felhívni a gépészeket, kik kivitelezték a fűtést, hogy normális-e, hogy ennyi a fogyasztás.
nyolcadik vagyok:
Akkor vélhetően az egyik radiátorban megfordul a víz! Azaz rövidre zárja az összes többit. Így azok a teljesítményükhöz képest nem fűtenek. A vized nem melegszik fel eléggé. ( A visszatérő víz hőmérsékletéből lehet erre következtetni. ) Az 5. fokozat kb 28 C körül van! Akkor kezd lehatárolni. Tehát a szelepek nem dolgoznak, csak díszek.
Milyen magasságban méred a hőmérsékletet?
Milyen módszer:
reggel lekapcsolod este fel,
vagy reggel visszaveszel este felcsavarod.
Este fűtesz éjszakára kikapcsolod vagy visszaveszed,
vagy egész nap melegen tartod a lakás.
Alul torlószelepek vannak a radiátoron?
Illetve melyik helységben van megfelelő meleg mikor kikapcsol a termosztát?
A kazán fel fűt e a beállított vízhőmérsékletre?
A kimenő víz a kazánon hány fokra van állítva?
A kazán lángmodulációs égésű?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!