Ez tényleg így van? (Ingatlanközvetítős kérdés)
Van a családban egy eladó ház, én is az egyik családtagtól tudtam meg, mondtam is hogy érdekel, fel is hívtam, azt aki árulja, kiderült be adta közvetítőhöz, és azt állítja, hogy egy teljes évig nem adhatja el a közvetítő nélkül.
Hát nem tudom, de ez nekem elég nagy hülyeségnek tűnik, hogy mi közük van ahhoz, hogy ő talál vevőt nélkülük?
Viszont ezt annyira komolyan veszi, hogy kitalálta, hogy ő oda se mehet a saját eladó házához az ingatlanos nélkül, ha meg akarom nézni, akkor hozza azt is, mert nélküle nem szabad.
Ez komolyan létezik, vagy ilyen "hülye"? Szerintem ilyen a világon nincs, hogy ő talál maga vevőt és az ingatlaniroda vergődik. Ráadásul én így nem is vagyok hajlandó megnézni, hát a saját családtagom nekem ne szervezzen be ingatlanközvetítőt a 6% jutalékával, mikor én nem is a közvetítőtől tudom, hogy eladó...
Szerintetek is hülyeség, hogy nem adhatja el nélküle? Én úgy tudom, hogy ha olyannak adja el, akit az iroda vitt, akkor perelik, de ha ő talál mást (jelenesetben a családtagja akarja megvenni, aki a családból tudja, hogy a "kis jóska" eladja a házát..) akkor csak szólni kell, hogy elkelt, hogy ne hirdessék és ennyi, nem jár nekik semmi, mert nem ők szerezték a vevőt.
Valóban létezik olyan, hogy kizárólagos szerződés. Vagyis ha a tulaj talál vevőt akkor is csak az ingatlanossal tudja eladni. Ez valóban határozott időre szól, ami úgy tűnik, hogy ez év vége. Ha lejár a szerződés, akkor másnap már eladhatja a tulaj is, semmi kötelezettsége nincs az ingatlan közvetítő felé.
Ilyenkor valóban nagyobb a jutaléka az ingatlanosnak, mintha csak egy olyan szerződést írt volna alá, hogy mind a ketten árulhatják.
Az viszont baromság, hogy nem mutathatja meg neked az ingatlant.
Ha nagyon nem sürgős neked, akkor várd meg az év végét és akkor egyezkedjetek az árban.
Nekem is volt ilyen szerződésem, és tényleg semmi lépést nem tehet az ingatlanos nélkül (megnézni sem szabad!)
Mert ha kiderül akkor perkálhat ám az iroda felé rendesen...
Hát ha jó az ingatlan akkor az irodával együtt is jónak kell lenni (másikat keresel akkor is nagy valószínűséggel lesz mögötte egy) ha meg nem éri meg az árat akkor tök mindegy min keresztül találtad....
(Mondjuk az igaz hogy én akár melyik lakást eladásra hirdettem mindig körbekérdeztem az ismerősöket, családtagokat, mielőtt ingatlanközvetítőhöz mentem volna)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!