Miről ismertetik fel a jó tervező?
Családi házunkhoz keresünk tervezőt. Ismerős körben csak azt hallom, 'nem ajánlom, azt aki nekünk tervezett'
Állítólag sablonokat húznak elő és rábeszélnek, hogy ez a szuper! Mindennemű véleményt, tapasztalatot szívesen fogadok. A tervező oldal is érdekel!
A jó építész:
- nem egyszerűen rajzot készít, az a tanult szakmája, hogy személyre- és helyszínre szabott tereket tervezzen neked és a családodnak, ezt kell kihasználnod
- egyedi megoldásokat keres, sohasem adná el ugyanazt kétszer
- csak időtálló szépségű dolgokat tervez, a múló divatokat, a kommerszet, a tüzép-giccset megveti, (nem tervez magyar mediterránt)
- minden megbízást a megrendelővel közösen átélt izgalmas szellemi kalandnak fog fel, bizalmi viszonyt épít veled
- nem lehet neki egyoldalúan diktálni, csak annak dolgozik, aki tudja értékelni a tudását és megbízik benne
- láthatólag szereti amit csinál, rászánja az időt, nem akarja gyorsan megúszni a dolgot,
- az első vonaltól az utolsó glettvas-simításig követi a házát, kiviteli terv nélkül nem is vállal megbízást
- szerkezeti-műszaki kérdésekben nagyon felkészült, bármikor felhívhatod, a felmerülő problémáidat magabiztosan oldja meg,
- nincs 150db egy kaptafára készült referenciája
- van már egy-két jó minőségben megépült, egyedi kisugárzású háza elégedett megbízóval
- nem a legolcsóbb, de a tudásával nagyon sokat tud spórolni neked
(a válaszadó építészmérnök)
Hú, hát nézd, minden ember arra törekszik, hogy minél kevesebb munkája legyen. valljuk be, mindannyian így vagyunk ezzel. Ha van egy sablonház, ami tetszik a megrendelőnek, akkor miért bajlódna a mérnök mindenféle tervezgetéssel? Érted?
Viszont ott vagy Te, és ha neked nem tetszik a sablonház, hanem van egy saját elképzelésed, h kb mit mi mellé szeretnél, és mit mi mellé nem.. kb merre nézzen a terasz, vagy merre nézz ki a konyhaablakon mosogatás közben, vagy hogy melyik helyiségből nyíljon a terasz, akkor vesd papírra az ötleted. Ha ez már megvan, akkor pedig ragaszkodj hozzá!
A mi házunkat én terveztem meg, a férjem meg csak rámondta az igen. :) A lényeg, hogy neki is voltak kikötései, és kb a 3. terv volt az, ami neki is nagyon tetszett, meg nekem is. Elvittük a mérnökünkhöz, és persze, Ő is ajánlgatta a típusházakat, de mi ragaszkodtunk ehhez. Volt benne némi javítanivaló (pl van nálunk egy jogszabály, fürdőszoba és wc nem nyílhat egy légtérbe se a nappalival, se a konyhával) így be kellett raknunk a közlekedőre egy nagy ajtót, ami elválasztja a fürdőajtót a nappalitól. Pedig mi oda egy boltívet terveztünk. Ennyi. Viszont az ajtós megoldással még jólé is jártunk...több szempontból.
Szóval jól át kell gondolni. Ha most még csak egy kis házat szeretnétek, de idővel terveztek hozzáépíteni (úgy mint mi) akkor ezt is bele kell kalkulálni a tervbe.. Hoba tudsz majd hozzáépíteni? honnan fog nyílni a szoba ajtaja? Szóval, meg kel találni a legjobb megoldást. Illetve, az elsődleges szempont a telketek adottsága. Mert tervezhettek bármilyen fura alakú házat, ha nem engedélyezik az önkormányzatnál se a 2. emeletet, sem a beugró részeket. Ennek járjatok jól utána, mielőtt elkezdtek tervezgetni! :)
Egyébként, mi kivitelezőcéggel építettük a házunkat, s nekik volt egy saját mérnök szakemberük.
Sok sikert az új otthonhoz! :)
Azzal kezdi a tervezést, hogy ő megy el hozzád, a Te jelenlegi otthonodba, és elbeszélgettek mindenről - ezáltal rengeteg dolgot megtud rólad, a személyiségedről. El sem tudnádk képzelni, milyen apróságok árulkodnak rólad - pl. mi egy kis panelben lakunk, de minden helyiség ajtaja nyitva van állandóa, sőt a konyhaajtót ki is szedtük - és a jó építész az ilyeneket meglátja, következtet belőle.
Én ismerek ilyen építészmérnököt, csak kicsit lassú, mert mindenen sokat agyal, molyol, az a tipikus "zseni" típus, de ha én építkezni fogok, csakis vele fogom terveztetni a házam.
Egyszer már elkezdtük, de sajnos financiális okok miatt abbamaradt - szóval innen ismerem őt.
Ja és elvitt megmutatni pár frissen épült, általa tervezett házba is, megmutatta, mit, miért úgy tervezett, mi az, amire az építtetők beszélték rá, aztán végül megbánták, stb... Minden tulajdonos készségesen beengedett minket, tárt karokkal fogadták őt, végigvezettek az otthonukon.
Bocs ha off:
Kedves első!
Te mint tervező, egy ilyen tervért mennyit kapsz?
Kedves utolsó (és első) válaszoló!
Magánban írnám, de nincs hova...
Az a helyzet, hogy nekem egy nagyon kedves fiatalkori barátom profi építész. Ingyen és bérmentve nézegeti meg velünk a felújítandó házakat/lakásokat, lévén mi nem értünk hozzá, és hát nem mindegy, hogy 10 év múlva ránk dől-e majd vagy sem...
Abban az esetben, ha megtaláljuk a megfelelőt, szeretnénk a terveket is vele elkészíttetni, mert ismerem a munkáit és szuper. Csakhogy ezt már semmiképpen nem akarjuk ingyen kérni tőle. Ezért érdeklődtem, hogy kb. mennyit szokás fizetni az ilyesmiért, hogy akkor alá mennénk valamivel az összegnek, hogy ő se érezze magát rosszul, de mégis megfizessük.
Sajnos nekem nagyságrendileg sincs fogalmam erről, ezért kérdeztem. (100-vagy 600e? vagy mennyi?)
Viszont a legutóbbi ház, amit megnéztünk vele, felosztás szempontjából nagyon jó, így azt mondta, különösebb terveket ehhez nem kell készíteni, "csak fel kell újítani".
Ha ezt mégsem vesszük meg, akkor talán kiírok egy kérdést! :o)
Köszönöm, és elnézést a kérdezőtől!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!