Fűtésszerelők, vagy aki ért hozzá, vagy akinek van ilyen kazánja?
A V_20- as típus jól befűtene egy kb90 nm-es vályogházat 280-as belmagassággal, átlagosan szigetelő ablakokkal 6db kisebb nagyobb radiátorokkal?
Dehogy kell 30kW! Akkor folyton le kéne fojtani, ami nem tesz jót se a kazánnak se a kéménynek.
Nálam egy 21kW-os vegyes tüzelésű kazán van, 100nm-re, ugyan ilyen belmagasságra, felel B30, fele kis méretű téglás házra, rossza ablakokkal, szigeteletlen, részben beton, részben fa födémmel és bőven kifűti a házat még -20 fokban is.
Szerintem a kérdezőnek ez a 19kW még pont megfelelne. Illetve annyiból határeset, hogy ha tényleg nagy hideg van (-10 alatt) akkor maximális teljesítményen kéne járatni és ezért sűrűn rakni.
Még annyit hogy ha megnézzük a gyári ajánlást, ez elvileg 200-350 lég-m3-re jó. Most néztem!
Jelen esetben ~250 lég-m3-ről beszélünk, ami tökéletesen benn van ebben a tartományban. Sőt inkább az alsó határhoz van közel, de ezt kiegyenlíti a gyengébb hőszigetelés.
Köszönöm mindkettőtöknek, bár nem jutottam sokkal közelebb.
Akkor ebből a típusból a köv. lépcső 24 kw. Abból is találtam egy jó állapotú használtat. Biztos ami biztos alapon jobb lenne az? Nem menne el sok fa fölösbe a nagyobb teljesítményűbe?
Várok még véleményeket!
Szerintem a 24-esnek biztos, hogy jónak kell lennie. Fölösbe nem megy a fa, mert nem kötelező maximum teljesítményen járatni, ha nincs akkora hőigény. Csak sokkal nagyobb teljesítményűt (~30kW és nagyobb) nem érdemes venni szerintem, mert azt nagyon vissza kéne fogni. Az pedig esetleg kátrányosodáshoz vezetne.
Egyébként ajánlom figyelmedbe ezt a két fórumot(, ha még nem ismernéd):
Pár éve mikor én vettem kazánokat (vegyes és gáz), sok hasznos információt kaptam innen.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!