Mit tesztek a környezet védelméért? Csak engem zavar?
Én betiltanám a PET palackot, és helyette visszaváltható üvegeket helyeznék előtérbe, amit ki lehet főzni, mosni, és újra fel lehetne használni. Ugyanezt tenném a befőttesüvegekkel. Mint régen. A másik a bevásárló szatyor. Mi nem veszünk ilyeneket. Van fonott kosarunk, illetve vászon szatyor, valamint a régi jó öreg cekker. Nem mosogatok folyóvízben, esővízzel és húzós kútból húzott vízzel locsolok bent a házban is virágot. A gyerekek fürdővizében mosok hajat, és nem égetek fölöslegesen villanyt. Most is egy olyan lámpa ég, ami fényerőszabályozós, és így egy kellemes halvány, meghitt fény van ami arra elég, hogy netezzek. a férjem TV-t néz, a hhoz nem kell plusz fény, mint ami nekem világít ahhoz, hogy most lássam a billentyűt.
Szóval szerintem okos ember vigyáz a környezetére.
A túlszaporodás meg... igen, lehetne szabályozni. Nekem 3 gyermekem van, de nem vállanék többet. Őket el bírjuk tartani, de többet vállalni már felelőtlenség lenne.
a pet palackot , és egyéb műanyagokat amik a tárolóra rá vannak irva. gyüjtőbe rakjuk.
a fényerőszabályzós izzó meg nem feltétlenül energiatakarékos. mert eleve az izzó a összteljesitményéből a fény része 5% körül van. a többi hő.
nálunk kompakt fénycsövek vannak. ezeket meg nem szabad lekapcsolni ha tudom hogy öt perc múlva visszamegyek. mert ezeknek meg van egy olyan tulajdonsága hogy : kezdetben picit többet fogyasztanak. mig nem lesz üzemmeleg.(fogyasztanak az első kis időben mintha üzemmelegen , percekig világítana) (érezhető is hogy nincs is azonnal maximális fény) de beruháznék ledes fényforrásokra. de majd. kicsit késöbb.
nálunk pl fürdővizből , vagy zuhanyzáskor felfogott egy két vödör víz , ott a klotyóba. és ezzel boritjuk le ha használuk. (ha nincs használt viz , persze hagyományosan.
ezzel ha nem is sokat , sporolunk , de azért mégis.
A szemeteléstől én is idegbajt kapok, főleg ha rögtön ott az orrom előtt csinálják. Sosem értettem, hogy miért olyan nehéz pl. buszmegállóban a kukáBA és nem mellé dobni azt a tetves csikket/csokipapírt/zsebkendőt/fecnit.
A másik, mikor az árokparton, út mellett, tóparton, parkban stb. a legváltozatosabb helyeken minden vacak el van dobálva...
Aludobozt, flakonokat külön gyűjtöm, igyekszem minél kevesebb csomagolást "venni", csapvizet iszok általában, kényszeres villanylekapcsolgató vagyok :D (ami nem olyan előnyös az energiatakarékos "izzóknál", de arra odafigyelek), a régi kinyomtatott jegyzeteim üres oldalára jegyzetelek már kb. egy éve... sose fog elfogyni az a sok papír, ugyanígy tanuláskor a sok rajzolgatást/írkálást igénylő tárgyaknál egy köteg régi papírt veszek elő és azt firkálom össze, a használati tárgyaimat általában addig használom, amíg többszöri javítás (toldozás-foldozás) után végleg ki nem lehelik a lelküket (táska, mp3-lejátszó-telefon - divatból nem veszek újat).
sajnos nálunk nincs szelektív gyűjtő, és autóm sincs hogy el tudnám vinni a legközelebbibe :( viszont mikor panelban laktam, ott volt mellettünk, mindig levittem a flakonokat, üvegeket, konzerv- és sörösdobozokat, sőt a papírt is.
itthon csak energiatakarékos izzót használunk.
nem bojlerünk van, hanem átfolyós gáz melegítő, így csak annyi vizet melegítünk, amennyire szükség van. a konyhában minibojler lenne, inkább nem is használom, ha csak öblögetek, jó a hideg víz is. sajnos folyóvízben szeretek csak mosogatni, de van mosogatógép, lemértem, sokkal kevesebbet fogyaszt mintha én mosogatnék.
nem asztali számítógépünk van 300W-os táppal, plusz monitorral, hanem 2 laptop, együtt nem fogyasztanak feleannyit sem. mosógépet és hűtőt is vettünk a költözéskor, mindegyik A+ energiaosztályú.
A lakást sem fűtjük fel 20°-nál melegebbre télen, ha fázom inkább felveszek egy pulcsit.
A villanyszámlánkon soknak számít ha 5000 feletti összeg van rajta, a víz pedig kéthavonta alig ennyi :)
Spórolunk is, és jó érzés hogy ha csak egy picit is, de a környezetünkért is teszünk.
Azért továbbra is nagy álmom egy több rekeszes szelektív gyűjtő itthonra, és egy konténer a környékre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!