Havi nettó 150. 000-ből hogy tudnék kijönni Budapesten egyedül, egy maximum 40 m2-es lakásban. (egyedi gázfűtéses). Tudnék-e félrerakni esetleg valamennyit?
Dobálja szét a szemetet? Ez most komoly. Hát én annyira nem lennék szegény,hogy akár az almacsutkákat is szétdobáljam!
Nehogy már 150 ezerből ne húzhassa le wc-t pisilés után! Inkább legyen húgyszag?
Az sem igaz,hogy Bp. minden annyival drágább, jól írták, sok a multi versenyhelyzet van. Már azon sokat tud spórolni,ha követi az akciókat.
Szerintem ha nem vagy nagy dorbézolós, és nem vágy luxus dolgokra, akkor 150 ezerből félretudsz rakni legalább 10-20 ezret havonta!
Napi 1000-1500 Ft-ból lehet kajálni, ha otthon alkotsz főképp. Ebből már egészségesen tudsz étkezni. Persze ha mondjuk a szüleid segítenek (nekem pl. rendszeresen küldi anyukám a kertjében termett zöldségeket), akkor olcsóbban.
Tehát inkább 30-40 ezret számolj, különösen ha néha éttermezel.
Mozi, színház is belefér, és nem is olyan drága. Bár én színházban csak a karzatra szoktam menni, tekintve hogy az olcsó, és ha első sorba ülsz, akkor jobban látsz onnan, mint a nézőtér második sorából :)
Ami még rájön erre, azok a háztartási kiadások, mosópor, mosogatószer, wcpapír, valamint a ruházkodás, valamint ha megbetegednél, akkor a gyógyszerek.
Van egy barátnőm, ő pesten dolgozik, de csak 80 at keres. Abból épphogy megél. Ezért gondolom, hogy 100ból pont megélsz.
És ahogy írta is már valaki: most fontos, hogy félretegyél. Most van pénzed és nem kell összehúznod magad. Amikor már esetleg két fizetésből 3-4 szájat etettek, akkor sokkal nehezebb.
Na meg a másik dolog: ha van pénzed, amihez hozzá tudsz nyúlni, ha baj van, az csak jó. Bármikor történhet olyasmi, ami miatt hirtelen kell a pénz. Morbid példa, de például egy temetés többszázezerre rúg.
A lényeg, hogy legyél okos, és tegyél félre most minél többet! Ennél jobb anyagi helyzetben ugyanis valószínűleg sosem leszel, mert az egy főre eső jövedelem később általában csökken. És hidd el, nem azért mondjuk, mert nekünk ebből bármi hasznunk származik. Ez egyedül neked lesz jó.
(nekem az jó, amit én magam tettem félre ennyi idős koromtól :D)
Én is ezt mondom, hogy spóroljon minél többet, amin csak tud. Lehet hogy csúnyadolog szemetelni és húgyszag van a WC-ben, de a spórolás erről szól kéremszépen - szorítani köll a nadrágszíjon, a luxuscikkekről le kell mondani.
SOHA ne a kaján spórolj. Egy nap legalább egyszer (délben) egyél főtt kaját, Budapesten is van olyan hely, ahol viszonylag emberi áron kapol egy menüt, ami még finom is (a Lajos utcán a Silverland üzlet mellett van egy ilyen étkezde). Olyasmin próbálj meg spórolni, ami nem nélkülözhetetlen az életben maradáshoz (pl. autó).
Nem kell lehúzni hugyoás után a wc-t... nabazz, nektek is érdemes volt összkomfortot adni. költözzön az ilyen tanyára.
Kérdező, kijössz belőle, ha emberi módon élsz, akkor is.
Viszonylag jó helyzetben vagy, hogy 22 évesen már el tudtál helyezkedni de Budapesten idővel nézelődj magasabb fizetés után. Remélem 5 év múlva már nem ezzel a fizetéssel kalkulálsz.
Ha egyedül élsz mindenképpen olyan albérletbe menj ahol szobát bérelsz a legnagyobb hülyeség egyedül élni kivéve persze ha a párod keres és közösen béreltek lakást.
Sok mindenen lehet spórolni ha tömegközlekedéssel, kerékpárral jársz vagy a cégnél van olcsón menza, több napra főzöl vacsorát stb. Véleményem szerint a kaján nem érdemes spórolni de például a szórakozáson lehet a legtöbbet megtakarítani de ugye valamit valamiért.
Számolj viszont egyéb (nem várt) kiadásokkal is mint például, ruházat, bekrepált műszaki cikkek, tilosba parkolás stb.
Bár minden hozzászólást nem olvastam el, de az olcsó internetezéshez adnék tippet.Ha panelban laksz, levédetlen WIFI hozzáférést csak elvétve találni, de nézd meg melyik a legerősebb három jelforrás,(valamelyik szomszéd lesz) beszélj velük, ajánlj 1000+1500 Ft/hó, vagy az előfizetés harmadát és ha legrosszabb esetben a felében megegyeztek, a félhavi díjat máris megspóroltad!Ne dönts ott, helyben, azonnal!Hallgasd meg mindhárom lehetőséget.Utána aludj egyet.Kérd a jelszót,ha megvan a kapcsolat fizess max. 3 hónapot előre.Ha nem fizetsz később, a szomszéd megváltoztatja a jelszavát és sütheted a netet és a jó kapcsolat is oda.Korrektnek kell lenni.Legyen mindegyikteknél papír az átadott és átvett összegekről aláírás dátumok hogy pontosan meddig van kifizetve a szolgáltatás.Ez később sok kellemetlenségtől ment meg.Ha nem állandó filmletöltéshez használod, a megosztást a rendszer meg sem érzi.Ezen a bolton mindkettőtök csak nyerhet,mindegyik fél spórolhat.
-Ja és a szemetet még véletlenül se szór szét a környezetedben-az nem spórolás, hanem gyerekeink és unokáink örökségének felélése, tönkretétele.A szelektív gyűjtés a jó megoldás!Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!