Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Ha sokallom a gázfogyasztást,...

Ha sokallom a gázfogyasztást, mi a módja, hogy utánajárjak, jogos-e?

Figyelt kérdés

70nm-es lakás, új nyílászárók, 4 éves karbantartott felső kategóriás cirkó, 20-21 fok -- 500m3 a decemberi, 400m3 a januári fogyasztás (60e Ft). Enyhén szólva sok(k)!!!

Bojlerszerelőt már hívtam, most a gázóra lenne soron. De mi a módja, hogy megvizsgálják és ne szívjam meg? Úgy értem ne verjenek rám több 10ezer forintos költségeket majd a végén közlik, hogy minden ok.

2011. febr. 22. 15:16
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:

HÁát, hasonló cipőben járok, nekünk 1200 m3 volt a fogyasztás két szobás lakásban!

Ha minden készüléket már leellenőriztetek (konvektor, gáztűzhely) és gondolom szivárgás sincs, mert rég felrobbantatok volna... akkor csak az órabevizsgálás jön szóba. Múlthéten telefonáltam Főgázhoz.. azt mondta a hölgy, hogy kb. 50ezerbe fáj. És vmi mérésügyi hivatal végzi. És sajnos előre kell fizetni.

2011. febr. 22. 17:03
 2/16 anonim ***** válasza:

Nálunk is hasonló a helyzet.

Régi 25 éves Fég gázkazánnal és ugyan ilyen átfolyós vízmelegítővel egy 100 nm-es 30 éves szigetelés nélküli, régi nyílászárós házra, tavaly fogyott 1340 m3 gáz, előtte évben 1404 m3. Szóval évek óta ilyen 1400 m3 szokott fogyni átlagosan.

Idén ősszel leszigeteltük a födémet, kicseréltük a bejárati ajtót, új hőszigeteltre, mert a réginél csukott ajtónál is huzat volt az előszobában. Továbbá a pincében is leszigeteltük az ott futó fűtéscsöveket, hogy feleslegesen ott ne szökjön el a meleg. A régi gázkészülékeket lecseréltettük egy új, energiatakarékosnak mondott német gyártmányú, márkás, szintén felsőbb kategóriás kazánra. Nem sajnáltuk rá a pénzt, mert úgy voltunk vele, hogy később úgyis behozza az árát. Ez volt november végén.

A decemberi gázfogyasztásunk 550 m3 volt, a januári már "csak" 400, mert amikor csak lehetett és itthon voltunk elzártuk a gázt és inkább vegyes tüzelésűvel fűtöttünk.

Szóval így is két hónap alatt elfogyott az éves fogyasztásunk jelentős része. A házban sosincs melegebb 20 foknál.

Kihívtuk a kazán szervizesét, hogy nézze már meg mitől fogyaszt ez ennyit. Aki széttárta a karját mondván ez ilyen nem tud vele mit csinálni, ennyit fogyaszt, mert rossz a ház hőszigetelése. Azt egy istennek nem akarta megérteni, hogy ugyan ebben a házban, gyengébb hőszigeteléssel, korszerűtlenebb kazánnal, hidegebb időjárás mellett korábban kevesebb, mint a fele mennyiségű gáz fogyott.

Ha ezt tudtuk volna, soha nem cseréljük le a jó öreg Fég készülékeket. A régiek még meg vannak, de ha visszarakatnánk, újra kéne terveztetni mindent a régi állapotra. Engedélyeztetni is kell, amire az engedélyt az újabb szabályok miatt nem fogják megadni. Tehát nem tehetünk semmit, fizethetjük az eddigiekhez képest minimum dupla számlát.

Az csak hab a tortán, hogy mivel az új kazán zárt égésterű, a kéményen keresztül nincs természetes szellőzés. Eddig sosem volt gondunk a párával, azóta viszont feketék a falak a penésztől, az ablakokon meg csorog le a víz.

Így jártunk. :(

Ellenőrizni esetleg úgy tudod a gázórát, hogy a kazánt felrakod maximum teljesítményre és járatod, negyed vagy fél órát így. A termosztátod felállítod, hogy ne kapcsoljon le közben. És méred pontosan hogy mennyi pörgött le a gázórán.

A kazánok műszaki adata között általában megadják a gázfogyasztást maximális teljesítményen m3/h-ban. A mért fogyasztást átszámolod m3/h-ra és összehasonlítod, hogy stimmel-e. Ha több a mért, akkor ott valami gyanús.

2011. febr. 22. 18:13
 3/16 anonim válasza:
az a gáz, amit mostanában adnak annyira, de annyira rossz minőségű, hogy mi dec. 10-től ( a leolvasástól ) már elfogyasztottuk a tavalyi éves fogyasztás 2/3-át!!! És hol volt -20 fok, vagy ilyesmi, hogy így megdobná a fogyasztást??? A víz is lassabban forr fel (tésztafőzés pl.), gondolom ezt ti is észrevettétek. Azért ez durva... nem értem, ezt senki nem ellenőrzi????
2011. febr. 22. 22:10
 4/16 anonim ***** válasza:

Első vagyok!

Kedves utolsó! Hát igen, észrevettem hogy ez a gáz, nem az a gáz, de ezért is elkérik a borsos pénzt. Most csak ketten lakunk a lakásban, de szeptembertől idáig elment az éves fogyasztásunk másfélszerese! Amikor 5en laktunk együtt, akkor volt az éves fogyasztás kb. 800 m3. Pedig ketten kevesebbet fürdünk,kevesebbet mosogatok (pláne hogy fél éve van mosógép). Most megnéztem egy db konvektor az éjszaka folyamán 3 m3 gázt evett meg csak gyújtólángon. Valami nem kerek. :(

2011. febr. 23. 09:36
 5/16 anonim ***** válasza:
Sorry, elrontottam. Szóval fél éve van mosogatógép. Mosógép is van, de az más tészta. :)
2011. febr. 23. 10:14
 6/16 anonim ***** válasza:

De várjál, a gyújtóláng alatt az őrlángot érted? Mert annak a fogyasztása független a fűtőértéktől, csak a láng méretétől függhet. Mert ha mondjuk hidegebb van, attól nem lesz nagyobb az őrláng.

De hasonló furcsaságokat én is észrevettem már. Pl rendszeresen írom a gázfogyasztásunkat. Nem csak havonta, hanem rendszeresen pár naponta amikor eszembe jut, felírom. Az idei eddigi egész fűtési szezon alatt átlagban kb 6-7 m3/nap jön ki. Kisebb hullámzások azért vannak benne, de így is mondjuk a pár napos intervallumokban 3 és 12 m2 között változik nagyjából. Egyszer viszont november végén volt egy olyan hét, amikor 150 m3 elfogyott kerek egy hét alatt. Pedig semmi változás nem volt a fűtési rendszerben. A termosztáthoz sem nyúltunk és az sem rémlik, hogy akkor olyan farkasordító hidegek lettek volna. Ez több, mint 20 m3 naponta. Utána megint visszaállt az átlagos 6-7 m3-re. Ez számomra azóta is érthetetlen, hogy mi a csuda történhetett azon az egy héten.

2011. febr. 23. 11:49
 7/16 A kérdező kommentje:

Látom, többen vannak hasonló cipőben :(

Ezek után azt nem értem, hogy az ismerőseink 80m2-es családi házában, ahol 23 fokok vannak, a decemberi fűtés miért volt 20ezer Ft körül? Másik ismerős 80m2-es földszinti, nagy belmagasságú lakásában is 20-30ezer volt a decemberi fűtés, amikor nálunk 60ezer!

És Bp. mindhárom! Ha a fűtőérték lenne a gond, akkor náluk is magasabb lenne a fogyasztás!

Azt tudja valaki, hogy mennyibe kerül egy gázóra csere? (bevizsgálás nélkül) 2002-es az óra, elég öreg...

2011. febr. 23. 12:56
 8/16 anonim ***** válasza:

Csak a decemberi számlában volt ekkora különbség, vagy ez rendszeres? Mert az egyedi adottságok is okozhatnak ám nagy eltérést azonos alapterület esetén is.

Pl más típusú, elvű, karbantartottságú kazán, vagy fűtőkészülék, más radiátorok, más csövek, más termosztát (nem mindegy hogy 0,2°C a hiszterézis, vagy 4°C), más hőszigetelési tulajdonságok, más falazat, más födém, más nyílászárók, stb.

2011. febr. 23. 16:17
 9/16 anonim ***** válasza:

Ja, óracsere nem tudom pontosan. Régebben nálunk ingyen megcsinálták, mert a régi óra állandóan párásodott és emiatt már leolvasni se nagyon lehetett.

De ha te kéred a cserét, nyilván nem két fillér. Kb 7 éve, mikor örököltem a házat, a névátírás miatt kijöttek ellenőrizni az órát a szolgáltatótól. Gyakorlatilag ez abból állt, hogy megnézték a plombát és kiállítottak egy jegyzőkönyvet, hogy mindent rendben találtak az átíráshoz. Az egész két percig sem tartott. Ez akkor évekkel ezelőtt 10eFt-omba került.

2011. febr. 23. 16:20
 10/16 anonim válasza:

Hello.

Sok mindentől függhet a gázfogyasztás az cirkóval.Tipus hatásfok, hőszükséglet, kombi vagy sima, autómata izzitású vagy őrlángos..... A gázóra és a nyomáscsökkentő csere ingyenes( szolgáltató felé bejelentve,hivatkozással)mivel az óra és a nyomáscsökkentő a szolgáltató tulajdona. A felülvizsgálást általában ők szokták kérni ha lopásra gyanakodnak. egy pár bejegyzéssel előttem való hozzászóláshoz meg annyit szeretnék hozzátenni hogy

a konvektornak is van termosztátja,az N jelű fokozata az nem Őrláng, 13C-fok alatt az is maximálisan dübörög szóval hőfok függő....

2011. febr. 23. 21:46
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!