Mi lehet az oka annak, hogy a kéményben a huzat nem
kifele, hanem visszafele jön? Még a fizikának is
ellentmond szerintem, mert a lakásban melegebb van mint
kint -10 fok-ban, így a benti melegnek fölfele kellene a
kéményben mennie, de nem így tesz.
1/11 anonim válasza:
Nem csináltatok valahol a házba egy szélőztetőt ami kiszívja a házból a meleget ?
2011. jan. 28. 18:20
Javítsatok ki ha tévedek, de a kéménynek is fel kell melegednie valamennyire és csak utána kezd kifelé húzni a huzat... legalábbis én így tudom... Ezért is van, hogy amikor a kéményből felszáll a füst, akkor az abból kiérve ugyan úgy leszáll a házak közé... de ezt egy kéményseprőnek tudnia kéne...
2011. jan. 28. 18:21
3/11 A kérdező kommentje:
Nem történt semmilyen változtatás a lakásban.
A kémény melegedésének lehet hozzá köze de az csak fokozza a huzatot,aminek hideg kémény esetén is lennie kellene.Több kémény is van a házban ,azokkal nincs ilyen gond,és még nyáron is amikor nincs fűtés akkor is rendesen van huzat bennük,csak ez az egy nem működik rendesen.
Nálunk ilyen akkor fordult elő, amikor hideg volt a kémény. A hideg levegő úgy tudom nehezebb a melegnél, s ezért nyomja vissza a füstöt. Próbáltál begyújtani egy újság papírral a kéménybe? Nálunk az segített.
2011. jan. 28. 18:49
5/11 anonim válasza:
Ha több keményed is van a lakásba, akkor hatással van egyik a másikra, például úgy hogy, az egyik kemény rendszeresen van használva vagyis állandóan meleg.az fojtón szív a levegőt a lakásból és úgy talált utat magának hogy a másik keményből szívja.(ez csak egy gondolat volt )
2011. jan. 28. 18:56
"kéménynek is fel kell melegednie valamennyire "
Nem, egy jó kéményben mindíg kell lennie huzatnak.
2011. jan. 28. 19:51
Így van, a másik kémény jobb huzata okozhatja!
2011. jan. 28. 20:48
Ha esetleg napokig nem használjátok a kéményhez tartozó kályhát, akkor visszahűlhet a kémény, ilyenkor érdemes egy kicsit begyújtani a kéménybe újságpapírral, hogy bemelegedjen, majd ezután finoman befűteni a kályhába, egy kis gyújtóssal pl., ha megindul az áramlás akkor pedig mehet rá a fa rendesen. egyébként nem tudom, nem cserépkályháról van szó? Mert lehet, hogy nem is a kémény a hibás csak egyszerűen el van kormolódva a kályha belül, ilyenkor érdemes kitisztítani legalább az aljánál lévő kormolónyílásokon keresztül (általában kerek dugó csempéből), de van, hogy a tetejét is le kell bontani egy alaposabb tisztítás érdekében, nálunk ez gyakran okozott az említetthez hasonló problémát.
2011. jan. 28. 22:03
Nálunk a sparherd csinálja ezt. Bármennyire is fel van fűtve, az ajtaját nem ehet nyitva tartani, mert éktelenül neki áll füstölni, vagy gondol egyet és akár 2-3 óra múlva füstölni kezd. A kémény vége a régi ágas cső és a tetején van egy huzatfokozó is.A cserépkályha kéménye tökéletes. Mi sem értjük mi lehet a baj.
2014. nov. 8. 17:04
10/11 MTomX válasza:
Nálunk is egyszer csak elkezdett a kályha begyújtáskor visszafelé füstölni. Mindent kitisztítottunk, semmi eredmény.
Nagy nehezen jöttünk rá végül, hogy a gázkazán nagyobb kéménye szívta el a levegőt, és ez akkor kezdődött, amikor a teraszajtót tömítőcsíkkal leszigeteltük, ne legyen huzat ott. Az összes többi nyílászáró korábban ki lett már cserélve, csak a teraszajtó nem. Szellőző nyílás sem volt beépítve a házba, így ezzel el lett zárva az utolsó szellőző nyílás. Ekkor kezdte az egyik kémény a másikon keresztül szívni a levegőt.
Egyszerűen tesztelhető egyébként ez a hatás: nyiss ki egy ablakot, akár csak résnyire is, majd ezután lánggal nézd meg a kandalló nyitott ajtajánál, megindul-e kémény huzata.
2021. jan. 6. 11:33
Kapcsolódó kérdések: