Mennyire jellemző, hogy albérletnél nem írnak a felek szerződést, csak szóban egyeznek meg?
A szerződés ajánlott, a félreértések elkerülés végett. Nem kell ügyvédhez menni, tölts le egy szabvány bérelti szerződést, írjátok bele a neveket meg amit kell, és kész is van, ingyen szerződés.
Plusz személyre / lakásra lehet szabni, ha beleírtok még valamit, ami az adot thelyzetre jellemző.
Minden esetben szerződést kell kötni, mi még családon belül is írtunk hasonló szituációban.
Viszont nem kell ügyvédnek ellenjegyezni, ti is megírhatjátok.
sajnos szerződéssel nem éri meg kiadni a lakást, vagy nem veszi ki senki, mert annyira drága lenne. amúgy szerintem inkább az a jellemző, hogy az albérlő lép le szó nélkül, be nem fizetett számlákat hagy maga után, kárt tesz a lakásban vagy esetleg a bútorokkal együtt lép le...
mi írtunk szerződést a biztonság kedvéért, ennek ellenére nem hivatalos a dolog, szóval ha gáz lenne, nem tudom, hogy ér-e valamit ez a papír.
de szerintem a legtöbb albérletet adó emberke nem fog átcseszni, mert végül is őt bármikor megtalálhatod. a lakást nem tudja elrejteni... és szerintem az ő célja, hogy maradj és fizess. persze sajnos biztos akad, akinek nem ez a célja. ha lehet akkor valami ismerősön keresztül keress albit.
Ha bérlőként nézem:
Megnyugtatna engem is, ha van szerződés. Nehogy bejelentés nélkül egyik-napról a másikra kidobjon, mert eladja a lakást, vagy hirtelen odaköltözik...
Ha bérbeadóként gondolkodom:
Felejtsük el azt a szerződést az adózás miatt! (Nehogy már az állam amiatt is lehúzzon egy bőrt rólam, hogy nagy nehezen vettem egy lakást és amíg a berendezésekre spórolok anyámnál lakva, addig kiadom a lakást, hogy gyűljön a pénzem. Én sem vagyok milliomos.)
De azért a bérbeadónak is jelenthet nyugalmat a szerződés, hisz mi van, ha tönkreteszi a bérlő a lakást? Akkor hogy bizonyítja, hogy kéri számon valakin, ha nincs szerződésük sem..?
A szerződés nélküli bérbeadás mindkét oldalról bizalmat igényel! Legjobb, ha ismerős/rokon a bérlő...
Egyébként tudja valaki, hogy milyen kiadást és kötelezettséget jelent a bérbeadónak a lakás kiadása?
Valaki írja már le plíz! Világosabb lenne az ügy!
Én eddig három albérletben laktam, ebből csak egy helyen volt szerződés, és érdekes módon ott húztak le mindenféle mondvacsinált indokkal.
De például az első hely egy vadidegen emberé volt, aki bízott az emberismeretében.
Adózni egyébként 20-25%-ot kell utána, szóval sokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!