Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Építtetett valaki már vertfala...

Építtetett valaki már vertfalat? Milyen tapasztalatok vannak vele kapcsolatban?

Figyelt kérdés

A vertfal előnyeit nem kell taglalni, olyan házban nőttem fel, pontosan tudom, hogy milyen jó és nekem csak az kell.

De az 120 éves volt, szóval ha már kibírt egy évszázadot, nyilván nagy gond nincs vele.

Ami érdekel, hogy az új falaknál a tömörödés mennyire problémás? Meg szokott repedni? Mennyi idő, amíg kiszárad a fal? Mennyibe került? Van még valami, amit fontosnak tartasz elmondani?

Remélem, tud valaki választ adni :)

Köszönöm.

2011. jan. 8. 11:59
1 2
 11/13 anonim válasza:
A vertfal lehet vályog téglából, amit agyagos föld+szalma törekből készítettek és 1 méteres falat húztak belőle. Ilyen volt az én nagyszüleim háza. Ezt a téglát régen cigányok készítették azért is volt az ő nevük foglalko- zásukból adódóan vályogvető cigányok. Amit a leírt hozzászólásokban olvastam, hogy zsalu közé földet dölgölnek még nem hallottam, de lehetséges ez a variáció is. Továbbá a zsalu közé döngölhetnek égéstermék származék salakot, mésszel, és cementtel összekeverve sajnos az arányokat nem tudom, ami szintén jól megköt,nagyon jól szigetel, legalább olyan jól mint a vályog, télen meleg, nyáron hűvös, ez a fal 50 cm-es. Szerintem mindkettő nagyon jól, már igazolta az idő, a szavatosságát. Remélem hasznos információt adtam: Bali Ágota
2013. febr. 20. 21:59
 12/13 zenoe válasza:

Sziasztok!

Csupán érdeklődnék, hogy sikerült a házat felépíteni? Mert én is hasonlóban gondolkodok. Ugyanis ilyen házikóban lakunk és szeretnénk egy-két év múlva bővíteni. Az interneten találtam is egy ilyen mestert (www.valyogfal.hu)

Van valakinek tapasztalata? Érdekelne.

Szép napot:

z

2013. dec. 9. 22:51
 13/13 anonim válasza:

Sziasztok!

Az én nagymamám is vertfalú házban lakik. Ez korábban néhány évig istálló volt, de a kis település összes lakójának így építettek házat, amikor ki kellett költözniük a csalédlakásokól. Egy ház 2-3 nap alatt elkészült, mindenki együtt építette, szerintem kb. 30 ember lehetett. Mindenkinek ki kellett költöznie, így a házakat egymás után húzták fel, amikor egyik kész lett, nekikezdtek a másiknak.

Ástak egy mély gödröt az udvarra, abból vették ki a földet. Később efölé a nagyapám garázst épített, ahol a gödör át lett alakítva autószerelő aknává.

A kémény építése volt a legnehezebb, a kémények helyét jelölték ki először. Egy hosszú fát (fatörzset?) építettek körbe, amit aztán úgy húztak egyre följebb, ahogy magasodtak a falak. Sokan húzták és igen nehéz volt följebb emelni.

Ebben a házban sokáig földes volt a talaj, és a kamrában máig is csak egy linóleum van a földre letéve (ami kb. 5 éve került oda). A többi helyiségben is csak vékony kövezet van a puszta földön. De van alapja a háznak, ez ki is emelkedik a földből kb. 40 cm-re, szerintem az kő lehet.

A plafon csak egy vastag, kb. 6-8 cm-es nádszövet, amit én csak álmennyezetnek hívok. Ezen a nádszöveten nem lehetne járkálni, ezért fölötte pallók vannak letéve a gerendákra, de nincsenek odaszegelve. A pallók és a nád között kb. 35-40 cm üres tér van, talán pont ilyen vastagok a gerendák.

A ház falát belülről is nádszövet borítja, de az vékony, max. fél cm lehet. A villany be van vezetve, de a gáz nincs, és vizet is csak a fürdőszobában lehet ereszteni, (melegvíz kb. 10 éve van a csapnál egy kis ócska melegítőben).

Tulajdonképpen az tűnik nekem fel mindig ebben a házban, hogy olyan jó illat van. Az élő alkotórészeknek a szaga lehet ez.

A közfalak téglából lettek utólag beleépítve.

A ház tájolása nem túl jó, kelet-nyugat, szóval délen nincs ablaka. Több lakás is el lett helyezve ebben a hosszú, korábban istállónak épült házban.

A tetőcserepet kb. 10 éve lecseréltük. Új deszkákat kellett fölverni egy másik, használt cserépnek, mert a régi cserép igen nehézzé vált a moha miatt. A régi cserép 2 harmad része fedésben volt, vagy 3 negyed része. Így minden cserép tulajdonképpen 3 rétegű volt. Az újnál, ennél a használt, bontott cserépnél, amit föltettünk, cska kb. 2 cm fedés van. Ez nem volt túl szerencsés szerintem a szél miatt, de az is szempont volt, hogy minél könnyebb legyen. Föl lett helyezve fólia is a cserép alá, ami az egész tetőről oldalra vezeti a vizet. De a csatornába nem ér bele ez a fólia, így a nagymamám nagyon aggódik amiatt, hogy belevezeti a vizet a falba. Próbáltunk idén hívni egy bádogost, 90 ezer Ft-ot más zsebre tett, de csak a felét cserélte ki a csatornának, és piros szigetelőszalaggal oldotta meg az egyik problémát (és hónapokat vártunk rá, most télen pedig egyáltalán nem akar jönni). A tető szöge kicsit lapos, ami miatt a legszélesebb, 17 cm-es csatorna van föltéve, de emellett is kifolyik a víz.

Érdemes jól megcsinálni a tetőt, itt nálunk nem lóg kijjebb a falnál, de jobbak azok a tetők, amik nem közvetlenül a falnál érnek véget.

Bocs, egy kicsit elkalandoztam! Kedves kérdező! Hogy állsz az építkezéssel? Lett belőle valami?

2015. jan. 22. 08:58
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!