Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Miért nem jó panál lakást venni?

Angel8807 kérdése:

Miért nem jó panál lakást venni?

Figyelt kérdés
2011. jan. 5. 15:08
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

"Szintén ha értesz hozzá és a haverokkal megépítitek, elég olcsó :) Tudom, mert mi csináltuk ezt, 20e volt egy építész"

Hát ez érdekes... Mi csak egy gázkazánt cseréltettünk le nem is valami hiper-szuper drága kondenzációsra, csak egy olcsóbb hagyományosra. Fél millióból épp hogy meglett. Csak az engedélyek, gázterv stb többszöröse volt a 20eFt-nak.

Fürdőszoba felújítás két éve: 3,5+1nm-es helységek, tehát nem egy bálterem és nem is luxus kivitelben, 300eFt. Amit tudtunk, festést, villanyszerelési munkákat, stb szintén mi csináltuk.

Házat bővíteni meg ott lehet, ahol van rá hely. Nálunk pl nem férne el még egy szoba a telken. Segédmunkába be lehet szállni persze, de egy kőműves minimum kéne hozzá. Én nem állnék neki sufni gányolásban, alapvető szakismeretek nélkül szobát építeni, födémet betonozni, stb.

De akkor már az egész ház külső vakolatát lehet újraszínezni, hogy ne egy toldozott-foltozott tákolmány látszatát keltse. Akkor már tetőt is kell cserélni, vagy legalábbis egy komolyabb ácsmunka után átrakni a régit is, mert pont ugyan olyan cserepet, palát nem fogsz kapni.

És máris nem 20e-nél tartunk. Persze nem mondom, hogy olcsóbban nem lehet megoldani, de az már az igénytelenség és a megvalósíthatóság határát súrolja.

"Ugyanabból a pénzből lehet venni egy kis panelt vagy egy kis házat."

Ezt nem mondanám. Tudom, mert annak idején mi is egy kis házat akartunk venni. Nem mondom, hogy nem voltak annyiért hirdetések, de menekülve rohantunk onnan. Komolyan mondom, hogy egy panellakás árán cigányputrikat akartak ránk sózni olyan környéken, hogy többet a lábamat se tenném be oda legszívesebben.

7-8 millióért talán lehet kapni, valamelyik külső kerületben a világ végén egy kétes hírnevű lakótelepen egy kis 1,1,5 szobás panelt. Ha nagyon szét van verve, talán olcsóbban is ki lehet fogni.

De ennyiért hol kapsz normális házat? Maximum egy düledező viskót kapsz, ahová a macskámat nem engedném be. Ezt tapasztalatból írom sajnos.

2011. jan. 6. 21:31
 12/15 anonim ***** válasza:
Én is nemrég cseréltem kazánt. Olyan mint a "vizesmunka" úgyhogy megcsináltam magam, csak az üzembehelyezés miatt kellett hívni a szakit (12000 pénzért). Az említett kemencét is magam építettem saját terv szerint ugyanúgy mint a garázsomat s a műhelyt. A kerti grill mellé fából ácsoltam tetőt, járdákat betonoztam, falat raktam vakoltam, számítógéppel vezérelt villanyhálózattal láttam el az egész házat és telket. A halacskáknak a kerti tavat is én ástam és készítettem a szökőkúttal egyetemben. Pedig nem vagyok sem ács sem hegesztő sem kertész hanem IT technikus. Ha már elegem van az ülőmunkából ezeken élem ki magam mert hasznosabbnak látom mint a TV-ben teleregényt bámulni vagy a kocsmában koptatni a széket sok üresa napkollektort régebbi radiátorokból hegesztettem össze. Azt akarom ezzel mondani hogy nem tartozom a felső tízezerhez, csak szeretek sz*rból is szépet és hasznosat barkácsolni. Az anyagot a munkáimhoz ha lehet bontóban meg sróttelepen veszem potom (szemét) áron. Nem szégellek bemenni az ócskavastelepre és körülnézni hogy mit mire tudnék felhasználni. Tehát az anyag majdnem ingyen van a munkát meg meg tudom magam csinálni. Akkor miért ne? Ez panelban nehezen jönne össze.
2011. jan. 6. 23:25
 13/15 anonim ***** válasza:

Én is szeretek barkácsolgatni és valamennyit én is értek a fémmunkához, mert faterom géplakatos volt. Ezért valamennyi tudomány ragadt rám is.

De azért otthon nem állnék neki gázcsövet hegeszteni. Ha hivatalosan csináltátok a kazáncserét, akkor elvileg tilos is házilag szerelni. Nálunk az összes engedélybe ez le volt írva a sok apró betűs rész között, de még a kazán gépkönyvében is benne volt. Persze nálunk sem ellenőrizte senki.

De ha mondjuk leég a házad, gáz vagy villanyszerelési hibából adódóan és nem tudod számlával igazolni, hogy szakképzett szerelő szerelte, akkor úgy tudom, hogy hiába van biztosításod, a biztosító semmit nem fog fizetni.

Úgyhogy a házi barkács megoldásoknak is van hátrányuk amellett, hogy olcsóak.

Ócskavastelepről anyagot gyűjteni? Díjazom a hozzáálást a nyersanyagok újrahasznosítása terén. De azért az tény, hogy egy több évtizedekig használt rozsdás vascső nem ugyan olyan minőségű és tartósságú, mint ami most jött ki a gyárból. Ettől függetlenül nem kizárt, hogy téged még hosszú évekig kiszolgál.

Pl ruhát sem veszek a turkálóból. Nem azért mert annyira felvet a pénz, hanem inkább úgy vagyok vele, hogy akkor inkább legyen kevesebb ruhám, de azok tényleg olyanok legyenek.

Lehet, csak hozzáállás és gondolkozás kérdése, de én úgy vagyok a dolgokkal, hogy ha már valamit csinálok, az a lehető legjobb legyen. És nem pedig használt, régi, házilagosan összetákolt félmegoldások. Amik persze a célnak megfelelnek, de akkor sem ugyan az.

2011. jan. 7. 10:20
 14/15 anonim ***** válasza:

Még annyit, hogy örülök, hogy legalább neked ennyi időd, energiád van a napi 8 óra munka mellett, hogy ennyi mindennel tudsz foglalkozni.

Én reggel 6-kor elindulok és mostanában 9 körül érek haza. Mindezt teszem kb egy diplomás minimálbérért. Este 9 után sötétben, fáradtan valahogy nincs kedvem még falat is rakni.

2011. jan. 7. 10:24
 15/15 anonim ***** válasza:
Én sem turkálóból veszem a ruháinkat, s nem csak napi 8 de néha 12 órát is dolgoznom kell a munkám kapcsán. Én is úgy vagyok vele ahogyan te is leírtad "hogy ha már valamit csinálok, az a lehető legjobb legyen" - és olyan is. Sajnálom hogy diplomával hattól este kilencig vagy melóban de ennek te vagy az oka. Én is dolgoztam így, másra, és ott is hagytam. Majd ha felcseperedsz legalább az én szintemre akkor majd midazt mit írtam tisztán megérted. Addig kérlek ne fikázz, ne kritizálj engem. Míg ott ülsz a panelban este kilenctől reggel hatig nem is láthatsz szebb ill. más jövőt. A lakásodat (otthonodat) csak alvásra használod így igazán értékelni sem tudod mit jelenthet egy otthon. Van akinek a karrier a fontos és van akinek az ÉLETE. A kettő között saját magad dönthetsz aszerint hogy számodra mi a fontosabb s ha majd megérsz rá akkor elindulsz talán a mostanival ellenben egészen más irányba.
2011. jan. 8. 01:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!