Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Miért nem jó panál lakást venni?

Angel8807 kérdése:

Miért nem jó panál lakást venni?

Figyelt kérdés
2011. jan. 5. 15:08
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
Mert utána nem tudod eladni. (Tapasztalat!) És biztos nem akarsz majd életed végéig ott lakni.
2011. jan. 5. 16:05
 2/15 anonim ***** válasza:

Minden áthallatszik a szomszédoktól.

A legnagyobb amiről tudok az 50m2, tehát kicsi is.

Nincs saját udvarod, kint áll a kocsid az utcán ha garázsod sincs. Mivel nincs udvar, így melléképületet se tudsz csinálni. Egy kis tároló van ahova tudsz pakolni de az is közös pár lakóval. Nem tudod bővíteni a házat. Csak távfűtés van.

Ennyit tudok nagyjából, szerencsére nem panelban lakok de van rokonom aki viszont igen és nem jó dolog, főleg ha a 10.en laksz.

2011. jan. 5. 17:23
 3/15 anonim ***** válasza:

Kismillió hátránya van, keress rá, itt a gyakorin is volt mostanában jópár ilyen kérdés.

Én azt mondanám, hogy egy panel lakás annak jó, akinek nem különösebben fontos az otthona, kevés időt tölt otthon és kevés energiát szeretne ráfordítani.

Én panelban lakom és alapvetően nem szeretem. De amikor mondjuk nyakig ülök a munkában és hetekig 10-12 órát dolgozom, plusz hétvégén is, és olyan vagyok, mint egy kicsavart rongy, akkor bizony jó érzés, hogy nem kell órákat szöszmötölni a kitakarítással, vagy nem kell kimenni az utcára havat lapátolni.

2011. jan. 5. 17:53
 4/15 anonim ***** válasza:

ehh, a sok tudatlan...

láttam már 74nm-es panelt is, az lesz a következő, amiben élni szeretnék.

most egy 50nm-esben élünk ketten a párommal, ennél nagyobb nem is kell egyelőre, majd ha lesz gyerekünk akkor veszünk nagyobbat.

egy nagy házban csak gyűjtöd a lomot, mert mindig van hová tenned. egy kis lakásban kénytelen vagy szanálni, különben nem férsz el :D

el is lehet adni, maximum olcsóbban. a távfűtéssel nekem pl semmi bajom, egyáltalán nem fizetek ki többet mint egy gázfűtéses lakásban és legalább nem fázok.

aki akar, lakjon kertes házban, én nem bírnék. szeretem, hogy közel vannak a szomszédok, a többségük jó haver, ránéznek a kéróra ha elmegyünk pár napra.

sok ember úgy érzi manapság, hogy kötelező szidni a panelt, még akkor is, ha sosem látott közelről panellakást.

2011. jan. 5. 21:16
 5/15 anonim ***** válasza:

Vagy pontosan tudják, miről beszélnek, mert kényszerűségből paneloznak.

Különben nézőpont kérdése a dolog.

Szerintem egy normális lakótér 100 nm-nél kezdődik. Ahol van külön szobája mindenkinek, nagy nappali van és nagy étkező-konyha (az se baj, ha külön van az étkező és a konyha), és van egy külön szoba, ahol elférnak a könyveim meg a zongorám.

Én szeretek grillpartikat tartani az udvaron a barátaimmal.

Szeretek felállítani egy nagy medencét a diófa alatt, amiben lehet nyáron lubickolni.

És szeretem eldönteni, hogy távfűtéssel fűtök vagy gázzal, vagy esetleg vízteres kandallóval (<- ez a nyerő).

2011. jan. 5. 21:24
 6/15 anonim ***** válasza:

Előző: Osztom nézeted nagyon jól leírtad. Én is végre 5 éve költöztem panelból házba mert gyerekkoromat is kertesben éltem meg. Aki viszont panelban nőtt fel, nagyiék és rokonok is panelban laknak, az nem tudja mit veszített, nincs módja összehasonlítani. Itt van rá a példa: "láttam már 74nm-es panelt is, az lesz a következő, amiben élni szeretnék. most egy 50nm-esben élünk ketten a párommal". Egy ilyen embert kinek az életcélja a plusz 24 négyzetméter nem fogsz soha más belátásra bírni, nem fogja megérteni hogy miért jobb a ház. Te (vagy én is) a plusz 24 négyzetmétert bármikor kialakíthatod - ő nem, neki ezért hajtani kell, tervezni (majd ha lesz gyerek, mert az is tervben van), hurcolkodni, stb.

Havonta kb. 2x megyünk nagyobb bevásárlásra. Már nem tudom elképzelni azt sem hogy a panelháztól jó messze leparkolt autómból kellene a sok cuccot felcipelni a tizedikre. Nem beszélve valóban a grillpartykról és a lehtőségről hogy a nyári kánikulában - mikor mások a panelban izzadnak - te elmerülsz a medencéd hűs vizében a kertben. Az elmúlt nyáron kemencét is építettem. Kenyeret és pizzát szoktam benne sütni a panelos vendégeknek is akik megtisztelnek látogatásukkal majdhogynem naponta a nyári időszakban. Persze belépőként feltétel például egy üveg bor+fürdőruha.

Igaz van munka is vele mert ugye kaszálni kell, fát mettszeni, itt-ott betonozni vagy vakolatot javítani de ez mind benne van a pakliban, mindezzel így szép. Sok panelosnak péedig megoldhatatlan probléma akár egy polcot is felszerelni - te meg barkácsolhatsz akár kertitraktort, medencemelegítő napkollektort radiátorból vagy akár légpárnás járművet is. Gyerekeid sem tahóként nőnek fel - nem a TV, számítógép és facebbook lesz a hobbijuk, később meg a belvárosi ezer meg ezer Pub.

Szomszédokkal vagy kijösz vagy nem (mint a panelben). De ha kijösz akkor sokat segíthettek egymásnak nem ott végződik a jószomszédság sem csak hogy jófej és jó a dumája de tud is valamit csinálni...

Ez különben örök téma lesz és soha nem lesz eldöntve hogy a panel vagy a ház való ember lakására. Viszont amit össze lehet hasonlítani; nálunk a nyulak laknak ilyen emeletes akármikben amit úgy hívnak: nyúlketrec. Közös az alap, közös a tető de egyik nyulat sem érdekli a másik nyúl ketrece még ha beázik akkor sem.

2011. jan. 6. 06:35
 7/15 anonim ***** válasza:
Én egyedül élek, panelban, semmi bajom vele, ez egy csendes ház. Simán eladtam az 53 nm-est, hogy kisebbre cseréljem, mert egy szobát szinte nem is használtam. A barátom kertesben lakik, folyamatosan takarítani kell, mert az udvarról behordunk mindent, pókokra kell vadászni, havat lapátolni, füvet nyírni és mindíg van javítani való a házon. Én -főleg egyedülálló nőként- nem költöznék kertes házba. A közös udvarosoktól főleg kiráz a hideg, ne bámulja 8-10 szomszéd, mikor mit csinálok.
2011. jan. 6. 10:04
 8/15 anonim ***** válasza:

7-8 millióból mondjuk nem igen futja 100 nm-re, napkollektorra, medencére, kandallóra, grillezőre, stb...

Azért ez már egy más színvonal, ezt ne hasonlítsuk össze a panellal. Sajnos a legtöbben örülnek, ha kapnak annyi hitelt hogy vegyenek egy 35 nm-es panel lyukat.

2011. jan. 6. 13:12
 9/15 anonim ***** válasza:

"7-8 millióból mondjuk nem igen futja 100 nm-re, napkollektorra, medencére, kandallóra, grillezőre, stb... "

Nem úszómedencét írtam, hanem a kis 2-5-10000 Ft-os pancsolót. A kandalló sajnos nekem is csak álom. De egy grillező megint csak nem nagy pénz. Az udvari tűzrakóhelyet saját kezűleg építettük, és forgatónyársat is, amit egyik lakatos barátunk csinált - csak az anyagköltséget kellett kifizetni, az is minimális.

Szóval ne arra gondolj, hogy kastély meg villa.

A 100 nm-es házról még annyit: ha van egy családi házad, akkor bármikor hozzáépítesz még egy-két-akárhány szobát. Szintén ha értesz hozzá és a haverokkal megépítitek, elég olcsó :) Tudom, mert mi csináltuk ezt, 20e volt egy építész, aki a nevét adta a dologhoz, ezzel a hivatalos részeket le is tudtuk. A többit meg magunknak csináltuk.

Az előrelátás a lényeg. Ugyanabból a pénzből lehet venni egy kis panelt vagy egy kis házat. A különbség csak annyi, hogy a kis házból bármikor csinálsz nagyobbat :)

2011. jan. 6. 13:36
 10/15 anonim ***** válasza:

No igen, mi tagadás, egy panelban nagyon kényelmesen lehet élni, senki nem törődik azzal, hogy mi van az ajtaján túl: mocskos a lépcsőház, bűzlik, ragad a lift, a lépcsőházi ablakokon ki sem látsz a szutyoktól, a festék, a vakolat megkopott, lepergett, a ház előtt semmi, csak kiszáradt, kopár földcsík. Majd a közös képviselő elintézi, majd a takarítónő felmossa, majd a házmester felsöpri...

Ilyen családi házban nincs. Ha takarítod a kertedet, szép, ha nem, gondozatlan, ápolatlan, de azt legtöbben nem hagynánk, ugyebár. Ha karbantartod a házadat, a kapudat, akkor minden működik, ha nem, akkor ráddől. Cserébe viszont senki nem löki le a gyerekedet a mászókáról, nem hallagatod a szomszéd nemi életét, nem szagolod a harmadikon Kovács néni pörköltjét, stb. Pancsolhatsz a kertben, nevelhetsz gyönyörű rózsákat, szedhetsz saját érlelésű gyümölcsöt, stb. Én szeretem a kertes házat.

2011. jan. 6. 14:15
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!