Nyitott teraszra melyik a legmegfelelőbb burkolat?

A WPC alá költöznek a rovarok, pókok, darazsak, mert a párna fa miatt van egy átlag 3 cm légrés, és 2-5 mm fugaházaggal rakják le. Biztos van belőle jó minőségű, de a legtöbb idővel kifakul. Még a welldeck kiállított mintái között is van napszívott. Na ezek után nem tudott meggyőzni az értékesítő. Pár nappal később arra jártam, és kicserélték a kiállított táblákat.
A fa teraszburkolat éppen úgy párna fára kerül, és még néhány évente festeni is kell. Fedetlen részen állítólag 2-5 évente, tájolás függvénye.
2cm vastag járolapot a mapei nem ajálja kifugázva (youtube oldalukon fent van a video), mert nem lehet megcsinálni normálisan. Helyette az állpadlós megoldást javasolja. Így örök életű, de ugyan úgy beköltöznek a rovarok alá. Általában 2mm fugával készül.
1-1,2 cm járólapokat lehet ragasztani és kifugázni. Ezek közül minél kissebb anál jobb (progresszív burkoló szerint). 30x30 , 30x60 optimális, max méret a 60x60, 4-5 mm fugával. Nagy költséges a lerakása átlag 20-30000 ft/m2 + járólap és fuga. (én még olyannal nem találkoztam ami nem fagyott fel 10 éven bellül, de biztos van olyan ami 20 év után is jó.)
Térkőből megkülönböztetünk 2 fajtát:
Gyárilag felületkezelés nélküli, 2-3 évente kezelni kell a teraszon. Azért, hogy a szines ráburított dolgok ne hagyjanak nyomot.
Gyárilag felület kezelt, 10 évig probléma mentes. Ez után nem mondtak konkrét dolgot mit kell vele csinálni, de valószínűleg semmit.
Mindegyiket nehéz takarítani, szóval nem lehet felmosni mint egy járólapot. Helyette van az udvari seprű. A homokos fuga miatt mindig lesz rajta valamennyi homok.
Én a gyárilag felület kezelt térkövet választottam. Így nem kell foglalkozni vele, plusz elég drága a felületkezelőszer. Pl, ha leöntöd vörösborral, akkor papírtörlővel másnap felitatod akkor sem marad nyoma. Még eddig nem bántam meg. Nem szeretem a pókokat, főleg, ha allulról "támadnak". Friedl és viastein alapból felületkezelt, utóbbi jóval olcsóbb.

Nekünk 2 teraszunk van - bejáratnál kisebb, konyhánál nagyobb. Kétféle járólappal van burkolva, átlagos, fagyálló, nem túl vastag. Semmi gond nincs velük 17 éve. A konyhai terasznál a lépcső nem sikerült jól, ott kezdett feljönni a járólap.
Ehhez hasonlók vannak nálunk:
A szomszéd faborítást csináltatott a teraszára először, aztán pár év alatt elvetemedett és ki kellett cserélniük. Ők is járólapot raktak le helyette.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!