Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Lomtalanítás új módszerénél a...

Lomtalanítás új módszerénél a fővárosban, valóban 800 méretenként lesznek átvevőpontok, ki a fene fogja elcipelni (akár) olyan távolságba, ami sok helyen két buszmegállónyi táv?

Figyelt kérdés

Nálunk éppen két megállónyira van több irányba is a 800 méretes távolság. (Google térképen pontosan lemérhető. Ha nem tudnád miként, számítógépen jobb klikk/távolság mérése.)

A kisebb hulladék esetében egész évben magunk megoldjuk, de lomtalanításnál jellemzően többnyire nagyobb holmikat szokta kitenni az emberek. Mi eddig nagyjából két, három évente vettük igénybe. Társasházunk egyik alagsori tárolóhelységében gyűlnek egész évben a lomok, hogy végre kitehetők legyenek. Mivel fél éve volt utoljára, így elég nagy mennyiség van már odalent. Hiszen nem tudott senki a változásról évvégéig. De ha tudtak volna, akkor sem tudják elvinni máshová. Nagyon kíváncsi leszek, miként fogják elhordani az új lerakóhelyekre. Mivel házunk két nagyobb csomópont között van középtájon, a legközelebbi megoldásnak is legalább 500 méret távolságra van realitása. Majd épp 800 méterre egy még központibb területen.

"Rászorultsági alapon (anyagi, egészségügyi, egyéb okok miatt) az önkormányzat adja meg azon lakosok listáját, akiktől a MOHU munkatársai ingyen elszállítják a lomot. Igény esetén a MOHU a piaci ár töredékéért (5800 forint + áfa / köbméter) mindenkinek biztosítja a lom elszállítását."

Vagyis, ismét szép pénzt akarnak legombolni a lakosságról! 🤔😔🤬

tegnap 23:18
 1/1 anonim ***** válasza:

Majd a 86 éves Jolánka néni a hátára kapja a szekrénysort és uccu neki, leviszi a tízedikről a lépcsőházban, majd elcipeli 800 méterre. Egy kis mozgás még jót is tesz neki, legalább kimegy a derekából a csúz. Vagy én nem tudom, hogy képzeli ezt a MOHU. (Vagyis egyetértve az utolsó mondatoddal, inkább MOHÓ. Pontosan erről van szó, amit írtál. Átvállalják a feladatot a Fővárostól, cserébe nem végzik el. Csak ha fizetsz érte vastagon.)

Én az elmúlt 20 évben talán kétszer tettem ki lomtalanításkor nagyobb bútort, konkrétan franciaágyat. Tehát nem én vagyok, vagyis eddig sem én voltam a lomtalanítás legnagyobb haszonélvezője és célközönsége. Kisbútorokat, amit csak lehet, mindig lapra szedem vagy szétfűrészelem apró darabokra és úgy dobom ki a társasház nagy konténerébe. Nem vagyok még nagyon öreg, 40-es, jó fizikumú pali vagyok, de hogy még én sem fogom a hátamon elcipelni 800 méterre a nagyobb bútorokat, az hétszentség. Nem tudom, hogy hogy képzelték el ennek a kivitelezését. Mit gondoltak? Mi volt az elképzelésük? Hogy majd hosszú tömött sorokban cipelik az emberek az utcákon -fiatalok és öregek egyaránt- azokon a bizonyos napokon (mert nem lehet akármikor elvinni, csak az általuk kijelölt napokon, kétszer egy évben) a tönkrement kanapét, szekrényeket, szőnyeget, ágyat, hűtőt, mosógépet, foteleket, kádat, mosogatót, konyhaszekrényt meg a zongorát??? Valahogy nincs előttem a kép. Ez totális agyrém... (Egyébként pontosan tudják ők, hogy a lakosság 95%-a nem fogja kézben cipelni a bútorokat százméterekre. Bele van ez kalkulálva nekik. Pont erre építik az üzletpolitikájukat. A lehúzásra.)

Konkrétan amióta bejelentették, hogy megszűnik az eddigi lomtalanítási rendszer, nekem azóta "őrjöng" az összes idegszálam és nem értem, hogy miért nincs emiatt "hőbörgés", morgolódás, zúgolódás. (Jó, nyilván túlzok.) De mintha senkit nem érdekelne a dolog. Pedig ennek lesznek durva következményei mind az önkormányzatok terhére, mind az utcakép kárára. Vagyis tulajdonképpen a saját pénztárcánk kárára. Mert hogy ezt mi fogjuk megfizetni pluszban utólag, az nem kérdés.

Ennek az lesz az egyértelmű következménye, hogy az utcákon meg fognak jelenni és el fognak szaporodni a stikában, az éj leple alatt kidobott lomok, bútorok. A magyar embert ismerve kevesen fognak azért pluszban súlyos tízezreket fizetni, ami eddig "ingyenes" szolgáltatás volt. (Semmi sem ingyenes, csak eddig nem közvetlenül fizettük ki a szállítóknak, hanem a Főváros rendezte a számlát utólag, a beszedett adókból, miegyébből.) Jobb esetben felteszik majd a használt bútorokat Vaterára, Jófogásra stb. ingyen elvihető tüzelőnek télire, rosszabb esetben meg az a rengeteg lom, amit évről évre látunk az utcákon, az mind a lakásokban fog gyűlni és felhalmozódni.

A felhalmozódással meg az a baj, hogy balesetveszélyes, tűzveszélyes, romlanak a lakhatási körülmények, zsúfoltabbá válnak a lakások. Ritkábban veszünk majd új bútorokat (mert a régiek még foglalják a helyet), végtében emiatt valamelyest belassul majd a gazdaság is, ha a hosszútávú következményeket is figyelembe vesszük. Rászorultsági alapon kb. majd a lakosok 5%-a lesz jogosult ingyenesen elszállíttatni a lomokat, a maradék 95% meg majd szépen fizet érte. Mondjuk egy 4 méteres szekrénysor, ami 2 méter magas és fél méter mély, az kb. 4 köbméter (nem tömörített állapotban). Ha így számolják (tömörítés, aprítás nélkül, mert nekik így kifizetődőbb), akkor 4x5800 Ft + ÁFA. Hopp, már is ott járunk, hogy 30.000 Ft. És ez még csak a szekrénysor. Ott van még a mosógép, a hűtő meg a fotelek. Repkedni fognak itt a tízezresek. Már aki ki tudja fizetni érte. Kiskeresetűek, nyugdíjasok nem hiszem. De szerintem sokan nem fogják ilyen áron elszállíttatni. Vagy kidobják az utcára, vagy gyűlik majd a lom a lakásokban.

Ezt sikerült megint ilyen jó magyarosra, pénzéhesre, lehúzósra, mohósra kitalálni, mint mindig mindent. A palackok után itt a lomtalanítás biznisz. Mo-hu kontra lakosság: 2:0. Megint tátott szájjal kergetnek minket abba a bizonyos erdőbe. Nem önként szaladunk, erővel kergetnek. Mint a palackautomatáknál. Akarod - nem akarod, holnaptól ez van és kész. A lomtalanítás is ugyanez.

ma 02:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!