Saroktelek, segitenetek ertelmezni a ptk-t?
Itt a ptk (kerites resze) - [link]
ezt a jobb oldali eloirast felulirja -e a 10 pont?
"(7) * Kerítés létesítésének elrendelése esetén a telek tulajdonosa (kezelője, használója) a telek homlokvonalán, továbbá – eltérő jogszabályi rendelkezés hiányában – az útról nézve a jobb oldali telekhatáron és a hátsó telekhatárnak ettől az oldaltól mért fele hosszán köteles megépíteni és fenntartani.
(10) * Saroktelek esetében a telek homlokvonalaival szemben fekvő mindegyik telekhatár oldalhatárnak számít.
szoval mi az oldalhatar es akkor a saroktelken kinek kell es hova epiteni-e?
Koszi elore is.
koszi a segitseget.
a bejarattal szemben utca van. ott megcsinaltam a keritest
bejarattal szemben allok -> jobb oldal, utca van, megcsinaltam a keritest
a haz mogott szomszed van, ott kozosen kellett volna, de megcsinaltam a keritest "egyedul", minden gond nelkul.
most a bal oldali dolt ki, ahol szomszed ugyancsak van.
az mar nem az en felelosegem ugye?marmint neki kell megcsinalni ha nincs mas egyezmeny?
"a haz mogott szomszed van, ott kozosen kellett volna"
Nem, az is a tiéd, mivel a jobb oldali utca felől az oldalkerítés a te oldaladon. Ezt jelenti a 10-es pont.
A bejárattól balra lévő kerítés a szomszédodé, de hajadra kenheted, ha neki nincs kedve megcsinálni. Jegyző kötelezheti, de szarnak rá
Először is, nem PTK, hanem OTÉK.
Azután: a HÉSZ-ben el van rendelve nálatok kerítés létesítése?
Ebben egyébként még az is benne lehet, hogy adott területen nem jobb oldalon kell keríteni, hanem bal oldalon.
Sajnos, lényegi kérdésben inkább nem foglalok állást, mivel nem értem, mi hol van, a #2-ben a leírás nem érthető. (Bár hajlok arra, hogy a #3-nak igaza van.)
Érdemes lenne csinálni egy rajzot, feliratokkal, és az alapján kérdezni.
Kedves 5-os
koszonom a helyesbitest
A HESZ-ben nincs szo bal oldalrol, szoval ha jol tudom akkor az OTEK az alap amiben jobb oldal szerepel
Leirom meg1szer, hogy nez ki a telek
Saroktelek: a kapuval szemben allva ->
bal oldalt kozvetlen szomszed (ez a kerites kerdeses)
a kapu elott utca
jobb oldalt utca
hatul szomszed akinek a kapuja a jobb oldali "utcara nez"
nem sajat ingatlanrol kep, de itt van egy pelda ami ilyen
A link nem jó, de ha igaz, egy ilyen fekvésű, mint ez a telek:
Az tökmindegy, hogy kapu melyik utcára néz. Csak a telek elhelyezkedése a fontos.
Tehát akkor neked van két homlokvonalad, azaz utcai kerítésed. Hátsó kerítésed meg egy sincs, a (10) bek. alapján.
Az adott utcából nézve a szomszéd felé van egy oldalhatárod, mindkét utcában állva. Az egyiket neked kell csinálnod, mert az utcáról nézve neked jobbra van, a másikat meg nem neked kell csinálnod, mert az adott utcáról nézve neked balra van.
igy van,koszi.
igen nalam a szolohegy utra "nez" a kapum,de nem szamit ahogy irtad
amugy sikerult a szomszedot elkapni.meg nem lakik itt,mert felujit,de keszseges volt es mondta h az ove,neki kell csinalni/megcsinalni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!