A felsorolt lehetőségek közül melyikkel lehet a legköltséghatékonyabban felfűteni ezt a házat?
Sziasztok.
Adott egy régebbi fajta családi ház a lentebb felsorolt tulajdonságokkal:
60nm alapterülettel,nagyrészben még vastag vályogfalakkal,de van ahol tégla is található.
Szigetelés kívülről nincs rajta,de ígyis képes jól megtartani a hőt.
Újfajta,2 éve beépített hőszigetelt műanyag nyílászárók vannak mindenhol.
Ez a lakás faluban található és gáz nincs sajnos a telekre bevezetve(drága is lenne utólag kivitelezni ezt) ezért keresnénk más alternatívát a fűtési megoldásra.
Tavaly nyáron a nagy hőség miatt egy 3.5kw teljesítményű hűtő-fűtő klíma lett felszereltetve (Polar Lite 3.5kw típusú 4-es Scop fűtési értékű) illetve van 1 nagyobb cserépkályha benne amit nem mondok túl hatékonynak,mert sajnos nem egyenletesen fűti fel az egész házat,van ahol tulságosan is meleg van (+25fok) de van ahol meg csak +19 +20fok és ha lehet szinte majdnem teljesen egyenletes fűtést szeretnénk mindenhová!
Később elképzelhető,hogy még lesz tovább bővítve majd ez a ház ezért olyan megoldás lenne nagyon jó ami később egyszerűen és költséghatékonyan tovább bővíthető a plusz helyiségek fűtésére is.
A szavazásban próbáltam az összes alternatív fűtési módszert megadni már csak az a kérdés hogy a mai energiaárakkal számolva melyikkel lesz a leghatékonyabb a fűtés?
Normális kalkulátort ehhez az interneten sajnos én nem találtam.
Köszönöm a válaszokat!
A gáz csonk bekötése 200 fmig ingyenes.
Egy jól összerakott vegyeskazán pufferrel többe kerül mint a gázkazán.
Puffer nélkül meg ugyan az lesz mint a cserépkályhával, csak éppen az egész házban egyszerre. Vagyis hatalmas hőingás.
3+
Az a klíma amit vettél nem alkalmas fűtésre, fűtőszállal segít rá hidegben..., és csak cseptálca fűtése van ezen kívűl.
Ha fűteni is szeretnél klímával normálisan azt kizárólag dual kompresszorossal lehetséges!
Ha már központi fűtésen gondolkodsz, tedd ki a házból a mocskot.
Hordod be fát, vele rovarokat, pókokat, bent hamuzol, az száll minden fele, havonta 1-2x biztosan befüstölsz a házba mikor rakni akarsz rá. A kormot szintén bent fogod takarítani, ne keserítsd ezzel az életedet.
20 évig fűtöttem vízteres kandallóval, életem legrosszabb döntése volt, az okokat felsoroltam. Ráadásul többe is került, mint egy vegyes kazán.
Puffert nem lehet rákötni, mert nem bírja el.
Téli hőveszteségre méretezik mindig a rendszert. Na most vízteres kandallóból fix teljesítmények vannak, és szinte biztosan nagy lesz a kandalló oldali teljesítménye a 60 m2-es házadba. Tehát ugyan az a helyzet áll elő, mint a cserépkályhával. Én is 60 m2-t fűtöttem vele 4 radiátorral, 3 pici szoba és fürdő. 18 m2-es helyiségben volt a kandalló. Ahhoz, hogy a szobákban 20-22 fok legyen a nappali-étkező-konyha részen 26-28 fok volt.
Ha nem megoldható gáz, akkor vegyeskazán pufferrel radiátorokkal. Így állandó hőmérséklet lesz a házban, átmeneti időben pedig 2-3 naponta kell csak begyújtani.
Konyhakész fát használsz? A gáz kb. felébe kerül, azonos hőmérséklet mellett.
A fára fordított pénzt felezd el, ezt szorozd meg tízzel. Ez az összeg, amit megtakarítasz 10 év alatt.
És ebből kb. be tudod vezettetni a gázt.
A központi fűtés összes többi eleme nagyjából azonos gáz- meg fafűtés esetén, azokat kiejtheted a számításból.
Kivéve, hogy neked elég egy cirkó vagy kis teljesítményű gázkazán, ami felébe kerül, mint egy vegyestüzelésű egy kisebb pufferrel együtt.
Mindent összevetve, a gáz bevezetése 10 éven belül meg fog térülni.
És ezt fillérekből lehet bővíteni.
A fűtés egyenletes lesz, termoszeleppel külön lehet minden helyiségben beállítani.
Nincs kínlódás, favágás, nincs piszok, hamuzás, nem kátrányosodik el a kémény, nem lesz hideg, ha este hazaérsz. Ha úgy gondolod, tekersz (nyomsz) egyet a termosztáton, ennyi munkád van a fűtéssel. (Én még ennyit se dolgozok vele, télen-nyáron ugyanúgy van beállítva, csak nyáron ugye nem kapcsol be, mert meleg van anélkül is. És több, mint dupla területet fűtök havi 14-ből gázzal.)
Az megoldható lenne,hogy a cserépkálya fölé felszerelsz egy nagy "vizeshordót" (nem tudom a pontos nevét) és radiátor rendszerrel befűtöd az egész házat?
A meleg víz mindenhova eljut.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!