Kondenzációs kazán milyen hőmérsékleti beállításon működik a legköltséghatékonyabban?
Amikor beköltöztem a lakásba, akkor úgy volt beállítva, hogy 60 és 65 fok (60 foknál csap van, 65-nél radiátor). Járt nálam egy ismerősöm és ő szólt, hogy alacsonyabbra kellene venni. Lentebb is vettem, de úgy sokkal hosszabb ideig megy a fűtés mire felmelegszik a lakás (20-21 fok közötti hőmérséklet van beállítva).
Ettől függetlenül kevesebb gázt használ így el? Olvastam a neten róla, de rengeteg féle beállítást olvastam, és már nem tudok eligazodni. Saját tapasztalatokat, vagy hozzáértő véleményét szívesen olvasnám.
Bocsi, nő vagyok és nem értek mindenhez.
55 fokig kondenzál, felette sima gázkazánként működik. Ezt jól tudja az ismerős. Na de hidegben a radiátoroknak kell legalább 60 fok, különben nem lesz meleg a szoba.
Erre találták ki a külső hőmérséklet követést. Szinte mindegyik kazánhoz lehet kapcsolni egy külső hőérzékelőt és amikor enyhe idő van odakint ő automatikusan elkezdi csőkkenteni az előremenő víz hőmérsékletét. Takarékosabb üzemállapotra törekszik.
Ha nincs ilyen érzékelő felszerelve, akkor csináltasd meg. Megéri.
Köszi!
Az 55 fokot melyik értékhez kell beállítani?
55 fokon kezd el kondenzálni és ahogy csökken a víz hőfoka egyre jobban, 35 fok a leggazdaságosabb előremenő hőmérséklet, de ezt csak padlófűtésnél lehet kihasználni, radiátornak túl kevés (éppen csak langyos lesz tőle).
Szerintem az a legokosabb ha egyenlőre hagyod 60 fokon és egy szerelővel megnézeted lehet-e bekapcsolni külső hőmérséklet korrekciót.
Minél alacsonyabbra állítod annál hatékonyabb a kazán. És a hoerzet is jobb ha egész nap langyos a radiátor mintha felfut fél óra alatt aztán egy óra alatt kihul...
Nálunk 45 fokon van a radiátor, kb - 10 fokig jó. Utána kell emelni, de 55 fölé két éve sem tettem mikor -20 fok is volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!