700m2 kert szántásához milyen praktikus használt olcsó kistraktort ajánlanátok?
Legyen belőle sok eladó, ne kelljen az ország másik végéből elhozattatni.
Ne csak ekét lehessen rákötni, hanem sokféle kiegészítőt, kis markoló lapátot esetleg, targonca emelőt, stb?
Létezik ilyen?
700nm? Nem 7000?
Egyébként nem éri meg venni. Sose térülne meg. Vagy keress olyat, aki traktorral felszántja, feltéve, hogy van helye megfordulni. Vagy, ami ekkora kertnél ésszerűbb, vegyél rotakapát. De sok esetben bérelni is lehet.
Poénból ránéztem, 2,5 misiért láttam a neten.
Obiban rotációs kapa bérlés 5-10 ezer körül van. Évi egyszer, két napra, legyen 20 ezer. 110 év alatt kerül ugyanannyiba.
Egyébként sem kell egy kiskertben évente szántani. Felesleges, de legalább drága.
Rotációs kapával nagy felületet nem lehetséges mélyen megdolgozni. 15 cm-nél mélyebbre nem szokott lemenni, ha nem homok. Többnek tűnik, ahogy feltúrja maga körül, de ez csak érzéki csalódás... Meg lehet nézni a rotázott terület szélén, ha egy kapával elkaparjuk a puha részt, és a kemény részhez képest mérünk.
De akik kistraktorral szántanak bérbe, azok is általában nem mennek le 20 cm alá, vagyis nem sokat ér a munkájuk. De a gazda örül, hogy milyen szép egyenletes a felszín... Rotánál ugyanez van, a felszín szép lesz, de nem lesz megmozgatva 30 cm mélységben.
Nagyobb rotával kis felületet meg lehet dolgozni azért, én egy hónapja 40 m2-t félóra alatt felnyomtam 20 cm mélyen, 6,5 LE-s géppel. Majd tavasszal még egyszer rámegyek, ha az időjárás engedi, megpróbálom 25 cm-ig megcsinálni, az már a határa annak, ami ér valamit.
De az valós dolog, hogy ilyen kis területre nem érdemes több milliós gépet venni, ha nem akarsz bérbe dolgozni vele. A töredékéért felszántják neked a halálodig minden ősszel, normális traktorral, sokkal különb minőségben.
Ha értesz a szereléshez, akkor 1,5 M felett már vannak régi TZ-4K trakik. Ezekből sok van, valószínűleg alkatrész is van. Ezekkel lehet rendesen szántani, de ehhez a szándék is kell, hogy mélyen szánts...
Sőt, még ha olcsón akarsz kijönni, ilyen kicsi területen komolyabb egytengelyes traktorral is lehet aránylag rendes munkát végezni. Egy ilyen csak félmillió.
Olyan gép is létezik, ami tud emelni vagy markolni, de ez nyilván már komoly, és sokba kerül, nem fognak neked 2 M-ért adni, legfeljebb roncsot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!