Miért épültek garzon lakások,mi a céljuk?
Úgy értem,ha egyedül is él az ember sokkal praktikusabb
1,5-2 szobás lakások.
Nappali+1 kis hálószoba ahol tudsz aludni.
Sose értettem, miért jó az,hogy egy szobába mindent bezsúfolni.
Sokan úgy gondolkodnak, mint a 3-as és nem értik meg, hogy ugyanakkora nm-en sokkal praktikusabb a garzon helyett a hálófülkés, kis hálószobás lakás - ezért van ilyen sok garzon.
Igen kérdező, ha a hálórészt le lehet választani az mérföldekkel hasznosabbá teszi a lakást. Sajnos ezt sokan nem értik meg és az ilyenek közül sokan kerültek döntési pozícióba, ezért van olyan sok garzon.
A garzonok mérte elég széles sávban mozog, nem csak a valóban kis lakásokat jelenti, ahol a 20-25nm-re tényleg nem lehet betenni külön hálórészt, hanem akár 40nm felett is lehetnek.
Az első lakásunk 36nm-es volt és volt benne rendesen külön hálószobánk. Akkor is jó volt amikor a gyerek már 1 éves elmúlt, 3-an még így is jól tudtuk használni, az se volt probléma, hogy rendszeresen voltak nálunk aludni rokonok, barátok - hisz volt külön hálószobánk is benne.
Ugyanekkora lakása volt akkor barátunknak, csak az garzon. Ott egy sima vendégség is kellemetlen volt, hiszen mindent egy helységben kellett megoldani. Ilyenkor az embernek vagy összecsukható kanapé az ágya, hogy azt nappal becsukva élhető legyen a helye, vagy a hálószobában, az ágyon kell leültetnie a vendégeit.
A garzonoknak is meg van a maga létjogosultsága, kezdő fiatalként egy kollégiumi szoba is lehet elégséges, ha tartozik hozzá egy saját fürdőszoba meg van benne főzésre egy kis sarok. Ahogy studió jellegű lakásokat is prímán ki lehet alakítani nagyon modern berendezéssel a régi, nagy belmagasságú bérházakban, kis nm-en - én is jártam már ilyenben.
Az, hogy olyan sok garzon van amiknek az alapmérete már lehetővé tette volna, hogy ne garzon legyen, az egy elhibázott döntés eredménye.
De legyünk belátóak, ezek jelentős része nagyon régi és az akkori nagyobb lakásoknak is rossz a beosztása. Utólag, amikor már ismerjük a lehetőségeket, akkor könnyű fikázni, hogy régen rosszul csinálták. Nagyon sok lakásban ma már megpróbálnak falakat megnyitni, ezzel kellemesebb, használhatóbb tereket létrehozni, mert most már nálunk is ismert, hogy a nappali-konyha összenyitás sokkal hasznosabb, mint a pici, pár nm-es konyhák külön.
4#
Valami hasonlóra gondoltam én is.
Az én lakásom 39m2 1,5 szoba
Van egy normális nappalija egy külön nyíló hálószobája
Egyedül élek benne számomra tökéletes az elosztása.
Viszont van egy kollégám aki egy 41m2 garzont bérel.
Ezért furcsallom a garzonokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!