Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Milyen fóliával és hogyan...

Milyen fóliával és hogyan lehet ideiglenesen beázásmentessè tenni a padlást belülről egy 50 éves tetőt?

Figyelt kérdés

A padlás könnyű szerkezetes és vert salakkal van szigetelve, palatető van, de több helyen beázik és folyik a szarufán mindenhol a víz. Nincs fólia, jelenleg jól szellőzik és nincs konkrét beázás, nem ázott még át a födèm, csak helyenként a szobákban volt egy egy kitüremkedès a menyezeten ami nem szineződött el .

Jövőre esedékes a felújítás, de szeretném átmenetileg fóliázni.

Vagy a padlást terítenèm be fóliával vagy a szarufák közé atfedèssel eresz csatornáig .

Szóval érdekelne, hogy lehet e? Nem okozok e penèszesedèst?

Milyen fóliát alkalmazzak?

A padlást vagy maga a tető szerkezetet fóliázzam le belülről?

szept. 12. 07:39
 1/8 anonim ***** válasza:
Fekete mezőgazdasági fóliát tűzőgéppel felteszel a problémás részekre. Ideiglenesen megfelel.
szept. 12. 08:02
 2/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm a választ átlátszót lehet e rakni?
szept. 12. 08:18
 3/8 anonim ***** válasza:
Én kiszoktam cserélni a rossz palákat így nincs beázás.
szept. 12. 08:35
 4/8 anonim ***** válasza:
Akár kéket vagy barnát is lehet 🙂
szept. 12. 10:14
 5/8 anonim ***** válasza:
47%

A fólia nem arra van, hogy megvédjen a beázástól hosszabb időre. Mindig jönnek a riogatók, hogy pl belülről lefóliázni az ellenléc nélküli tetőt mennyire gáz mert szét fog minden rohadni. Még képeket is tudnak mutatni.

Erre pont az a válaszom, hogy nem azért rohad szét a tető mert befóliázták belülről, hanem azért mert a tető nem lett javítva amikor elkezdett ázni és akkor a fólia valóban ott tartotta a vizet a léceknél szarufánál hónapokig vagy évekig.

Egyébként páraáteresztővel kell fóliázni, az alól legalább ki tud párologni a nedvesség és nem marad bent.

Ha nem lukacsos az egész tetőd, akkor hagyd a fenébe a fóliázást és kívül-belül nyomd telibe szanitteres sziloplaszttal a réseket. Az sokáig kitart.

Én évekkel ezelőtt javítottam le egy repedt cserepet így, mert akkor hülye voltam még hozzá, hogy kicseréljem. Azóta meg lusta voltam visszamászni oda. Azóta is véd a víztől.

De lassan már kicserélem az a tuti.

Még szerezhetsz bizumenes öntapadós cuccokat és azzal is megragaszthatod kívül-belül, az a tuti, ha kívül és belül is csinálod.

Szép nem lesz, de legalább egy ideig véd.

Persze figyelni kell, hogy nem kezd e el újra szivárogni valahol, akkor max újra teliberagasztod ahol még átereszt.

Ha igazán hosszútávra tervezel, akkor cserélgetni kellene a cserepeket amik rosszak, illetve fixálni a bádogozást ahol nem jó.

A fólia nem fogja megoldani ezt a gondodat, hidd el.

szept. 12. 10:18
 6/8 anonim ***** válasza:
Belűlről igazából sehogy.
szept. 12. 13:22
 7/8 anonim ***** válasza:

Nagyon sok el van törve? Nincs tartalékod, vagy nem tudsz szerezni?

Nem sokba telik kicserélni belülről úgy, hogy kibírja egy évig. Nálam vagy 4 évig voltak ilyen cseréltek, és még maradtak is volna, de nagy viharoknál, jégesőknél mindig újabbak pattantak el, azért kellett tetőt cserélni.

Egy ács mutatta meg, utána a többit már én csináltam.

A repedtnek a szögét fűrészlappal elvágod, a pala alatt. (A keret nélküli fűrészlapot, ha esetleg nem tudnád, húzva kell használni.) A lap be szokott férni a pala alá.

Ha megvan, befelé behúzod a töröttet.

Az új pala lyukába befűzöl egy 1,5 körüli rézdrótot (egy évre vasdrót is megteszi). Felülről lefelé kitolod a helyére, és ha odaért, a drótot a felső lécen megkötöd, hogy ne tudjon tovább csúszni. A két felső pala nem engedi lebegni.

Nálam egy se csúszott el a helyéről. Sokkal normálisabb megoldás, mint nejlonozgatni, és a faanyag se rohad vagy hajlik el.

szept. 13. 07:06
 8/8 A kérdező kommentje:

Nincsenek törölttek, a moha benötte itt-ott és az utóbbi időben erősebb viharok, szelek miatt meg vannak emelkedve kissé itt, ott...

Így ha széles eső van, aláfúj és kb 6-8 helyen van becsöpögès....

Jövőre lesz nyáron frlújítva, addig hadználtam szilót és bitumenes öntapadós tekercset....

Fóliát elengedtem, mert csak pár helyen jelent meg .

Köszi a válaszokat

nov. 7. 18:20

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!