Mennyivel energiatakarékosabb a splít klíma, mint a hősugárzó? Érdemes egyáltalán klímát beszereltetni csak a fűtés miatt?
Egy klímát szereltettem be, most hűtjük vele a lakást. Azt vettem észre, hogy elég sokat fogyaszt. Ezt fogja tenni télen is?
Múlt télen két hősugárzóval (illetve egy hősugárzóval és egy olajradiátorral) segítettem be a központi fűtésbe, és egészen kibírható volt a villanyszámla. Pedig nagy hidegben sokat járattam őket.
A fogyasztást a hatékonysággal is össze kell vetned.
A klímák sokat fogyasztanak, viszont hatékonyak. Ha csak hősugárzót használnál a fűtésre vagy csak klímát, akkor egyértelműen a klíma kevesebbet fogyasztana hogy meleg legyen a lakásodban.
A másik oka annak, hogy már csak hűtő-fűtő berendezéseket lehet hivatalosan beszerelni, hogy minden évszakban tudjanak működni és ezzel is növeljék a bekerülésük megtérülését, a hatékonyságukat.
Most csak a klíma megy és annak kell az egész feladatot ellátni, ezért a hűtéshez csak az áramot fogyasztod. Télen a nagy részét a központi fűtés vitte, azt az 1-2-3 fokot segített be a többi elektromos fűtésed. Ha most lenne egy központi hűtőrendszered ami levinné a 30 fokról 27-re már a hőmérsékletet és onnan dolgozna a klímád csak, hogy 24-25 fokra levigye, azzal lenne hasonló amit télen csinálsz.
"Azt vettem észre, hogy elég sokat fogyaszt. Ezt fogja tenni télen is?"
Télen mégtöbbet fogyaszt, ha csak azzal fűtesz.
1-es: köszönöm, szerintem értem. Most pont úgy van, hogy 27 fokról viszem le 24-25 fokra a hőmérsékletet (27-ről, mert nagyon árnyékolva van a ház). Azért nem vág földhöz az áramköltség. Egy hősugárzó nyilván csak kavarja a levegőt, igazából nem hűt.
H tarifát is lehet beszereltetni, de akkor nagy átalakítás lenne, hatalmas költséggel. Állítólag az egész villanyórát ki kellene vinni a kerítéshez, ami nagy átalakítás, plusz bárki hozzáférne. Legalábbis ezt mondta nekem egy szerelő.
SCOP = szezonális hatékonyságű. megadja, hogy hányszor annyi a leadott teljesítrménye, mint a felvett. Villanyradiátornál ez ugye 1.
Klímánál pedig 4-5 között. A II. Klímaosztály értéke irányadó Magyarországra is, azzal, hogy ha -20 van (átlag 3 óra/fűtész szezon, de leggyakrabban nulla), akkor nem a klímát használod.
Ha pedig csak enyhe időben használod, akkor a déli klímazóna adata az irányadó.
#4-es válaszoló pontosan leírta, de megpróbálom közérthetően elmondani a SCOP lényegét.
A hősugárzó 1kW áramból 1kW hőenergiát csinál, a klíma viszont 1kW áramból 4-5-öt. Ez azt jelenti, hogy a klíma kevesebb áramfogyasztással több meleget ad, a hősugárzó ezzel szemben ugyanannyit, mint amennyit felvesz, tehát a klíma sokkal gazdaságosabb.
5-ös: abszolút érthetően írtad le. Köszönöm.
Újabb kérdés: tegnap azt mondta nekem valaki, hogy a klíma rongálja a vezetéket, ha a vezeték már régi. Mert az áramot ingadoztatja.
Ebben nem hiszek. Igazam van?
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!